Cum a fost fabricat dosarul „Vento”. Avocat: Fostul șef al PA a creat un grup de lucru din 19 procurori și 26 de ofițeri de urmărire penală

Cum a fost fabricat dosarul „Vento”. Avocat: Fostul șef al PA a creat un grup de lucru din 19 procurori și 26 de ofițeri de urmărire penală

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, ar fi creat un grup de lucru din 19 procurori și 26 de ofițeri pentru instrumentarea dosarului „Vento”. Despre aceasta au anunțat avocații și reprezentanții companiei. 

Potrivit acestora, pe parcursul anilor 2018-2019, proprietarii companiei care operează rețeau de benzinării VENTO (Datario SRL), însăși compania, dar și persoane care închiriau acesteia stații PECO au fost supuse persecuției, reținerilor și ținute în arest perioade semnificative în baza acuzațiilor nefondate ale procurorilor și ofițerilor de investigație.

La 15 ianuarie 2018 ofițerii Direcției nr. 5 a Inspectoratului Național de Investigații (INI) al Inspectoratului General de Poliție (IGP) au inițiat o cauză penală pe faptul acțiunilor pretins ilegale ale mai multor persoane fizice și juridice. La 17 ianuarie 2018 procurorul în Procuratura Anticorupție, Roman Statnîi, pornește cauza penală pe pretinsa spălare de bani, săvârșită de persoanele vizate, în comun cu Veaceslav Platon. Potrivit avocatului, Platon niciodată nu a avut vreo tangență cu activitatea companiei, fapt s-a demonstrat ulterior, iar numele acestuia a decăzut odată cu încetarea aresturilor.

Pentru a investiga pretinsa infracțiune, fostul șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari ar fi creat un grup de lucru format din 19 procurori și 26 de ofițeri de urmărire penală și de investigații.

În primele zile ale lunii martie 2018, procurorii au reținut șase persoane, au percheziționat mai multe bunuri și locații, au sechestrat conturi bancare și bunuri personale ale celor reținuți și ale persoanelor juridice. La solicitarea procurorilor, mai multe persoane au fost plasate în arest preventiv pe durate cuprinse de la o lună până la un an. Ulterior, toate persoanele reținute, cu excepția lui Igor Borș, au fost scoase de sub învinuire.

„Din momentul reținerii, Igor Borș a solicitat să-i fie explicată învinuirea deoarece acuzațiile aduse nu aveau nici un element factologic, iar el a devenit co-proprietar al companiei Datario SRL cu doar două zile înainte de reținerea sa. Mai mult decât atât, urmare a plângerilor depuse, instanța de judecată a obligat procurorii să explice învinuirea neclară, însă aceștia au ignorat indicațiile judecătorului. Totodată, timp de 12 luni din momentul reținerii sale și până la eliberarea din arest, Igor Borș nu a fost audiat niciodată de către procurori”, susțin avocații.

Majoritatea documentelor prin care procurorii solicitau prelungirea arestului lui Igor Borș nu s-au regăsit în dosarul expediat în judecată. În februarie 2019, învinuirea înaintată inițial de procurori a decăzut complet, fiind înaintată o nouă învinuire privind pretinsa evaziune fiscală a companiei, constatată în baza opiniei unui inspector fiscal, care ulterior nu s-a adeverit.

În luna decembrie 2019 acest dosar a fost inclus în lista celor 38 de dosare, care au fost examinate abuziv în perioada când statul a fost capturat. După examinarea tuturor probelor, la 9 decembrie 2020 instanța de judecată a emis o sentință prin care i-a declarat pe Igor Borș și compania Datario SRL nevinovați.

„Ceea ce se întâmplă acum în dosar nu este o răzbunare a Procuraturii Generale, ci finalitatea unui act corect al justiției în favoarea acelor, care au avut de suferit în acest dosar”, mai menționează avocații și reprezentanții companiei.

Menționăm că, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, ar fi fost reținut din nou, marți, 19 ianuarie. A doua zi procurorii PCCOCS au solicitat mandat de arest preventiv pentru 30 de zile. Judecătorul Ghenadie Pavliuc a respins însă demersul, iar Morari a fost eliberat.

Procurorii i-au adus lui Viorel Morari învinuiri pentru patru capete de acuzare, pentru acțiunile comise în privința co-proprietarilor rețelei de benzinării „VENTO”. Mai exact, acesta e acuzat de exces de putere, fals în acte publice, reținerea sau arestarea ilegală și tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate.

De partea cealaltă, Viorel Morari se declară nevinovat.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.