Evoluțiile interne, acțiunile necesare pentru a recăpăta încrederea cetățenilor Republicii Moldova în instituțiile statului precum și asigurarea unui sector financiar și bancar stabil. Sunt doar câteva dintre subiectele abordate în cadrul întâlnirii dintre Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate / Vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.
Josep Borrell a reafirmat angajamentul UE de a consolida asocierea politică și integrarea economică cu Republica Moldova, lucrând într-un parteneriat strâns, bazat pe ambițiosul Acord de Asociere. El a salutat concentrarea puternică a președintei și mandatului său pe reforme asigurând-o de sprijinul deplin al UE în acest demers.
În ceea ce privește provocările rezultate din pandemia provocată de coronavirus, Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele a reamintit solidaritatea puternică a UE cu Republica Moldova. Pe lângă contribuția de 108 milioane de euro mobilizați pentru furnizarea echipamentelor de protecție, consolidarea sistemului de sănătate și sprijinirea redresării socio-economice, Republica Moldova a beneficiat deja de asistență macrofinanciară de urgență din partea UE, în valoare de 50 de milioane de euro.
Josep Borrell a subliniat angajamentul UE de a contribui la asigurarea accesului tuturor la vaccinurile împotriva coronavirusului, inclusiv în vecinătatea imediată a UE. Mai mult, asistența suplimentară a UE, oferită în special prin intermediul Organizației Mondiale a Sănătății, poate fi utilizată de autoritățile moldovenești în pregătirea adecvată pentru campania de vaccinare împotriva coronavirusului.
Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele Borrell și președintele Sandu au discutat, de asemenea, situația din regiunea Transnistriană. Înaltul Reprezentant a reiterat angajamentul UE față de un proces de soluționare pașnic, cuprinzător și durabil în cadrul formatului 5 + 2 și și-a reafirmat sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional, în conformitate cu Declarația ministerială OSCE din decembrie 2020.
Vezi și aceste știri

Maia Sandu s-a întâlnit cu Laura Codruța Kovesi, procurora-șef a Parchetului European. Ce au discutat

Când ar putea merge Maia Sandu în vizită la Moscova: „Avem subiecte serioase de discutat - sociale, economice și problema Transnistreană”

Cu ce oficiali europeni se va întâlni Maia Sandu la Bruxelles. Va fi însoțită de un consilier, dar și de directorul adjunct al SPPS

„Lume paralelă” sau cum Maia Sandu le cere ambasadorilor să-și schimbe abordarea față de diasporă (VIDEO)

Maia Sandu, despre relația cu Federația Rusă: Presupune evident și respectul pentru neutralitatea noastră

Cinci bărbați din Rusia, blocați în aeroportul din Coreea de Sud de luni de zile. Statul nu-i recunoaște drept refugiați și le interzice intrarea în țară
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
