Acum aproximativ un an, ne-am dat seama că trebuie să ne schimbăm abordarea. Vorbim deschis despre problemele din Republica Moldova, dar ne-am întrebat: Este, oare, suficient? Odată publicat, materialul avea impact, dar tot nu spunea: Și ce facem mai departe? Așa am ajuns să descoperim o nouă modalitate de a aborda subiecte importante, așa-numitul jurnalism de soluții. Am continuat să scoatem în evidență problemele, dar am căutat să vedem cum pot fi ele soluționate.
Am selectat trei domenii pe care ne-am propus să le explorăm din toate aspectele: educația, mediul și dezvoltarea regională. Am căutat soluții implementate atât în țară, cât și în străinătate, oferind cititorilor, dar și autorităților exemple ce pot fi preluate. Am pășit pe un teren nou pentru noi, ca instituție media, dar, cu pași mici, am ajuns să înțelegem exact ce este jurnalismul de soluții și de ce este important să ne continuăm acest deziderat.
Dacă tragem linia la aproape un an de la lansarea proiectului, avem deja peste 20 de materiale publicate, toate centrate pe soluțiile unor probleme. Un lucru este cert, nu intenționăm să ne oprim aici. Ba mai mult, am ajuns la concluzia că limitele domeniilor selectate pot și trebuie să fie depășite.
Altfel spus, pentru 2021, avem planuri ambițioase. Ne propunem să venim cu soluții în funcție de problemele ce apar în fiecare zi, să legăm materialele noastre de contextul evenimentelor ce se produc în țară. Iar așa cum problemele îi vizează pe toți, punem la cale mai multe ediții în care să-i implicăm și pe cei mici. Copiii știu mai bine, nu?
Așa cum am scos deja din casă o parte din secrete, nu ne rămâne decât să ne apucăm de treabă. Fiți cu ochii pe AGORA, pregătim noi subiecte pentru voi!
Toate materialele din modulul Jurnalism de Soluții pot fi urmărite AICI.
Vezi și aceste știri

Arătăm bine, trăim prost. Soluții: Cum reducem impactul negativ al industriei modei asupra mediului

Soluții: Piața externă își deschide ușile pentru producătorii horticoli, prin alinierea la standardele internaționale (VIDEO)

Soluții: „Unde-s doi puterea crește” sau cum pot micii agricultori, prin asociere, să concureze cu giganți de pe piețe externe

Soluții: Copiii știm cum învață, dar părinții cum lucrează? Realitatea cu care a venit sistemul hibrid de învățământ și soluțiile propuse de autorități

Copiii știu mai bine: „Make Moldova curată again” sau cum să ieșim învingători din lupta cu deșeurile (VIDEO)

Soluții: Schimbarea începe cu fiecare dintre noi: Povestea ecologistei din Hîrtop sau cum îți poți schimba propriul stil de viață, dar și pe cel al comunității
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
