Interzicerea traversării frontierei cu mașini cu numere transnistrene, amânată la solicitarea Ministerului de Externe

Interzicerea traversării frontierei cu mașini cu numere transnistrene, amânată la solicitarea Ministerului de Externe

Începând cu data de 15 ianuarie 2021, deținătorii mijloacelor de transport din regiunea transnistreană urmau să fie obligați să aibă plăcuțe de înmatriculare neutre, pentru a putea traversa frontiera. Această măsură a fost însă amânată, pe ultima sută de metri, la solicitarea Ministerului de Externe de la Chișinău.

...

„În vreme ce președintele RM, Maia Sandu, susține la Kiev cauza unei relații strategice cu Ucraina, asigurându-se de sprijinul președintelui Volodimir Zelenski, politic, economic, dar și de securitate în raport cu conflictul separatist din stânga Nistrului, primim tot mai multe semne de sabotaj deschis pe dosarele cheie ale Guvernului. [...] Nota transmisă Guvernului de la Kiev nu indică motivele și nici termenii pentru care se cere amânarea acestui regim nou de transport internațional. Nu este clar nici ce are de câștigat politic sau economic Chișinău din această amânare, care nu reflectă scopul de aplicare graduală a legilor RM asupra acestui teritoriu, și nici de adaptare a cetățenilor din stânga Nistrului la noile realități politice”, a scris deputatul.

Publicitate

Explicația Ministerului de Externe

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a confirmat că autoritățile de la Chișinău și Kiev au planificat ca, începând cu data de 15 ianuarie 2021, mijloacele de transport din regiunea transnistreană să poată traversa frontiera de stat a Republicii Moldova, inclusiv cu Ucraina, în condițiile în care dețin plăcuțe cu numere de înmatriculare neutre, agreate în cadrul procesului de negocieri, însoțite cu semnul distinctiv al statului „MD”.

Instituția susține însă că „nu au fost întreprinse măsuri suficiente pentru a informa cetățenii din regiunea transnistreană a Republicii Moldova despre noile reglementări, existând riscul apariției unor inconveniențe majore pentru locuitorii din stânga Nistrului”.

„În situația dată și având în vedere perioada restrânsă până la data propusă inițial de Republica Moldova pentru punerea în aplicare a noilor reglementări, s-a convenit asupra amânării termenului de aplicare, perioadă în care să se lucreze intens la informarea deținătorilor de mijloace auto din regiunea transnistreană, oferindu-le timp pentru a se conforma noilor cerințe”, spune ministerul într-un comunicat.

Deocamdată, nu se cunoaște până când a fost amânată decizia de a interzice traversarea frontierei de mijloacele de transport cu numere transnistrene.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal