
91 de cazuri de rabie la animale, identificate în 2020. Iată primul ajutor în caz de rană prin mușcătură de la un animal bolnav
În 2020 au fost identificate 91 de cazuri de îmbolnăvire cu rabie la animalele din 24 de raioane ale țării. Indicele este aproape egal cu cel din anul 2019, când au fost diagnosticate 95 de cazuri, informează Agenția Națională pentru Sănătate Publică.
・
Cele mai multe cazuri de rabie la animale s-au înregistrat pe teritoriile raioanelor Rezina – nouă cazuri, Fălești, Florești – câte șapte cazuri, Călărași, Soroca –câte șase cazuri, Anenii Noi, Hîncești, Ștefan-Vodă și mun. Bălți – câte cinci cazuri.
Printre cazurile identificate se numără 18 animale sălbatice, dintre care 16 vulpi, doi șacali și un dihore. Alte 73 cazuri de rabie au fost diagnosticate la animale domestice. Mai exact, bovine – 37, câini – 22, pisici – 12 și doi porci.
ANSP menționează că, este alarmant faptul că în unele localități au loc cazuri repetate de rabie animalieră, astfel, devenind focare cu semnificație epidemiologică majoră satele Speia și Calfa, din raionul Anenii Noi. Dar și localitățile Pruteni și Mărăndeni din raionul Fălești, Solonceni, din raionul Rezina și Coicovo, din raionul Dubăsari.
Rabia se poate transmite la om și poate fi letală
Agenția mai atenționează că, numărul și diversitatea mare de animale sălbatice, cât şi domestice, antrenate în procesul epizootologic sporește potențialul de apariţie a cazurilor de rabie la oameni, boală ce poate fi letală. Oamenii se pot infecta cu rabie de la animale prin mușcătura sau zgârâietura acestora.
Prevenirea rabiei se realizează printr-un complex de măsuri veterinare şi de imunoprofilaxie. E necesar să se asigure vaccinarea anuală contra rabiei a câinilor şi pisicilor, iar în caz de îmbolnăvire a acestora să fie consultate la medicul veterinar.
În caz de traume prin contact cu animalele, este necesară spălarea abundentă a rănii cu apă curgătoare şi săpun, prelucrarea rănii cu tinctură de iod. Procedura asigură înlăturarea masivă a virusului rabic din rană. Este strict necesar ca ulterior persoanele să se adreseze la medic pentru tratament vaccinal respectiv. Menționăm că vaccinul este gratuit, iar tratamentul cu preparate antirabice administrat la timp poate salva viața acestor persoane.
Potrivit ANSP, în anul 2020 cazuri de rabie umană nu s-au depistat.