„Lansăm astăzi un nou proiect care vine să ajute și să contribuie la dezvoltarea afacerilor pe care le au tinerii antreprenori. Ne dorim ca cei care participă la acest proiect să vină și să găsească răspuns la întrebările pe care le au”, a declarat în deschiderea evenimentului vicepreședintele JCI Chișinău, Grigore Vieru.
Trainingul a fost susţinut de Sveatoslav Mihalache, doctor în Finanţe Internaţionale la Academia de Studii Economice din Bucureşti şi Veaceslav Negruţă, economist, Ministrul al Finanţelor în perioada 2009-2013. De asemenea la eveniment a participat și șefa Direcției operațiuni valutare a Băncii Naționale, Lucia Hadîrcă.
De ce cursul valutar este atât de important pentru mediul de afaceri din Republica Moldova?
„Avem o economie foarte dolarizată. Ponderea depozitelor și creditelor în valută străină ajung la circa 49%. Avem o economie care depinde foarte mult de intrările de valută străină, în special remitențele. Populația depinde foarte mult de cursul de schimb. Avem o economie foarte mult dependentă de importuri. Astfel, cursul de schimb devine unul determinant în afaceri. O economie deschisă este foarte vulnerabilă”, a declarat Lucia Hadîrcă.
În lipsa unei previzibilități a evoluției cursului valutar este foarte greu și riscant pentru dezvoltarea unei afaceri, este de părere fostul ministru al Finanțelor.
„Din punct de vedere al business-ului probabil că nu găsim în Republica Moldova un agent economic care nu are tangență cu importul sau exportul de bunuri și / sau servicii. Dependența de cursul de schimb ne vizează pe fiecare în parte. La fel, remiterile care reprezintă pentru mulți venitul disponibil ne face să fim atenți în fiecare dimineață la cursul de schimb valutar. Pentru business este foarte greu să-ți faci un business-plan când apar atâtea incertitudini și situații neclare. Pentru business rata de schimb este cea mai mare necunoscută în ecuația succesului unei Cifre de Afaceri la sfârșit de an. Poți să câștigi, dar poți și să pierzi”, a subliniat Negruța.
Instabilitatea politică
„Mai sunt și donatorii externi care au o influență atât asupra Produsului Intern Brut, cât și asupra cursului valutar. Nu trebuie să uităm însă și despre factorii psihologici și zvonurile care pot circula în piață. Într-o țară ca Republica Moldova, zvonurile circulă rapid și au o influență foarte mare. Instabilitatea politică la fel e un factor important în evoluția cursului valutar”, este de părere expertul Sveatoslav Mihalachi.
JCI este o federaţie mondială de tineri lideri şi antreprenori. Aceasta numără aproximativ 200.000 de membri activi, cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani, fiind prezentă în mai mult de 5000 de comunităţi locale din peste 100 de ţări.
JCI are ca scop implicarea activă a tinerilor în viaţa economică, politică şi socială a comunităţilor.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.