Fracțiunea parlamentară PAS spune că nu va vota candidatura Nataliei Gavrilița pentru funcția de premier. Între timp, PDM declară că așteaptă discuții, pentru a înțelege adevăratele intenții ale acestei mișcări. Iar liderul socialiștilor, Igor Dodon, susține că o decizie va fi luată la ședința Consiliului Republican, dar crede că deputații PSRM trebuie să participe la ședința la care se va cere votul de încredere din partea Parlamentului. Și cei de la Pentru Moldova au spus că vor decide dacă susține candidatura ulterior.
UPDATE: Președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Platforma DA, Alexandru Slusari, a spus că decizia Maiei Sandu vine prea târziu. Mai exact, spune că președinta demult trebuia să propună cele două candidaturi pentru funcția de premier, astfel încât să fie declanșate alegerile anticipate.
„Am înțeles că propunerea este pur formală pentru declanșarea anticipatelor”, a declarat Alexandru Slusari în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Iar liderul grupului Pro Moldova, Andrian Candu, a spus că o decizie urmează să fie luată în funcție de intențiile candidatului:
„Dacă va veni cu persoane care nu trezesc încredere, cu un program de o pagină, nu te mai complici și nu mai pierzi timpul. În schimb, dacă va veni cu o echipă foarte bună, cu un program foarte bun, vom avea răspunsuri la întrebările legate de crize, sigur că decizia poate înclina spre vot”.
PAS
Știrea inițială: „Fracţiunea PAS nu va vota nici un guvern înaintat în acest legislativ, fiindcă numai aşa se vor putea declanşa alegerile anticipate pe care le aşteaptă oamenii. Problema acestei ţări nu este un guvern, oricât de profesionist ar fi, problema acestei ţări este cel mai corupt Parlament din istoria ţării, care nu va lăsa ca acest guvern să funcţioneze”, se arată în comentariul Partidului Acțiune și Solidaritate.
PDM
Și reacția PDM nu s-a lăsat mult așteptată: „Apreciem că președinția a ales o opțiune constituțională pentru situația în care ne aflăm, în ciuda propunerilor fantasmagorice care existau în societate. Am urmărit activitatea dnei Gavrilița în calitate de ministru al Finanțelor și urmează să vedem componența cabinetului de miniștri propus de aceasta. Considerăm însă absolut necesară o discuție cu președintele și cu premierul desemnat, pentru a înțelege adevăratele intenții ale acestei mișcări, iar ulterior vom decide, împreună cu echipa, care vor fi acțiunile noastre”.
PSRM
Iar Igor Dodon a ținut să critice decizia întârziată a Maiei Sandu: „Președintele și-a amintit de obligațiile constituționale și, cu întârziere, după o lună de chibzuiri, a propus un candidat la funcția de prim-ministru, încadrându-se totodată și în termenul de până la 1 februarie, stabilit de socialiști”. A mai menționat că este în așteptarea programului de guvernare și a componenței guvernului.
„Consider că parlamentul ar putea să nu tergiverseze și să examineze această chestiune deja săptămâna viitoare, când se va deschide sesiunea parlamentară. La finele acestei săptămâni, va avea loc ședința Consiliului Republican al PSRM unde, pe lângă chestiunile strategice, vom discuta și despre poziția noastră în privința votării sau nevotării noii componențe a guvernului. Consider că fracțiunea parlamentară a socialiștilor trebuie să participe la audierile parlamentare și la dezbaterile asupra programului și a componenței guvernului, pentru a demonstra poporului calitatea și profesionalismul actualei / vechi echipe a Maiei Sandu”, a adăugat politicianul.
Pentru Moldova
Și fracțiunea Partidului Șor, împreună cu cei șapte foști democrați care s-au alăturat la platforma Pentru Moldova, a spus că va decide ulterior: „Constatăm cu regret că Maia Sandu a pierdut mai bine de 30 de zile pentru a îndeplini această procedură prevăzută în Constituție, timp extrem de prețios pentru țara noastră, având în vedere provocările prin care trece. Pe de altă parte, nu știm dacă doamna Gavriliță își va lua rolul în serios sau a acceptat să fie cal de bătaie, în condițiile în care Maia Sandu și formațiunea sa din Parlament ne-a cerut insistent până acum să nu susținem candidatul desemnat de președinte”, a scris deputata Partidului Șor Marina Tauber pe Facebook.
Amintim că, în seara zilei de 27 ianuarie, președinta Maia Sandu a anunțat că o propune pe fosta ministră a Finanțelor din Guvernul Sandu, Natalia Gavrilița, drept candidată pentru funcția de premier.
Candidatul pentru funcţia de prim-ministru are 15 zile la dispoziție, din momentul desemnării, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului.
Pentru ca Parlamentul să poată fi dizolvat și să fie organizate alegeri anticipate, este nevoie de două încercări eșuate de învestire a unui Guvern.