În următoarele zile, președinta Maia Sandu va cere Uniunii Europene să evalueze impactul de mediu privind extinderea complexului hidroenergetic nistrean. Și-a anunțat intenția și în cadrul întrevederilor cu oficialii de rang înalt de la Kiev. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, la care a fost prezentat bilanțul vizitei oficiale din Ucraina.
„Am exprimat îngrijorarea noastră în raport cu situația râului Nistru, inclusiv legată de complexul hidroenergetic nistrean. Am reiterat propunerea de a solicita Uniunii Europene să facă evaluarea impactului de mediu. Este foarte important să continuăm dialogul dintre țările noastre pentru a asigura protecția și utilizarea durabilă a râului Nistru. Am convenit asupra necesității reluării imediate a activității grupurilor de lucru din cadrul guvernelor”, a declarat Maia Sandu.
Mai mult, a menționat că va cere expertiza respectivă „în următoarele zile”, la Bruxelles.
„Aceste discuții se fac la nivelul grupurilor de lucru. Este foarte important ca aceste grupuri de lucru să fie funcționale, pentru că în ultima perioadă ele nu au funcționat și situația a degradat. Îngrijorările noastre au fost exprimate foarte clar”, a adăugat președinta.
Totodată, Maia Sandu a declarat că a discutat la Kiev problema proprietăților moldovenești din Ucraina:
„Am cerut ajutor din partea președintelui Zelenski și a structurilor de drept din Ucraina în investigarea schemelor cu proprietățile moldovenești din Ucraina – carierele, sanatoriile și alte proprietăți. Mă voi adresa și Procuraturii Generale a RM, ca procesul să fie urnit din loc. La această discuția a fost prezent reprezentantul Guvernului Ucrainei care se ocupă de administrarea proprietății de stat. Am menționat că e nevoie și de conlucrarea organelor de drept din Ucraina. Am fost asigurată că această contribuție va fi oferită. Urmează la una dintre primele ședințe ale Consiliului Suprem de Securitate să pun această problemă și pe agenda instituțiilor noastre de drept”.
Menționăm că Ucraina intenționa extinderea complexului hidroenergetic de pe Nistru. În repetate rânduri, ecologiștii au tras alarma, menționând că asta ar putea provoca o secetă hidrologică, ce va avea drept consecință incapacitatea de a asigura cu apă municipiul Chișinău. Un studiu care să evalueze impactul acestei măsuri urma să fie elaborat, astfel încât să stea la baza negocierilor Acordului privind funcționarea complexului hidroenergetic nistrean.
Vezi și aceste știri

Cum a ajuns Ion Chicu să distribuie un fals despre vizita Maiei Sandu la Kiev: „Sper că delegația noastră n-a promis să cedeze teritoriu”

Pod peste Nistru, călătorii cu buletinul sau o magistrală modernă. Ce au discutat Maia Sandu și Volodimir Zelenski
