Mai multe localități au rămas în beznă. UPDATE: Marea majoritate a satelor afectate au fost reconectate la electricitate

Mai multe localități au rămas în beznă. UPDATE: Marea majoritate a satelor afectate au fost reconectate la electricitate

Vântul puternic din 27 ianuarie a provocat mai multe avarii pe liniile de alimentare cu energie electrică.  Mai multe localități din țară au rămas parțial sau în totalitate fără energie, informează distribuitorul Premier Energy Distribution. În prezent, sunt 24 de localități fără lumină, iar specialiștii lucrează pentru remedierea situației. Iată localitățile afectate.

UPDATE 17:00: Către ora 15:00, a fost restabilită furnizarea energiei electrice în marea majoritate a localităților afectate de intemperie. La această oră, rămân în beznă patru sate din raioanele Anenii Noi, Ștefan Vodă, Cahul și Leova.

Știrea inițială: În dimineața zilei de joi, 28 ianuarie, la ora 10:00, energia electrică lipsește parțial sau în totalitate în 24 de localități din raioanele Cantemir, Leova, Stefan Vodă, Orhei, Ialoveni, Căușeni, Anenii Noi, Comrat și Cahul.

Publicitate

Premier Energy Distribution informează că, în mai multe localități echipele întreprinderii nu pot interveni din cauză că accesul este blocat, drumurile fiind acoperite de nămeți.

Până în dimineața zilei de azi rămân întroienite drumurile spre localitățile: Șerpeni, Baurci, Chircăiești, Tănătari, Taraclia, Ulmu, Condrița și Gavanoasa, iar drumul spre Bașcalia a fost redeschis abia către ora 6:45 a dimineții de azi, însă este blocat de ambuteiaje.

În acest context, Premier Energy Distribution solicită implicarea autorităților și instituțiilor de întreținere a drumurilor pentru întreprinderea măsurilor de deblocare a drumurilor, pentru a se putea deplasa spre instalațiile electrice afectate. Totodată, deosebit de complicată este inspectarea rețelelor electrice din extravilanul localităților, unde s-au format troiene.

Distribuitorul atenționează că, așa cum au fost semnalate și localizate deja circa 10 cazuri de ruptura de conductor, ceea ce creează situații de risc sporit, populația trebuie să manifeste maximă precauție cu privire la regulile de securitate electrică, așa încât să se evite posibile accidente.

La fel Premier Energy Distribution atenționează că în caz de avarii la instalațiile electrice trebuie respectate regulile:

 • Ocoliți și nu atingeți conductoarele electrice căzute avariat la pământ sau care atârnă suspect de pe piloni și copaci;
 • Marcați la distanță locul rupturii conductorului electric şi asigurați paza acestuia până la intervenția electromontorilor pentru a restricționa astfel accesul persoanelor şi a animalelor domestice în zona de risc de electrocutare;
 • Nu interveniți în instalațiile electrice deoarece aceste acțiuni vă pun în pericol viața;
 • Instruiți copiii cum să se comporte în această situație, cereți-le să comunice imediat unui adult despre orice cablu suspect văzut pentru a transmite informația respectivă furnizorului de energie electrică;

În caz de orice incident informați în regim de urgentă operatorul de distribuție la telefonul Serviciului 24h - 022-43-11-11 sau la cel local, indicat în factură.

Menționăm că, din cauza ninsorilor abundente de miercuri, porțiunile de drum din preajma a cinci localități din sudul țării și accesul spre 17 localități din centrul țării erau blocate în dimineața zilei de 28 ianuarie. Tehnica de deszăpezirea lucrează la fața locului, iar șoferii sunt îndemnați să evite pe cât posibil pornirile la drum.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal