Dumitru Alaiba: Instituțiile statului se gândesc la confortul personal, noi încercăm să schimbăm această stare de lucruri

Dumitru Alaiba: Instituțiile statului se gândesc la confortul personal, noi încercăm să schimbăm această stare de lucruri

Astăzi a fost prezentat Raportul de activitate al Consiliului Economic al Prim-ministrului pentru anul 2014 și agenda de activitate pentru acest an. Consiliul își propune să înlăture constrângerile principale care stau în calea dezvoltării sectorului privat, să asigure un cadru de reglementare clar, funcțional, nediscriminatoriu și transparent, să îmbunătățească calitatea serviciilor publice pentru mediul de afaceri, să reducă birocrația și să minimizeze riscul corupției.

Consiliul Economic al Prim-ministrului a fost creat decembrie 2012, cu suportul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Activitatea instituției este susținută de către Secretariatul responsabil de promovarea si monitorizarea deciziilor luate de Consiliu.

„Scopul Consiliului este de a asigura o platformă de discuții și de consultări dintre instituții și mediul de afaceri, nu și la nivelul de antreprenori, pentru a nu face lobby la nivel de stat.

Foarte des instituțiile statului stau în colțul lor, nu văd imaginea de ansamblu și pot lua decizii care nu sunt neapărat cele mai bune. Noi dorim să ajutăm ca un minister și o industrie să găsească cât mai multe puncte de tangență, astfel ca decizia să se reflecte și în necesitățile statului, dar și să aibă un efect asupra industriei. La noi instituțiile se gândesc la confortul personal, dar foarte rar cum să asigure un confort pentru antreprenori. Este un fapt cunoscut, iar noi încercăm să nu negăm realitatea și să schimbăm ceva, ne spune Dumitru Alaiba, șeful Secretariatului Consiliului Economic al Prim-ministrului.

„Scopul Consiliului Economic al Prim-ministrului este crearea unei platforme de comunicare dintre Guvern și mediul de afaceri, precum și ameliorarea climatului de afaceri din Republica Moldova.

„Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare susține astfel de platforme din 2004 și am participat la crearea de Consilii Economice al Prim-ministrului în aproximativ șapte țări. Ne bucurăm că în activitatea Consiliului au apărut primele rezultate,” a declarat Julia Otto, șefa biroului de la Chișinău a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. După un an de activitate al Consiliului Economic al Prim-ministrului a fost realizată simplificarea procedurii de lansare a unei afaceri (de la 5 pași la un pas și de la 5 zile la o zi), eliminarea vizitelor fiscale pentru companiile înregistrate recent, reducerea costurilor cu 30% pentru testările de laborator necesare exportului de produse de vinificație și cu 20% pentru alte produse exportate, simplificarea procedurii de eliberare a certificatului fitosanitar pentru export (4 documente din 7 au fost eliminate), eliminarea taxei de export pentru nuci, promovarea și implementarea instrumentelor de Guvernare Electronică pentru antreprenori (Factura Electronică, Registrul de Stat al Controalelor, e-Raportarea la Biroul Național de Statistică și la Casa Națională de Asigurări Sociale), lansarea portalului www.finantare.gov.md, actualizarea informațiilor despre antreprenori pe portalul www.date.gov.md, aplicarea principiului „plus unu minus doi” care presupune eliminarea a două reglementări vechi la introducerea unei reglementări noi sau reducerea costurilor de conformare cu 20%.

Agenda pentru 2015 a Consiliului Economic al Prim-ministrului include înregistrarea online a companiilor, aplicarea principiului „ghișeului unic” la înregistrare, eliminarea obligativității ștampilei, optimizarea procesului de raportare la stat, oferirea egală și transparentă a accesului la finanțare, continuarea implementării principiului „plus unu minus doi” și facilitarea comerțului transfrontalier.

Consiliul Economic al Prim-ministrului Republicii Moldova promovează dialogul dintre sectorul public și privat cu scopul de a îmbunătăți mediul de afaceri, contribuind la dezvoltarea IMM-urilor și creșterea gradului de concurență pe piața autohtonă.

Consiliul își propune să înlăture constrângerile principale care stau în calea dezvoltării sectorului privat, să asigure un cadru de reglementare clar, funcțional, nediscriminatoriu și transparent, să îmbunătățească calitatea serviciilor publice pentru mediul de afaceri, să reducă birocrația și să minimizeze riscul corupției.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.