Fostul magistrat Iurie Obadă, cel care a eliberat mandat de arestare de 30 de zile pe numele lui Andrei Braguţă, tânărul decedat în penitenciar în vara anului 2017, luptă în instanţă ca să revină în sistem. La şedinţa de luni de la Curtea de Apel Chişinău, Obadă a declarat că nu a avut altă oportunitate decât să aplice arestul preventiv în cazul lui Braguţă, scrie ANTICORUPTIE.MD.
Fostul magistrat şi-a argumentat poziţia prin faptul că Braguţă era violent şi avea un comportament inadecvat, iar în sala de judecată nu se afla nicio rudă care să aibă grijă de el.
„Înţeleg că infracţiunea care îi era imputată lui Braguţă prevede o pedeapsă de până la trei ani de detenţie, pentru care nu se aplică arestul preventiv. Dar m-am gândit în primul rând la securitatea lui. Cum puteam să-l las singur în halul în care era?”, s-a justificat Obadă în faţa completului de judecată.
Întrebat de ce nu a dispus internarea lui Braguţă, Iurie Obadă a declarat că nu a existat un demers în acest sens.
„Nu am știut că suferă de o boală. Când l-am văzut în instanță mi-am dat seama că nu e normal. În încheierea mea am scris că era neadecvat, lovea cu picioarele în ușă, în geamuri, era dezbrăcat. Procurorul trebuia să prezinte un demers pentru instituirea lui la Psihiatrie”, a răspuns Obadă.
Fostul magistrat a mai declarat în şedinţă că a avut o reputaţie ireproşabilă, nu a avut sancţiuni disciplinare şi că a fost notat cu calificativul „foarte bine” de către Colegiul de evaluare a Consiliului Superior al Magistraturii.
Instanţa i-a oferit lui Iurie Obadă un termen de până la 25 ianuarie ca să aducă probe precum că este un bun profesionist.
Amintim că Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) a luat decizia de a-l demite pe Iurie Obadă la 16 ianuarie 2018, după ce la sfârşitul lui noiembrii 2017, Colegiul disciplinar din cadrul CSM a încetat procedura disciplinară în privința judecătorului.
Obadă a contestat în instanţă decizia CSM privind demisia sa. Curtea de Apel Chişinău a pus pe rol plângerea lui Obadă la 4 iulie 2019. De atunci au fost numite opt şedinţe de judecată, dintre care au fost lucrative doar două.
Vezi și aceste știri

Cazul Brăguța: Au trecut trei ani de la moartea bărbatului. Avocații, nemulțumiți de tergiversarea dosarelor

Au gestionat cazurile Braguța, Filat, Platon și Șor. Ce judecători se regăsesc pe lista celor 87 care au cerut revocarea membrilor CSM

Procurorii, nemulțumiți de deciziile judecătorilor în cazul Braguța. Vor cere înăsprirea pedepselor

„Cum tăceau toți, așa și tac”. Interviu cu sora lui Andrei Braguța, tânărul ucis de sistemul penitenciar moldovenesc

Expert în științe agricole: Fluctuațiile termice sunt îngrijorător. Ce riscuri sunt pentru roada anului 2023 (VIDEO)

Cinci bărbați din Rusia, blocați în aeroportul din Coreea de Sud de luni de zile. Statul nu-i recunoaște drept refugiați și le interzice intrarea în țară
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
