O mașină dispărută, dosare de achiziții lipsă, două conflicte de interese. Moștenirea lăsată de Grigore Repeșciuc la Primăria Căușeni

O mașină dispărută, dosare de achiziții lipsă, două conflicte de interese. Moștenirea lăsată de Grigore Repeșciuc la Primăria Căușeni

Un control al Inspecției Financiare, realizat în vara anului 2020 la Primăria Căușeni, a arătat că una dintre cele trei mașini deținute de instituție - un Nissan Primera, estimat la aproape 60 de mii de lei - lipsește din garajul primăriei de mai mulți ani. Automobilul dispăruse pe vremea când primăria era condusă de Grigore Repeșciuc, în prezent deputat Pentru Moldova, și se presupune că a fost folosit de firma soției fostului primar. Poliția din Căușeni a refuzat însă să verifice această situație și să pornească o cauză penală. Între timp, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat un al doilea conflict de interese în care s-a aflat Repeșciuc, fiind primar, scrie Moldova Curată.

În timp ce, în luna iulie 2020, Inspecția Financiară desfășura controlul la Primăria Căușeni și astfel s-a constatat lipsa autoturismului Nissan Primera, actualul primar, Anatolie Donțu, a expediat un demers către Inspectoratul de Poliție Căușeni și Procuratura Căușeni, cu solicitarea să caute în regim de urgență „mijlocul de transport furat sau înstrăinat ilegal”, dar și „identificarea persoanelor ce se fac vinovate de acțiuni ilegale cu referire la acest automobil, încadrarea faptelor cu răspundere materială și a celor cu putere decizională din Primăria orașului Căușeni (foști sau actuali) și tragerea lor la răspundere penală”.

Primarul mai sugera poliției unde anume să caute: „Vă mai informăm că, potrivit informațiilor preliminare, autovehicolul s-ar afla ilegal pe teritoriul aflat în posesia ÎI „Dragoș Camenșcic” din or. Căușeni, str. Ștefan cel Mare și Sfânt 73, și în ultimii șase ani se presupune că a fost utilizat de către această întreprindere ilegal”.

Publicitate

ÎI „Dragoș Camenșcic” este fondată și administrată de Gheorghe Camenșcic, care este socrul fostului primar Grigore Repeșciuc. Cu această firmă, fiind primar, Grigore Repeșciuc a încheiat în anul 2017 două contracte de achiziții publice, fapt despre care Moldova Curată a scris, iar ANI a constatat conflict de interese. În prescripția Inspecției Financiare se arată că această întreprindere ar fi gestionată de soția fostului primar, Aurelia Repeșciuc, consilieră în Consiliul municipal Căușeni.

Întrebată dacă mașina primăriei a fost folosită de întreprindere, Aurelia Repeșciuc a răspuns: „Am depus la poliție mărturiile necesare, am fost întrebată de poliție, interesați-vă la organele competente”.

...

Actualul viceprimar Sergiu Babin, declara, în decembrie 2020, pentru postul local de televiziune Studio-L, că mașina a fost lăsată noaptea, „hoțește și mișelește”, lângă primărie, fără chei, într-o stare mult mai proastă decât era când fusese văzută ultima oară, fără multe piese. Babin spune că primăria urmează să vadă dacă o va mai putea utiliza.

Prescripția pe baza controlului a fost expediată Inspectoratului de Poliție Căușeni, cu solicitarea să investigheze atât dispariția mașinii, cât și alte fapte descoperite de inspectori. La 23 decembrie 2020, IP Căușeni a informat portalul Moldova Curată că a investigat faptele, dar că „procesele penale au fost expediate în adresa Procuraturii raionului Căuşeni cu propunerea de neîncepere a urmăririi penale, din lipsa elementelor infracţiunii”.

CNA, cu ochii în patru

Pe lângă lipsa autoturismului, Inspecția Financiară a constatat o serie de alte nereguli, inclusiv faptul că primăria nu a înlăturat abaterile constatate în anii precedenți. De exemplu, la controlul din 2019, inspectorii au stabilit că în grădinițele din oraș au fost acumulați nejustificat de la părinții 78,1 mii de lei și a cerut restituirea lor sau calificarea ca plăți în avans pentru alimentarea copiilor.

De asemenea, s-a confirmat lipsa unor bunuri, în valoare totală de 875,7 mii de lei, care fusese constatată și de o comisie a primăriei, care a făcut inventarierea bunurilor în decembrie 2019.

Prescripția Inspecției Financiare a fost expediată și Centrului Național Anticorupție, care a informat, în decembrie 2020, că faptele expuse se examinează, urmând ca o soluție să fie adoptată în luna ianuarie.

Fostul primar Grigore Repeșciuc, în mandatul căruia au fost comise o parte din faptele descoperite de inspecție, nu a răspuns la apelurile telefonice, nici la mesajele cu solicitarea de a comenta situația.

Al doilea conflict de interese confirmat de ANI

Între timp, Autoritatea Națională de Integritate a publicat rezultatele celui de-al doilea control pe numele lui Grigore Repeșciuc, ce vizează activitatea acestuia de primar la Căușeni. După ce constatase, în anul 2019, că actualul deputat a încălcat regimul conflictelor de interese, încheind contracte cu firmele soției și socrului său, ANI a confirmat că primarul a comis aceeași încălcare, angajându-și ginerele (Nicolae Poznanschi) la Primărie, în calitate de șofer.

Despre ambele cazuri Moldova Curată a scris, iar Grigore Repeșciuc susținea atunci că nu a încălcat nici o lege, întrucât „ginerele nu este persoană responsabilă financiar”. În explicațiile depuse la ANI el a scris însă că, la momentul angajării, nu știa că Nicolae Poznanschi îi este ginere din nou, or, acesta fusese despărțit o vreme de fiica sa.

Ambele acte de constatare, unul emis la 24 iulie 2019, iar al doilea 25 februarie 2020, au fost contestate de Grigore Repeșciuc în instanța de judecată. În primul caz dosarul se află la Curtea de Apel Chișinău, iar în al doilea – abia în prima instanță.

Dacă cel puțin unul dintre aceste acte va rămâne în vigoare, Grigore Repeșciuc va fi inclus în lista de interdicții a ANI. Asta înseamna că nu va putea ocupa, timp de câțiva ani, funcția de primar.

Aceasta este o investigație jurnalistică realizată de Victoria Cernea și Viorica Zaharia, în contextul programului de instruire al Academy of Citizen Journalism, implementat de Youth Association ASIST în parteneriat cu Agora.md. Acest material este publicat inițial pe pagina portalului Moldova Curata. Programul de instruire și de colectare a datelor este realizat cu suportul financiar al U.S. Embassy Moldova."

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal