În anul care s-a încheiat -2020, oamenii au fost marcați în mare parte de pandemia COVID-19, de evenimentele politice și situația din agricultură, marcată de secetă, potrivit unui sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din R. Moldova. Majoritatea respondenților spun că anul a fost mai greu decât 2019 și că veniturile pe care le au abia de le acoperă necesitățile minime. Mai mult, 31,5% dintre chestionați zic că fac parte din grupul social scăzut sau sărac și alți 26% - din grupul social foarte sărac.
Opiniile celor 1.153 de participanți la sondajul sociologic Vox Populi: „Anul 2020 în opinia populației din Republica Moldova”, au fost sistematizate de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova. Sondajul s-a desfășurat în perioada 8-23 ianuarie.
Oamenii au fost întrebați ce i-a marcat cel mai mult în anul 2020
Cei mai mulți respondenți au răspuns că au fost marcați de pandemia COVID-19 și sacrificiul medicilor -43,8% dintre respondenți așa au spus.
Alți 39,5% dintre cei chestionați au fost marcați de alegerile prezidențiale și învestirea Maiei Sandu în funcția de președinte.
La fel oamenii au fost marcați de calamitățile naturale, seceta și grevele -36,4%, de lupta cu corupția și declarațiile Procurorului General - 21,9%, de activitatea ex-președintelui Igor Dodon și PSRM, relațiile moldo-ruse— 19,6%.
Alți 13,1% dintre respondenți au menționat activitatea guvernului Chicu și tentativa de demitere. De activitatea Parlamentului a u fost marcați 12% dintre cei chestionați. Iar de relațiile moldo-române, vizita președintelui Iohannis la Chișinău - 5,6%.
La fel oamenii au fost întrebați, cum a fost anul 2020 în comparașie cu cel precedent. Aproape jumătate din cei chestionați au zis că 2020 a fost un an mai greu.

Totodată, 70,8% dintre participanții la sondaj s-au arătat convinși că lucrurile în R. Moldova merg într-o direcție greșită.
41,8% dintre respondenți au spus că nu sunt deloc mulțumiți de situația social -economică din țară.
Oamenii au fost întrebați care sunt lucrurile ce-i îngrijorează cel mai mult.
Nivelul scăzut al vieții - au răspuns 35,8%, andemia COVID-19, starea sănătății - cred alți 29,1% dintre cei chestionați, criza economică, șomajul, lipasa politicilor economice- 27,4%, calamitățile naturale, situația din agricultură -23,4%, corupția și criza socială - 19,9%, iar migrația și situația demografică din țară îngrijorează 18,3% dintre cei chestionați.
Totodată, 34,2% dintre respondenți au menționat că veniturile familiei le ajung doar pentru strictul necesar. Și doar 2,5% au zis că banii le ajung pentru tot de ce au nevoie.

În aceeași ordine de idei, doar 1,8% din cei peste 1.100 de chestionați au zis că fac parte din grupul social înalt. Iar majoritatea, 31,5% - zic că sunt din grupul social scăzut sau sărac și alți 26% - din grupul social foarte sărac.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
