Stamate, despre dosarul „Energoalians”: Decizia Curții de Apel districtuale a SUA nu este în câștigul R. Moldova. Cele 58 de milioane nu au fost salvate

Stamate, despre dosarul „Energoalians”: Decizia Curții de Apel districtuale a SUA nu este în câștigul R. Moldova. Cele 58 de milioane nu au fost salvate

Consiliera prezidențială în domeniul justiției, Olesea Stamate îl contrazice pe ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi. Stamate susține că decizia Curții de Apel districtuale a SUA pe cauza Energoalians nu este în câștigul R. Moldova. Aceasta afirmă că Curtea de Apel a menținut decizia primei instanțe, doar că a solicitat primei instanțe să se expună dacă banii urmează a fi achitați în lei sau în dolari. Declarația vine după ce ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi a scris o postare pe Facebook, în care a spus că R. Moldova nu va fi obligată să plătească acest prejudiciu. 

„Spre regret decizia Curții de Apel districtuale a SUA pe cauza Energoalians nu este în câștigul Republicii Moldova. Cele 58 de milioane nu au fost salvate. Din contra, Curtea de Apel a menținut decizia primei instanțe, doar că a solicitat primei instanțe să se expună dacă banii urmează a fi achitați în lei sau dolari.

Mai exact, asta spune Curtea în decizia sa, în engleză. În această ordine de idei, mă întreb dacă ministrul Nagacevschi s-a lăudat cu câștigul deoarece nu prea cunoaște engleza, sau sunt alte motive la mijloc.....?”, a scris Stamate pe pagina sa de Facebook.

Publicitate

Precizăm că, marți, 19 ianuarie, Nagacevschi s-a lăudat pe facebook că R. Moldova nu va plăti companiei „Energoalians” circa 60 de milioane de dolari.

„La 15 ianuarie 2021 Curtea de Apel Districtuală a Statelor Unite pentru Districtul Columbia (SUA) a pronunţat decizia prin care a casat hotărârea Curţii Districtuale a Statelor Unite pentru Districtul Columbia (SUA) din 23 august 2019 împotriva țării noastre prin care a fost recunoscută sentința arbitrajului AD HOC (Paris, Franța) din 25 octombrie 2013 pe teritoriul SUA (suma prejudiciului cu calcularea penalităţilor încasate a constituit 58.591.058, 50 dolari SUA)”, a menționat ministrul Justiției.

Amintim că în aprilie 2016, Curtea de Apel din Paris a anulat sentința arbitrală adoptată pe 25 octombrie 2013 și contestată de autoritățile din Republica Moldova. Conform deciziei finale, s-a constatat că tribunalul de arbitraj ad-hoc, convocat anterior de „Energoalians” la Paris, nu era competent să adopte sentinţa în cauză, iar la soluționarea litigiului s-a comis încălcări grave.

În procesele de judecată cu „Energoalians”, statul a fost reprezentat de mai multe firme de avocatură străine și naționale, alocând diverse sume de bani. Bunăoară, în anul 2016 Executivul de la Chișinău a decis aprobarea onorariului destinat Biroului Asociat de Avocaţi „Buruiana & Partners”, în valoare de 125.789,81 de lei pentru servicii de consultanță juridică și reprezentare în procedura de arbitraj internațional în cauza Republica Moldova versus „Energoalians”/„Komstroy”.

Litigiul dintre Republica Moldova și Energoalians își are începutul încă la finele anilor ‘90. Atunci când Î.S. „Moldtranselectro” a cumpărat energie electrică din Ucraina prin intermediul „Derimen Properties” Ltd, un offshore din Insulele Virgine Britanice (BVI), iar în urma livrărilor s-ar fi format o datorie de circa 196 de milioane de lei.

Decizia integrală o găsiți aici.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal