CC a decis: Legea care îi oferă statut special limbii ruse pe teritoriul RM - neconstituțională

CC a decis: Legea care îi oferă statut special limbii ruse pe teritoriul RM - neconstituțională

Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul RM este neconstituțională. Decizia a fost luată, joi, de Curtea Constituțională. Asta după ce deputații Octavian Țîcu, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu au contestat decizia Parlamentului în acest sens. După mai bine de două ore de discuții și polemici, magistrații s-au retras în deliberare, iar trei ore mai târziu au pronunțat decizia.

Potrivit peședintei Curții, unul dintre magistrații CC, Vladimir Țurcan au exprimat o opinie separate pe proiectul examinat.

În cadrul ședinței CC, deputatul socialist Vasile Bolea a precizat că este de părere că CC ar trebui să mențină constituționalitatea acestei legi, întrucât limba rusă este una dintre limbile folosite pe larg în societatea moldovenească. Totodată, el a prezentat ca argument faptul că toate documentele de importanță națională precum și toate actele juridice sunt traduse, implicit, și în limba rusă.

Publicitate

Opinia a fost susținută și de ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi.

De cealaltă parte, deputații Octavian Țîcu și Dinu Plângău au insistat pe neconstituționalitatea acestei legi argumentându-și poziția prin faptul că o asemenea decizie ar putea fi discriminatoare pentru reprezentanții altor etnii care locuiesc în Republica Moldova.

Proiectul de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova a fost votat în a doua lectură cu votul a 55 de deputați, la ședința plenară din 16 decembrie. Mai exact, proiectul a fost susținut de deputații PSRM și deputații platformei „Pentru Moldova”.

Inițiativa legislativă aparține mai multor deputați din Fracțiunea parlamentară PSRM. Mai exact, proiectul de lege este elaborat de socialiștii Vasile Bolea, Bogdat Țîrdea și Andrian Lebedinschi.

AGORA precizează că proiectul a stârnit nemulțumirea deputaților din PAS, Platforma DA, PDM și Pro Moldova, care și-au exprimat dezacordul.

Amintim că lege prevede că, limba rusă în calitate de limbă interetnică va fi folosită în comunicarea cu autoritățile de stat, administrația publică, instituții publice, la cererea cetățeanului. Astfel, actele oficiale, așa ca cererile atât verbale cât și scrise, pot fi adresate și în limba rusă, iar instituțiile se obliga să răspundă în aceeași limbă, iar la solicitare să asigure traducerea actelor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal