„Toată Uniunea Europeană se vaccinează cu Pfizer, iar noi... Republica Moldova nu vrem să transpirăm și să muncim. Este un document care ține mai mult de cadrul legal. Aici a fost semnat „no”. Deci, Republica Moldova nu ar avea nevoie de prețuri avantajoase. Acesta este documentul pe care l-am primit prin proșta oficială de la Ministerul Sănătății”, a declarat Nemerenco în cadrul emisiunii „În profunzime” de la ProTV.
Fosta ministră susține că România ar putea sa aducă în Moldova vaccinul anti-COVID Moderna și nu Pfizer cum s-a promis anterior.
„A fost nevoie să stăm și să așteptăm ca Ministerul Sănătății să pregătească acest plan stategic de imunizare, după acestea el a fost tradus în engleză, am mai făcut alte scrisori care erau solicitate de companie, iar atunci când discutam, pentru că eram în discuții de trei ori pe zi cu Ministerul Sănătății din România, am ajuns la concluzia că deoarece Pfizer-ul necesită condiții de transportare, stocare și distribuire mai deosebite și deja în România a început să intre Moderna am ajuns la concluzia ca ei vor dona Moderna... În acel moment au venit documentele de la Ministerul Sănătății și am trimis tot setul acesta la Moderna. Astăzi sau mâine o să primim răspuns de la Moderna dacă avem această permisiune ca România să ne aducă acest vaccin”, a mai spus consiliera în domeniul sănătății.
Precizăm că, la finele anului trecut, într-un comunicat al Ministerului Sănătății se preciza că Republica Moldova și alte state ar putea beneficia de vaccinul împotriva COVID-19 începând cu trimestrul II al anului 2021.
După plecarea din funcție a fostei șefe de la Sănătate Viorica Dumbrăveanu, la 11 ianuarie 2021, Ministerul Sănătății a anunțat noi termene în care vaccinul anti-COVID ar putea ajunge în țara noastră și care va fi planul de imunizare a populației.
Potrivit secretarei de stat din cadrul MSMPS, Tatiana Zatîc, primele vaccinuri anti-COVID vor ajunge în Republica Moldova până la finele lunii ianuarie 2021, iar imunizarea va începe în februarie, primii beneficiari fiind lucrătorii medicali. Primul lot de vaccinuri, care va acoperi 20% din populația țării, va fi oferit gratuit de OMS prin intermediul platformei internaționale COVAX, fără a oferi însă denumirea exactă a preparatului.
Citește și: Necunoscutele vaccinării anti-COVID în Republica Moldova
„În asigurarea cu vaccin anti COVID-19 a populației, vor fi luate în calcul trei scenarii: la etapa I, datorită disponibilității foarte limitate a vaccinului, va fi asigurată vaccinarea de la 1-10% din populația totală a fiecărei țări; la a II-a etapă, pe măsură ce oferta de vaccin crește, dar disponibilitatea rămâne limitată, va fi asigurată vaccinarea variind de la 11-20% din populația totală a fiecărei țări, iar la etapa a III-a, când oferta de vaccin atinge o disponibilitate moderată, va fi asigurată vaccinarea de la 21-50% din populația totală a fiecărei țări”, menționează reprezentanții ministerului.
AGORA amintește că la 29 decembrie, președintele României, Klaus Iohannis a menționat că România va acorda Republicii Moldova până la 200.000 de doze de vaccin anti-COVID-19.
Tot în aceeași zi, șeful adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate, Boris Gîlca a spus că vaccinul împotriva infecției cu COVID-19 ar putea ajunge în R. Moldova nu mai devreme de luna aprilie-mai a anului 2021. Iar cei care ar putea avea prioritate pentru vaccinare sunt cadrele medicale și locuitorii capitalei.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.