Manole, după decizia CC privind legea care oferă statut special limbii ruse : „Limba română este limba maternă a cel puțin 77,86% din populația R. Moldova”

Manole, după decizia CC privind legea care oferă statut special limbii ruse : „Limba română este limba maternă a cel puțin 77,86% din populația R. Moldova”

„Limba de stat a Republicii Moldova este limba română, statul recunoaște dreptul la păstrarea și funcționarea limbii ruse și a altor limbi pe teritoriul țării, iar Legea contestată i-ar fi acordat limbii ruse un statut similar ca limbii române.” Este o parte din motivarea magistraților Curții Constituționale care au declarat neconstituțională legea cu privire la funcționarea limbii ruse pe teritoriul țării noastre. „Conținutul unei asemenea legi a constituit o chestiune sensibilă, transformată periodic în chestiuni politice”, a punctat președinta CC, Domnica MAnole. 

Manole a menționat că, în decizia sa, Curtea s-a condus prevederile Hotărârii CC din 2013 cae a statuat că limba de stat în Republica Moldova este limba română.

„Menționarea limbii ruse are în acest text un caracter exemplificatv și nu îi oferă un alt statut diferit de ce al limbilor vorbite pe teritoriul țării. Deci, din articolul 13 deducem că acesta protejează două valori: limba română ca limbă de stat și dreptul la funcționarea altor limbi pe teritoriul țării. (...) Actul legislativ conferea statut special limbii ruse printre minoritățile etnice, statut care nu decurge din Constituție”, a declarat Domnica Manole.

Publicitate

În cadrul briefingului de presă, președinta CC s-a referit la rezultatele recesământului făcut în anul 2014 referitoare la structura populației raportată la limba maternă.

„Curtea a utilizat aceste statistici pentru că și-a raportat analiza la drepturile persoanelor aparținând minorităților etnice și are în vedere limbile materne, nu limbile vorbite de obicei. Astfel, limba română este limba maternă a cel puțin 77,86% din populația R. Moldova, limba rusă pentru 9,39%; limba găgăuză - 4,08 %; limba ucraineană - 3,82%; limba bulgară - 1,48%”, a mai declarat Manole.

AGORA amintește că, legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul RM este neconstituțională. Decizia a fost luată, joi, de Curtea Constituțională. Asta după ce deputații Octavian Țîcu, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu au contestat decizia Parlamentului în acest sens. După mai bine de trei ore de discuții și polemicii, magistrații s-au retras în deliberare, iar două ore mai târziu au pronunțat decizia.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal