Astăzi a avut loc lansarea oficială a recepționării dosarelor pentru creditul polonez. Potrivit directorului AIPA, dobânda pentru acest credit tehnic este de cel puțin trei ori mai mică decât cea oferită de băncile comerciale din țara noastră, în plus toate sursele creditului polonez vor fi pasibile de subvenționare.
Astăzi a avut loc lansarea oficială a recepționarea dosarelor pentru creditul polonez.
„Începând cu 28 aprilie 2015, după ce a fost confirmat manualul operațional și a fost aprobat consiliul de observatori noi suntem disponibili să recepționăm dosarele și invităm toți doritorii să vină să le depună. Prima informație poate fi primită la oficiile teritoriale AIPA, precum și la filialele regionale a Camerei de Comerț și Industrie și la alte organizații și asociații de fermieri.
Este necesar ca fiecare solicitant să posede un business plan, să știe ce are de făcut și să decidă care parte din investiții va fi finanțată din creditul polonez. Al doilea document important este contractul de intenție cu un partener polonez. În rest este o listă de documente standard care este solicitată de orice instituție de creditare din țara noastră, ne spune Igor Gorașov, directorul executiv al Unității de implementare a Creditului Polonez.
Suma maximă de creditare este plafonată la două milioane de euro și este oferiăt în valută străină.
„Din cauza fluctuațiilor cursului de schimb valutar al leului s-a decis micșorarea ratei dobânzii până 2%, ceea ce va asigura competitivitatea și atractivitatea acestui credit.
Dobânda la creditul polonez este de peste trei ori mai mică decât cea oferită de băncile comerciale, însă implică anumite restricții, ca minim 60% a echipamentului livrat să fie de origine poloneză. Noi am mers și la diminuarea acoperirii cu gaj. Astfel că valoarea acoperirii cu gaj este mai mică de 100%, decât valoarea investiției. De asemeni, s-a decis ca toate sursele creditului polonez vor fi pasibile de subvenționare, declară Petru Maleru, directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).
Directorul executiv al Unității de implementare a Creditului Polonez afirmă că „acesta este un credit tehnic care are mai multe avantaje, fiindcă oferă scutirea de TVA la import, este pe un termen de până la 12 ani, iar perioada de grație este de până la trei ani.
Din cauza că este un credit tehnic el are o procedură mai greoaie de aprobare, dar ea va fi destul de transparentă. Noi dorim ca prin acest proiect să aibă un impact pozitiv pentru economie, să aducem o valoare adăugată și tehnologii noi.”
Este de remarcat faptul că, în acest proiect de creditare nu este implicat sistemul bancar din Republica Moldova, ceea ce a permis reducerea multor costuri operaționale.
În total agricultorii moldoveni pot beneficia de un fond de creditare de 90 de milioane de euro, cu o rată anuală a dobânzii de 2%.
Doritorii de a accesa acest credit pot să se informeze pe site-ul AIPA sau la sediu Unității de implementare a Creditului Polonez, Bd. Ștefan cel Mare 162, of. 1210 Chișinău.