Ex-ministrul Justiției nu s-a prezentat la audierile comisiei „Laundromat”. Grigoriu: „Ne-a spus că nu deține nicio informație cu privire la subiectul investigat”

Ex-ministrul Justiției nu s-a prezentat la audierile comisiei „Laundromat”. Grigoriu: „Ne-a spus că nu deține nicio informație cu privire la subiectul investigat”

Alexandru Tănase, ex-deputat, fostul ministru al Justiției și ex-președinte al Curții Constituționale nu s-a prezentat la ședința Comisiei „Laundromat” care trebuia să aibă loc miercuri, 20 ianuarie. În cadrul unei conferințe de presă, președintele Comisiei, Inga Grigoriu a anunțat că Tănase a transmis un mesaj prin care a argumentat de ce nu a putut veni la audieri.

„În răspuns, domnul Tănase ne relatează că nu deține nicio informație cu privire la subiectul investigat de Comisie, în afară de cele ce s-au vehiculat în presă. Întrebările nu au fost adresate, dar dumnealui a intuit despre apariția unei întrebări cu privire la modificarea taxei de stat în 2010. Dumnealui spune că modificarea nu are nicio legătură cu operațiunea „Laundromat”, susține Grigoriu.

Inga Grigoriu a atras atenția că, totuși, în urma acestor modificări, statul a pierdut circa 10 mlrd lei, dacă ne referim la suma totală a ordonanțelor judecătoreşti şi la taxa de stat în valoare de 3%, modificată prin inițiativa legislativă a ex-deputatului A.Tănase. Deputata s-a referit și la un alt aspect important: reforma Codului de Executare, modificat în 2010, când domnul Tănase era deja ministru al Justiţiei, trezește o serie de întrebări la fel de cruciale pentru anchetă. Competenţa teritorială a executorului judecătoresc care a fost modificată, iar în 2011, prin derogare, s-a și extins pe întreg teritoriul ţării, ar fi permis executorilor judecătorești să execute în mun. Chişinău o ordonanță judecătorească emisă la o instanţă din alt raion sau altă circumscripție a camerei teritoriale în care executorul își are sediul?

O altă întrebare ține de onorariul executorului judecătoresc, aspect la care nimeni nu a atras atenția până acum: în conformitate cu modificările operate în 2010, la articolul 38 al capitolului IV privind cheltuielile de executare, s-a stabilit modalitatea de calcul a onorariului executorului judecătoresc, odată ce această profesie a fost liberalizată și este important să se cunoască dacă domnul Tănase ar deține informații cu privire la eventuala ridicare a onorariilor în urma tranzacțiilor efectuate de cei cinci executori judecătoreşti.

Grigoriu a specificat că, conform calculelor, reies următoarele cifre: din 22 mlrd de dolari, onorariul executorului judecătoresc (3%) ar fi constituit aproximativ 9 mlrd lei! Respectiv, impozitul pe venit calculat ar fi constituit circa 1,7 mlrd lei și dacă acesta nu a fost achitat, statul, pe lângă cele 10 mlrd lei ratate din taxa de stat, a mai pierdut și acești bani la buget.

În sens, deputata a făcut un demers către inspectoratul fiscal pentru a obţine un răspuns oficial de la instituţie.

„Pe lângă faptul că a fost știrbită imaginea Republicii Moldova, fiind inclusă în rapoartele MoneyVal, bugetul de Stat a ratat 10 mlrd lei plus 1,7 mlrd lei și a subliniat că ar fi fost important ca Alexandru Tănase să relateze și despre adevăratele motive ale demisiei din funcţie în anul 2018, dincolo de cel al unei discuţii telefonice, apărute în presă (interceptarea telefonică a discuției cu ex-deputatul Veaceslav Platon)”, susține parlamentara.

Inga Grigoriu a mai vorbit despre faptul că Procuratura Anticorupție opune rezistă în vederea elucidării tuturor circumstanțelor care au tangență cu dosare pornite pe spălarea banilor în proporţii deosebit de mari și refuză să prezinte Comisiei de anchetă actele interdepartamentale cu numele procurorilor care ar reglementa interacțiunea între Serviciul Prevenirea şi combaterea Spălării Banilor şi PA. Comisia a solicitat acte administrative care nu au protecție procesuală şi nu reprezintă secretul anchetei.

Amintim că este vorba despre circa 400 mlrd de dolari SUA „spălați” și distribuiți în străinătate, dar și retrași cash.

Pe 27 noiembrie 2020 a fost constituită Comisia Laundromat ca să elucideze circumstanțele prin care în R. Moldova au avut loc spălări de bani în proporții colosale prin intermediul instituțiilor financiar-bancare și instituțiilor judecătorești.

Menționăm că în perioada anilor 2010-2014 circa 70 de miliarde de dolari americani de la băncile rusești au fost spălați prin intermediul instanțelor și băncilor din Republica Moldova, folosind hotărâri judecătorești ilegale privind datoriile false, relevă un studiu elaborat de Transparency International Moldova .

Potrivit deputatei, miercuri 20 ianuarie, urma să participe la audierile publice domnul Alexandru Tănase - ex-consilier municipal, ex-deputat, ex-ministru al justiției, ex-judecător al CC.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.