Cetățenii moldoveni semnează petiție către autoritățile române. Se cere reluarea procesului de depunere a jurământului de credință

Cetățenii moldoveni semnează petiție către autoritățile române. Se cere reluarea procesului de depunere a jurământului de credință

În doar câteva zile, circa două mii de moldoveni au semnat o petiție prin care cer autorităților române să ia măsuri privind reluarea procesului de depunere a jurământului de credință față de statul român. Asta după ce a fost oprit din luna martie 2020 din cauza  pandemiei de COVID-19, iar solicitanții pentru cetățenie au fost puși într-o listă de așteptare fără sfârșit. Astfel, oamenii cer ca procesul să fie organizat online sau în spații deschise cu respectarea măsurilor epidemiologice. 

Inițiatoarea semnării petiției e o companie de prestări servicii care se referă la cetățenia română și care susține că cetățenii moldoveni cu domiciliul în R. Moldova sunt limitați în realizarea drepturilor acordate lor prin lege.

Mai exact, începând cu data de 16 martie 2020 a fost declarată stare de urgență la nivel național atât în Republica Moldova cât și în România. Activitatea Oficiilor Consulare ale României în țara noastră a fost sistată în perioada 16 martie - 27 iulie 2020. Din data de 27 iulie 2020 s-a reluat treptat activitatea Consulatelor, în regim limitat. Totuși, Autoritatea Națională pentru Cetățenie a continuat în perioada pandemiei să aprobe cererile de redobândire a cetățeniei române depuse. Zilnic, sute de persoane au devenit cetățeni români pe „hârtie”. În perioada menționată, au fost emise un total de 410 ordine ANC privind acordarea cetățeniei române unui număr de 70.712 de persoane.  

Majoritatea dintre ei au domiciliul în R. Moldova. Potrivit legislației, depunerea jurământului de credință față de statul român urmează a fi efectuat în termen de șase luni de la emiterea ordinului. Jurământul se depune personal în procedură solemnă. Depunerea jurământului are loc conform vizei de domiciliu a deponentului, sau vizei de reședință temporare.Astfel, în perioada de inactivitate a Consulatelor, termenul de depunere a jurământului de credință s-a majorat considerabil, întrucât nicio persoană căreia i s-a aprobat dosarul începând cu luna martie 2020 nu a depus încă jurământul de credință față de statul român. 

„Situația în cauză devine alarmantă fiindcă la numărul de ordine emise zilnic sunt organizate foarte puține proceduri de depunere a jurământului de credință față de statul Român. Numărul de persoane puse în așteptare este în creștere cu fiecare zi, iar termenul de redobândire a cetățeniei Române, la fel se mărește proporțional. La momentul de față, sunt persoane, care au efectuat o programare la depunerea jurământului de credință, încă în lunile februarie - martie 2020 și nu au trecut procedura solemnă, fiind în așteptare mai mult de un an de la obținerea ordinului de aprobare a cetățeniei. Sistemul de programare online de pe pagina oficială econsulat.ro nu acordă o dată de programare, iar butonul „Programează-te” pare a fi devenit un mit demult uitat.

Autoritățile Române au modificat legislația doar în privința ce ține de termenul de șase luni acordat pentru efectuarea unei programări la depunerea jurământului de credință, acesta fiind suspendat pe perioada stării de urgență. Alte acțiuni nu au fost întreprinse și probabil nu vor fi întreprinse pe viitor”, se menționează în declarația petiției. Î

În rezultat, întreg procesul de redobândire a cetățeniei române a crescut până la patru ani.  

„În situația creată, dacă indiferența și inacțiunea autorităților Române va continua, acest termen foarte rapid va crește la cinci, dar poate și mai mulți ani de așteptare. Această perioadă este una mult prea mare. Ne bazăm în primul rând pe prevederile Constituției Române, art: 4, 5, 6, 7, 17, 25 și Legea cetățeniei române nr. 21/1991 și  solicităm aprobarea mai multor din următoarele soluții: 

1. Impunerea Consulatelor de la Bălți și Cahul să reînceapă organizarea procedurilor de depunere a jurământului de credință. 

2. Organizarea procedurii solemne de depunere a jurământului de credință în spații deschise (afară) cu respectarea distanței sociale de 1,5 m. Drept spații deschise, pot fi utilizate curțile consulatelor.

3. În scopul organizării procedurilor de depunere a jurământului de credință, pot fi duse tratative cu autoritățile R. Moldova pentru a fi acordate în folosință spații deschise (cum ar fi stadioane, curțile școlilor) sau închise (săli de sport,scenele sau holurile teatrelor, sau altor instituții de cultură), cu o  capacitate mare, pentru a fi organizată procedura solemnă la un număr concomitent de peste 50 persoane.

4. Acordarea permisiunii cetățenilor de a depune jurământul de credință în cadrul altor consulate decât conform vizei de domiciliu, inclusiv peste hotarele țării. Spre exemplu, cetățenii de la Soroca să poată depune jurământul la Consulatul din Chișinău, iar cei de Cahul să depună la Bălți, etc. Sau cetățenii din R. Moldova, care sunt domiciliați temporar, fără viză de reședință în Italia, Germania, etc, să poată depune jurământul de credință la consulatele  României din acele state, fără a prezenta viza de reședință temporară.

5. Acordarea dreptului cetățenilor din R. Moldova să depună jurământul de credință în cadrul sediilor ANC din București, Galați, Iași și Suceava. Dacă se aprobă acest drept, urmează a fi introdusă expres excepția de traversare a frontierei de stat de către cetățenii moldoveni cu scop de depunere a jurământului de credință pentru a nu fi plasați în carantină/izolare (dacă nu prezintă semne de infectare COVID, și/sau prezintă testul negativ).

6. Depunerea Jurământului de credință prin metode online, cu autentificare prin cameră video, de confirmare a identității persoanelor”, potrivit petiției. 

Documentul poate fi semnat AICI. 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Anunț important de la Ambasada României în R. Moldova. Noi măsuri referitoare la regimul de intrare, ședere și tranzit pe teritoriul României

Anunț important de la Ambasada României în R. Moldova. Noi măsuri referitoare la regimul de intrare, ședere și tranzit pe teritoriul României

Ambasada României la Chișinău și-a modificat programul de lucru, iar mai multe servicii vor fi reluate

Ambasada României la Chișinău și-a modificat programul de lucru, iar mai multe servicii vor fi reluate

Moțpan, despre schema cu anabolizante sub paravan diplomatic: Ar fi implicate persoane de la ambasadă, de la Externe și apropiați ai președintelui

Moțpan, despre schema cu anabolizante sub paravan diplomatic: Ar fi implicate persoane de la ambasadă, de la Externe și apropiați ai președintelui

Advertoriale
Servicii de recrutare cu garanție de la DAD Human Capital

Servicii de recrutare cu garanție de la DAD Human Capital

Cauți un job în IT? Vezi care sunt primii pași pentru a deveni un specialist în domeniu

Cauți un job în IT? Vezi care sunt primii pași pentru a deveni un specialist în domeniu

„Ne bucurăm în ciuda lor” – campania care unește lumile Carla's Dreams și Animaliens Wines

„Ne bucurăm în ciuda lor” – campania care unește lumile Carla's Dreams și Animaliens Wines

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
  DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Procuratura Anticorupție investighează sursele de finanțare a protestului Partidului Șor. Participanții ar fi primit între 400 de lei și 100 de dolari
 • 2
  O deputată i-a transmis președintelui Parlamentului 200 de lei din partea manifestanților ca să iasă la protest. Grosu: Lipsă de inteligență emoțională (FOCUS)
 • 3
  Orașul Nicolaev, Ucraina: Sunt confirmate pierderi omenești și răniți după ce muniții cu dispersie au nimerit într-o stație
 • 4
  Putin a semnat decretele de recunoaștere a independenței regiunilor ocupate de Rusia în Ucraina
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.