Cum a afectat pandemia tranzacțiile efectuate de moldoveni peste hotare și plățile străinilor în Republica Moldova

Cum a afectat pandemia tranzacțiile efectuate de moldoveni peste hotare și plățile străinilor în Republica Moldova

În primele nouă luni ale anului 2020 volumul tranzacțiilor cu cardurile bancare, utilizate de către moldoveni peste hotarele țării, a fost de 4,4 miliarde de lei, în scădere cu 20% față de perioada similară a anului 2019 când aceste operațiuni au constituit 5,4 miliarde de lei. Cardurile bancare pentru tranzacții peste hotare sunt utilizate cel mai des pentru plățile online, care, în primele nouă luni ale anului trecut, au constituit 3,1 miliarde de lei sau 57% din totalul plăților de peste hotare. Totodată, analiza IDIS Viitorul arată că anul trecut a fost afectat și volumul operațiunilor cu cardurile străinilor pe teritoriul țării noastre.

În 2020, plățile online pentru bunuri și serviciile procurate de peste hotare au înregistrat o ușoară creștere de până la 3,4 miliarde de lei. Pe de altă parte, achitările în călătorii peste hotare au scăzut semnificativ, de la 2,3 miliarde de lei în 2019 la un miliard de lei în 2020. Interdicțiile de călătorie și-au spus cuvântul aici. Acest fapt este atestat și pe piața valutară, unde se înregistrează o scădere a cererii de valută din partea persoanelor fizice din cauza anulării călătoriilor peste hotare.

Potrivit expertului economic, Veaceaslav Ioniță, străinii și-au redus volumul operațiunilor cu cardul în Republica Moldova. În primele nouă luni ale anului 2020, volumul operațiunilor cu cardurile străine efectuate în țară au fost de șase miliarde de lei, în scădere cu 9% față de perioada similară a anului 2019. Interdicțiile de călătorie cauzate de COVID-19 au afectat și acest segment de piață. Așa ceva s-a mai întâmplat doar o singură dată, în 2009 când tranzacțiile cu cardurile străine în Republica Moldova au scăzut cu 11% față de 2008.

În opinia expertului, volumul de tranzacții ale străinilor în Republica Moldova a scăzut mai puțin decât ale moldovenilor în străinătate, din motiv că, multe carduri bancare străine, sunt utilizate tot de către moldoveni, care au primit carduri emise în alte țări de la rudele lor, aceasta fiind o formă neobservată de transfer de bani în folosul cetățenilor din Moldova.

Experții estimează că două din cele șase miliarde de lei tranzacționați pe parcursul anului 2020 cu carduri străine, sunt bani oferiți de către rudele moldovenilor aflate peste hotare, ceea ce se adaugă la remitențele venite pe căi oficiale de cel puțin alte 120 de milioane de dolari anual.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.