Ciocoi, după contrabanda cu anabolizante prin serviciul diplomatic: „Nu mai circulă poșta diplomatică fără verificări la sânge”

Ciocoi, după contrabanda cu anabolizante prin serviciul diplomatic: „Nu mai circulă poșta diplomatică fără verificări la sânge”

„La ora actuală, nu mai circulă poșta diplomatică fără verificări la sânge”. Asta a declarat ministrul de Externe, care asigură interimatul funcției de premier, Aureliu Ciocoi. Oficialul spune că regulamentul de transportare a poștei între misiunile diplomatice și minister a fost modificat, după ce s-a depistat cazul de contrabandă cu anabolizante, în care era implicată misiunea noastră de la Moscova.

„Recunosc că și eu, dar și colectivul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) am rămas perplecși la știrea care s-a difuzat acum o lună. Este adevărat că s-a mers pe buna credință a colegilor noștri care activează în misiunile diplomatice din afară, în ceea ce privește transportarea poștei diplomatice. Cazul acesta ne-a permis să facem o reevaluare drastică a regimului de transportare a poștei diplomatice. A fost elaborat un regulament dur la MAEIE. De acum încolo, toată poșta diplomatică va fi verificată la sânge, va fi stabilită lista obiectelor care sunt incluse în sacul diplomatic sigilat și sigiliul va fi rupt în mod obligatoriu doar la destinație. În cazul în care va fi depistat orice alt obiect în afara listei prestabilite, ștampilate, persoanele care au permis acest lucru vor fi imediat sancționate”, a declarat Aureliu Ciocoi.

Oficialul a spus că, în cadrul MAEIE, va fi creată o secție specială care va avea grijă de securitatea poștei diplomatice, iar șeful misiunii diplomatice care va primi sacul de la centrală va fi personal responsabil de conținutul acestuia.

Întrebat dacă până la acest caz nu au existat suspiciuni cu privire la trimiterile diplomatice, șeful de la Externe a spus: „Am fost în repetate rânduri ambasador, din ‘96 sunt încadrat în serviciul diplomatic al RM. Nu am avut astfel de cazuri în toată experiența mea, nu cunosc astfel de cazuri și din partea altor colegi de-ai mei cu care lucrez atâta timp împreună”.

„În mod normal, când vine acceptul unui lot diplomatic, pentru că misiunile diplomatice au nevoie de acțiuni protocolare, se face solicitarea oficială, semnată de ambasador către MAEIE, în care se specifică foarte clar lista de care are nevoie ambasada. Bunăoară, 50-60 de sticle de vin, alte obiecte, respectiv, lista se prezintă conducerii ministerului. Se dă aprobarea cu scrisoarea de însoțire pentru autoritățile vamale ale statelor de tranzit pentru a asigura tranzitarea fără dificultăți a acestui lot către ambasadă sau consulat. Și viceversa, când se transmite de la ambasadă spre centrală, iarăși se face cunoscut care sunt obiectele inserate în sacul diplomatic”, a adăugat oficialul.

Aureliu Ciocoi mai menționat că, potrivit Convenției de la Viena, sacul diplomatic este inviolabil. Astfel, nimeni nu are voie, pe parcursul tranzitării, să-l deschidă și să vadă ce este în el, cu excepția cazurilor excepționale și doar în prezența unui ofițer consular al RM.

Amintim că, pe 5 decembrie 2020, într-un microbuz cu plăcuțe de înmatriculare diplomatice, ce s-a prezentat la Vama Palanca, au fost depistate mai multe cutii cu anabolizante. Ulterior, Ministerul de Externe a anunțat că mijlocul de transport se afla în gestiunea Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă. Șoferul mijlocului de transport a fost pus sub învinuire pentru tentativă de contrabandă.

Pe 9 decembrie, premierul Ion Chicu a anunțat că ambasadorul țării noastre la Moscova, Andrei Neguța a fost rechemat. Ulterior, procurorii l-au pus sub învinuire pentru complicitate la contrabandă. În ianuarie 2021, diplomatul a fost plasat în arest preventiv în penitenciar.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.