În 2020, noul coronavirus a luat viața a cel puțin 25 de cetățeni ai R. Moldova aflați peste hotarele țării

În 2020, noul coronavirus a luat viața a cel puțin 25 de cetățeni ai R. Moldova aflați peste hotarele țării

De la începutul pandemiei de COVID-19 și până la sfârșitul anului 2020, din cauza complicațiilor survenite în urma infecției, s-au stins din viață cel puțin 25 de de cetățeni ai R. Moldova, aflați peste hotarele țări. Cel puțin despre atâtea cazuri au fost înștiințate autoritățiile țării noastre. Cele mai multe cazuri sunt înregistrate în Italia, potrivit datelor comunicate pentru AGORA de Ministerul Afacerilor Externe și și Integrării Europene (MAEIE). Datele despre decese ajung la Ministerul Sănătății, însă în raportul zilnic nu vedem informația menționată distinct.

În perioada martie - decembrie 2020, MAEIE a fost informat despre decesul a 462 de cetățenii ai R. Moldova. Dintre aceștia, 25 de moldoveni și-au pierdut viața din cauza infecției cu COVID-19. Majoritatea deceselor sunt constatate în Italia -17 la număr. La fel, doi moldoveni au decedat în Germania și alți doi, în Marea Britanie. Câte un caz letal a fost înregistrat în Azerbaidjan, Bulgaria, Irlanda și Spania.

Doar în perioada ultimelor patru luni ale anului trecut au fost înregistrate 15 decese pe motiv de COVID-19 în străinătate, dintre care 14 cazuri în Italia și un caz în Bulgaria.

Publicitate

„Informațiile recepționate din partea misiunilor diplomatice și oficiilor consulare sunt referite Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, fiind incluse în statistica generală pe țară”, dă asigurări MAEIE în răspunsul la solicitarea de informație a portalului de știri AGORA.

...

În cazul deceselor peste hotare pe motiv de COVID-19, Ministerul Sănătății eliberează o confirmare de accept pentru repatriere, cu solicitarea respectării regulilor sanitare în vigoare. În procesul de repatriere, instituțiile serviciului diplomatic acordă suport pentru eliberarea Pașaportului mortuar.

AGORA precizează că, MAEIE nu dispune de informații privind numărul total al cetățenilor R. Moldova infectați și decedați pe motiv de COVID- 19 în afara țării. Aceasta pentru că, autoritățile străine nu furnizează în mod obligatoriu ambasadelor și consulatelor țării noastre această informație.

Totodată, peste hotarele țării unii moldoveni ar putea deține cetățenie multiplă și figurează în instituțiile spitalicești cu documentația respectivă.

Precizăm că la 20 ianuarie, bilanțul deceselor cauzate de COVID-19 a ajuns la 3.282. În total, până la această dată 153.506 de cetățeni ai R. Moldova s-au infectat cu noul coronavirus. 143.766 de persoane s-au vindecat.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal