Fostul procuror anticorupție Roman Statnîi, reținut pentru 72 de ore în seara zilei de 26 ianuarie, este bănuit și a fost audiat pentru ”exces de putere”, ”fals în acte publice”, ”reținerea sau arestarea ilegală” și ”tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate”. Despre aceasta comuncă Procuratura Generală.
Procurorii presupun că Statnîi ar fi comise acțiunile menționate în privința co-proprietarilor rețelei de benzinării „VENTO”, cărora, în coparticipare cu șeful său de atunci și actualul șef suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, doi polițiști și alte persoane încă nestabilite, le-ar fi fabricat un dosar la comandă.
În cursul zilei de 27 ianuarie, fostul procuror va fi pus sub învinuire, după care se va decide asupra măsurii preventive aplicabile.
Tot astăzi, Curtea de Apel Chișinău urmează să examineze contestația PCCOCS împotriva încheierii Judecătoriei Chișinău, oficiul Ciocana din 20 ianuarie curent, prin care demersul procurorului la aplicarea arestului în privința lui Viorel Morari a fost respins integral.
PG amintește că recent, frații Igor și Adrian Borș, co-proprietarii rețelei de benzinării „VENTO”, au fost reabilitați în drepturi, după ce s-a ajuns la concluzia că în anul 2018 au fost persecutați, reținuți, arestați, deposedați de avere și trași ilegal la răspundere penală într-un dosar la comandă.
Fostul procuror anticorupție Roman Statnîi a fost reținut de Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) în seara zilei de 27 ianuarie pentru 72 de ore.
Amintim că, pe 3 martie 2018, Procuratura Anticorupție, condusă la acea etapă de Viorel Morari, anunța despre reținerea co-proprietarului rețelei de benzinării „Vento”, Igor Borș. Împreună cu șase presupuși complici, a fost învinuit de spălare de bani și evaziune fiscală, în scopul obținerii controlului şi dobândirea proprietății asupra stațiilor PECO ce aparțineau unei întreprinderi mixte cu capital străin.
Procurorul de caz - Roman Statnîi - a organizat atunci percheziționarea, reținerea, menținerea persoanelor în arest de la două până la 11 luni, fiindu-le sechestrate și averile. Ulterior, același procuror i-a scos pe toți de sub urmărire penală, unicul figurant deferit justiției fiind Igor Borș. În septembrie 2020, Procuratura Anticorupție a renunțat la învinuiri.
În schimb, în ianuarie 2021, Viorel Morari a fost învinuit în baza acțiunilor din dosarul „Vento”, despre care procurorii spun că a fost pornit la comandă. Este vorba de exces de putere, fals în acte publice, reținerea sau arestarea ilegală și tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate. Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție se declară nevinovat.