Comentariul președintelui Curții Constituționale cu privire la testarea integrității judecătorilor

Comentariul președintelui Curții Constituționale cu privire la testarea integrității judecătorilor

Integritatea judecătorilor poate fi testată, la fel ca și ceilalți funcţionari şi demnitari, cu respectarea garanțiilor fundamentale conţinute în Constituţie. Acesta este răspunsul oferit de președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase. Solicitat să comenteze declarațiile făcute recent de speakerul Legislativului, Andrian Candu, care s-a arătat nedumerit de decizia CC din 16 aprilie curent, Tănase a spus că acest subiect este scos în mod deliberat din context.

În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, președintele Parlamentului Andrian Candu s-a arătat nedumerit față de această decizie menționând că va solicita o discuție cu președintele CCM.

„Foarte multe semne de întrebare mai am şi, din păcate, nu am reuşit să am o discuţie şi cu cei de la Curtea Constituţională încă, dar urmează în timpul cel mai apropiat să am o discuţie şi cu domnul Tănase de ce şi cum s-a ajuns la aceea că testele de integritate şi tot ce înseamnă integritate să nu se aplice judecătorilor, fiindcă toţi suntem egali în faţa legii, nu contează profesia sau ocupaţia”, a declarat Candu.

Comentariul președintelui CCM, Alexandru Tănase, la acest subiect

„Nu cunosc contextul în care domnul Candu a făcut această declarație. Presupun că a fost înțeles greșit, deoarece domnul Candu cunoaște care este statutul CCM în sistemul nostru constituțional și că nimănui nu-i este permis să ceară explicații Curții pentru deciziile adoptate. În ceea ce privește Legea privind testarea integrității, toate argumentele CCM pot fi regăsite în decizia motivată. Pentru moment mă voi limita la două precizări și o constatare.

Unu. Curtea n-a declarat neconstituțională posibilitatea testării profesionale a judecătorilor. Este un fals grosolan lansat de autorul legii. Nu-mi rămâne decât să regret că preşedintelui Parlamentului i s-a cerut să comenteze un fals. Testarea integrității judecătorilor poate fi făcută, am declarat acest lucru chiar la încheierea şedinţei.

Doi. La 20 decembrie 2014 am trimis Parlamentului expertiza Comisiei de la Veneția pentru ca Parlamentul să poată elimina din lege acele prevederi care violează brutal o serie de drepturi și libertăți constituționale. Dacă Parlamentul opera modificările respective, intervenția CCM nu ar mai fi fost necesară.

Și o constatare general. Nicăieri în lume nu există asemenea legi cu asemenea mecanisme. După cum a recunoscut și autorul, Legea testării integrității este o „inovație moldovenească”. În experiența mea profesională de peste 20 de ani (legată nemijlocit de apărarea drepturilor omului), nu am văzut act normativ mai deocheat cu un potențial de violare a drepturilor omului la sute de mii de oameni. Victima potențială a acestei legi ar fi putut fi orice funcționar al statului și nu doar demnitarii. CEDO are o jurisprudență clară în privința provocării infracțiunilor. La fel de clară este jurisprudența privind controlul judiciar asupra măsurilor operative. Aceste aspecte se referă la toate persoanele, nu doar la judecători. Subiectul testării anume a judecătorilor este scos în evidență deliberat pentru a camufla adevărata dimensiune a acestei aventuri. Dar dacă tot asta este ceea ce se scoate în evidență, răspunsul CCM este următorul - judecătorii pot fi testați, la fel ca și ceilalți funcţionari şi demnitari, cu respectarea garanțiilor fundamentale conţinute în Constituţie.

„Am multe semne de întrebare”. Andrian Candu.

Autor:

Curtea Constituțională a declarat, la 16 aprilie, neconstituționale mai multe articole din Legea cu privire la testarea integrității profesionale a angajaților publici. Sesizarea a fost depusă de un grup de deputați comuniști, care au contestat testarea judecătorilor. Magistrații Curții Constituționale, însă, au extins obiectul sesizării şi au anulat mai multe articole din Lege.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.