Consiliera prezidențială în domeniul justiției, Olesea Stamate îl contrazice pe ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi. Stamate susține că decizia Curții de Apel districtuale a SUA pe cauza Energoalians nu este în câștigul R. Moldova. Aceasta afirmă că Curtea de Apel a menținut decizia primei instanțe, doar că a solicitat primei instanțe să se expună dacă banii urmează a fi achitați în lei sau în dolari. Declarația vine după ce ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi a scris o postare pe Facebook, în care a spus că R. Moldova nu va fi obligată să plătească acest prejudiciu.
„Spre regret decizia Curții de Apel districtuale a SUA pe cauza Energoalians nu este în câștigul Republicii Moldova. Cele 58 de milioane nu au fost salvate. Din contra, Curtea de Apel a menținut decizia primei instanțe, doar că a solicitat primei instanțe să se expună dacă banii urmează a fi achitați în lei sau dolari.
Mai exact, asta spune Curtea în decizia sa, în engleză. În această ordine de idei, mă întreb dacă ministrul Nagacevschi s-a lăudat cu câștigul deoarece nu prea cunoaște engleza, sau sunt alte motive la mijloc.....?”, a scris Stamate pe pagina sa de Facebook.
Precizăm că, marți, 19 ianuarie, Nagacevschi s-a lăudat pe facebook că R. Moldova nu va plăti companiei „Energoalians” circa 60 de milioane de dolari.
„La 15 ianuarie 2021 Curtea de Apel Districtuală a Statelor Unite pentru Districtul Columbia (SUA) a pronunţat decizia prin care a casat hotărârea Curţii Districtuale a Statelor Unite pentru Districtul Columbia (SUA) din 23 august 2019 împotriva țării noastre prin care a fost recunoscută sentința arbitrajului AD HOC (Paris, Franța) din 25 octombrie 2013 pe teritoriul SUA (suma prejudiciului cu calcularea penalităţilor încasate a constituit 58.591.058, 50 dolari SUA)”, a menționat ministrul Justiției.
Amintim că în aprilie 2016, Curtea de Apel din Paris a anulat sentința arbitrală adoptată pe 25 octombrie 2013 și contestată de autoritățile din Republica Moldova. Conform deciziei finale, s-a constatat că tribunalul de arbitraj ad-hoc, convocat anterior de „Energoalians” la Paris, nu era competent să adopte sentinţa în cauză, iar la soluționarea litigiului s-a comis încălcări grave.
În procesele de judecată cu „Energoalians”, statul a fost reprezentat de mai multe firme de avocatură străine și naționale, alocând diverse sume de bani. Bunăoară, în anul 2016 Executivul de la Chișinău a decis aprobarea onorariului destinat Biroului Asociat de Avocaţi „Buruiana & Partners”, în valoare de 125.789,81 de lei pentru servicii de consultanță juridică și reprezentare în procedura de arbitraj internațional în cauza Republica Moldova versus „Energoalians”/„Komstroy”.
Litigiul dintre Republica Moldova și Energoalians își are începutul încă la finele anilor ‘90. Atunci când Î.S. „Moldtranselectro” a cumpărat energie electrică din Ucraina prin intermediul „Derimen Properties” Ltd, un offshore din Insulele Virgine Britanice (BVI), iar în urma livrărilor s-ar fi format o datorie de circa 196 de milioane de lei.
Decizia integrală o găsiți aici.
Vezi și aceste știri

Dosarul „Energoalians”: Guvernul va plăti încă 60.000 de dolari avocaților care au reprezentat statul într-o dispută energetică de decenii

Statul va plăti 125.000 de lei din fondul de rezervă avocaților care au reprezentat Moldova în dosarul Energoalians

Variola maimuței prezintă o evoluție îngrijorătoare, dar nu este o urgență sanitară mondială. Declarațiile directorului OMS
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
