Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat o rezoluție privind progresul procedurii de monitorizare în anul 2020, în document se regaăsesc și constatări cu privire la Republica Moldova. APCE atrage atenția la „ritmul lent al reformei sistemului judiciar și progresul lent în lupta împotriva corupției, în special progresele insuficiente realizate în domeniul prevenirii corupției în ceea ce privește membrii Parlamentului, judecătorii și procurorii și migrația politică a membrilor Parlamentului, care a declanșat instabilitatea politică, în ciuda acuzațiilor de corupție politică.
În acest sens, APCE a venit cu recomandări către autoritățile moldovenești de a îmbunătăți independența, responsabilitatea și eficiența sistemului judicia.
„Să actualizeze legislația electorală în conformitate cu avizul Comisiei de la Veneția din august 2020, în special pentru a reglementa mai bine finanțarea campaniilor electorale; să ia măsuri semnificative pentru combaterea corupției și să efectueze o investigație aprofundată în scandalul bancar din 2014”, se menționează în rezoluție.
Totuși, Adunarea salută evoluțiile pozitive și progresele înregistrate în perioada de raportare în mai multe țări în cadrul unei proceduri de monitorizare, în special în Republica Moldova în ceea ce ține de cooperarea continuă între autorităților moldovenești și Consiliul Europei, dar și organizarea „fără probleme a alegerilor prezidențiale, în ciuda unui mediu polarizat și a unui context sanitar dificil”. Adunarea ia act de alegerile din 15 noiembrie 2020, în urma căror a fost ales primul președinte femeie, Maia Sandu, cu o majoritate clară de voturi.
AGORA precizează că, sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a început din 25 ianuarie și va dura până pe 28 ianuarie, la Strasbourg. Astfel, din delegația Legislativului Republicii Moldova fac parte vicepreședinții Parlamentului Vlad Batrîncea, președintele delegației și Mihail Popșoi, membru al delegației.
De asemenea, participă deputații Gaik Vartanean, secretar al Comisiei politică externă şi integrare europeană, Liviu Vovc, secretar al Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, Monica Babuc, membru al Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media.
Vezi și aceste știri

A început sesiunea de iarnă a APCE. Cine face parte din delegația Parlamentului

Tauber spune că va apăra drepturile omului la APCE, deși nu participă la ședințele comisiei parlamentare pentru drepturile omului

Vicepreședinte al Parlamentului, despre prestația lui Dodon la APCE: „Mare minciună și irosire a banilor publici”

APCE salută reformele de la Chișinău, dar cere atenție la respectarea criteriilor democratice

Centrul GDM anunță că va depune o plângere la Poliție în urma declarației emisă de Mitropolia Moldovei

Un cuplu iranian care s-a filmat dansând în centrul Teheranului în sprijinul protestelor, condamnat la peste 10 ani de închisoare (VIDEO)
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
