Luni, Curtea Constituțională (CC) a analizat sesizarea depusă de fracțiunea PAS și a decis că parlamentul nu se poate autodizolva. Prin urmare discuțiile cu privire la dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate au luat amploare. Astfel apar multe neclarități față de comportamentul, declarațiile și acțiunile politicienilor în raport cu acest subiect. Or, deciziile și circumstanțele legate de acesta sunt importante pentru desfășurarea ulterioară a proceselor politice din țară.
Referindu-se la Hotărârea Curții Constituționale care a spus că Parlamentul nu se poate autodizolva, Nicolae Osmochescu, judecător în demisie la CC, spune că aceasta era una previzibilă. Expertul susține că în istoria Republicii Moldova a fost un caz când primul Parlament, ales în 1990, s-a autodizolvat, dar că atunci era o altă situație juridică.
„Tot Parlamentul a fost ales prin circumpscripții uninominale și se prevedea posibilitatea de autodizolvare în anumite condiții. În cazul nostru, Parlamentul a fost clar ales după alte principii, jumătate din mandate ale deputaților au fost alese pe listele de partid, altele au fost alese prin circumpscripții uninominale. Trebuie să uităm de aceste speculații privind autodizolvarea Parlamentului. Nu este posibil”, susține Nicolae Osmochescu.
„PSRM a suferit un eșec răsunător la prezidențiale și acest eșec va avea repercusiuni la alegerile parlamentare.”
Anatol Țăranu
Autor:
Analistul politic, Anatol Țăranu este de părere că deputații fracțiunii PAS, care au depus sesizarea cu privire la autodizolvare cunoșteau cu o anumită aproximație care va fi răspunsul Curții Constituționale.
„Fiecare partid sau fracțiune parlamentară are în componența sa juriști experți, care nu puteau să nu le explice autorilor, că această adresare este una inutilă. Și în aceste condiții apare întrebarea retorică, de ce această adresare a fost expediată Curții? Răspunsul este la suprafață, a fost nevoie de a câștiga din timp și de a înțelege mai precis care sunt pozițiile principalilor actori ai acestui joc”, a spus el.
De cealaltă parte, analistul politic Igor Boțan susține că efectele deciziei Curții Constituționale sunt directe și foarte importante. El a mai menționat că jocul formațiunilor politice este unul legitim și a fost anunțat foarte clar.
„Maia Sandu, președintele nou ales, a spus foarte clar, că e nevoie de alegeri anticipate. Mai departe intră în joc norma constituțională, care spune că, pentru a depăși criza politică, este nevoie de 90 de zile, este un termen stabil, din data de 23 decembrie, până în 23 martie. În acest termen stabil, intră un termen labil, de 45 de zile, care începe să curgă din ziua primei numiri. Și aici intră în joc manevra politică, de care au dat dovadă deputații PAS. Ei spun: uitați-vă, PAS, Platforma DA, Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor zic că vor alegeri anticipate, pentru că asta e ieșirea din criză. Dar știm că sinceritatea în politică e o problemă. De exemplu, Partidul Socialiștilor practică șahul, adică una spun și alta fac. Dacă avem de a face cu astfel de jucători de șah, cei din PAS spun: dar, cum să găsim noi o metodă să verificăm dacă socialiștii sunt sinceri? Dacă spun că vor alegeri anticipate, hai să găsim o metodă să-i atragem în discuția privind autodizolvarea”, a explicat Igor Boțan.
Analistul a mai adăugat că fracțiunile parlamentare trebuie să intre cât mai curând în discuții pentru a favoriza dizolvarea cât mai rapidă a Parlamentului. Totodată, socialiștii dau de înțeles că pe de o parte vor organizarea alegerilor anticipate cât mai repede, iar pe de altă parte, că aceste alegeri ar putea să aibă loc nu în primăvară, ci la toamnă, ceea ce nu e convenabil pentru Partidul Socialiștilor.
„Știm că sinceritatea în politică e o problemă. De exemplu, Partidul Socialiștilor practică șahul, adică una spun și alta fac.”
Igor Boțan
Autor:
„Nu cred că îi convine Partidului Socialiștilor să lase alegerile pe la toamnă, când va fi o nouă componență a Comisiei Electorale Centrale pentru că, în situația aceasta de criză, s-ar putea să apară niște incertitudini pentru Partidul Socialiștilor. PAS ar putea să le spună socialiștilor: Voi vreți să aduceți Republica Moldova în Uniunea Euroasiatică, dar uitați-vă ce scandal a apărut acum în Federația Rusă, cu corupția la cel mai înalt nivel. Chiar credeți că în jumătate de an, lucrul acesta nu vă va afecta și mai mult? Sunt un șir de factori, care pun în evidență că cei din PAS, dacă ar fi activi, ar putea să-i convingă pe socialiști că cea mai bună soluție este declanșarea cât mai rapidă a alegerilor parlamentare anticipate, și readucerea lucrurilor într-o albie a normalității”, a adăugat expertul.
„Fiecare partid sau fracțiune parlamentară are în componența sa juriști experți, care nu puteau să nu le explice autorilor, că această adresare este una inutilă.”
Anatol Țăranu
Autor:
Analistul politic, Anatol Țăranu spune însă că fracțiunea PAS este unica interesată ca alegerile anticipate să aibă loc cât mai degrabă, dar trage de timp pentru că nu are o soluție foarte precisă cum trebuie să procedeze în situația creată. Celelalte partide parlamentare însă au șanse foarte mici să intre în Parlament în urma eventualelor alegeri parlamentare.
„S-ar părea că PSRM, care este bine reprezentat în teritoriu, are o forță mediatică exemplară, și cu siguranță va intra în viitorul Parlament, tot este interesat de alegerile anticipate. Însă PSRM a suferit un eșec răsunător la prezidențiale și acest eșec va avea repercusiuni la alegerile parlamentare. Din acest punct de vedere, chiar dacă socialiștii în permanență vorbesc de necesitatea de a dizolva Parlamentul, este absolut evident că ei nu sunt interesați ca alegerile să aibă loc cât mai curând și ei au nevoie de timp ca să se refacă după eșecul suferit la prezidențiale. Sau poate așteaptă ca PAS-ul și președinta Maia Sandu să acumuleze suficient bagaj politic negativ, dar pentru asta e nevoie de timp. Respectiv, socialiștii nu sunt interesați ca alegerile parlamentare anticipate să aibă loc cât mai curând”, a spus Anatol Țăranu.
Nicolae Osmochescu atrage atenția și asupra posibilității de dizolvare a Parlamentului ca urmare a inactivității Legislativului. Astfel, acesta sugerează că parlamentarii ar putea veni la ședințe, dar să nu adopte nicio lege. Astfel, intervine motivul legal prevăzut în articolul 85 al Constituției privind dizolvarea Parlamentului și numirea alegerilor anticipate.
Declarațiile experților au fost expuse în cadrul dezbaterii publice organizate de agenția de presă IPN.
* Text: Anna Baciu, reporteră stagiară
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.