În perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, au fost înregistrate 448 de cazuri de discurs de ură, ceea ce reprezintă de 2,3 ori mai multe cazuri față de anul 2019, când au fost înregistrate 190 de cazuri în cadrul campaniilor electorale pentru alegerile parlamentare și alegerile locale generale.
Conform datelor Promo-LEX, în perioada electorală, cei mai afectați de discurs de ură și instigare la discriminare au fost concurenții electorali și susținătorii acestora, politicienii și membrii partidelor politice – 371 de cazuri; urmați de femei – 65 de cazuri, persoanele cu dizabilități – 57 de cazuri și persoanele LGBTI – 29 de cazuri.
Pe de altă parte, tot concurenții electorali și politicienii sunt cei care au utilizat discursul de ură și instigarea la discriminare în campanie. Cel mai des, acest tip de discurs a fost utilizat de către Renato Usatîi, Partidul Politic Partidul Nostru – 152 cazuri, Bogdan Țîrdea, PSRM – 25 cazuri și Igor Dodon, afiliat PSRM – 23 cazuri. În același timp, cei mai afectați concurenți electorali au fost președinte Igor Dodon – 112 cazuri și Maia Sandu – 80 de cazuri.
Conform rezultatelor monitorizării, mass-media online rămâne principala sursă de răspândire a discursului de ură și instigare la discriminare. Astfel, cele 448 de cazuri identificate în context electoral au fost răspândite de 219 surse media, dintre care cele mai multe au reprezentat media online.
„Datele raportului confirmă faptul că dinamica acestui tip de discurs crește în intensitate în perioada pre electorală și electorală și descrește odată cu încheierea acesteia”, susține autoarei raportului, Irina Corobcenco.
„Grija pentru contracararea discursului de ură și a instigării la discriminare, lansate în spațiul public, pare exagerată pentru unii. Dar istoria ne dovedește că acestea pot degenera în adevărate crime împotriva umanității și tragedii umane de dimensiuni incomprehensibile pentru mintea omului. Atunci, însă, e prea târziu”, a declarat Victor Munteanu, director Departamentul Justiție și Drepturile Omului, Fundației Soros Moldova.
Una dintre principalele recomandări ale raportului este adoptarea proiectului de lege nr. 301/2016 privind reglementarea infracțiunilor motivate de prejudecată.
Raportul a fost realizat de către Asociația „Promo-LEX” în cadrul proiectului „Consolidarea unei platforme de dezvoltare a activismului și educației de drepturile omului în Republica Moldova – etapa a IV-a”, implementat cu suportul financiar al Departamentului Justiție și Drepturile Omului al Fundației Soros Moldova.
Vezi și aceste știri

Expert în științe agricole: Fluctuațiile termice sunt îngrijorător. Ce riscuri sunt pentru roada anului 2023 (VIDEO)

Cinci bărbați din Rusia, blocați în aeroportul din Coreea de Sud de luni de zile. Statul nu-i recunoaște drept refugiați și le interzice intrarea în țară

Numărul real al populației care locuiește în R. Moldova este de 2,6 milioane de oameni. Rezultatele calcului după metodologia internațională
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
