UPDATE: „Situația este mai gravă”. Întreprinderea Calea Ferată are acumulate datorii la salarii de peste 69 de milioane de lei

UPDATE: „Situația este mai gravă”. Întreprinderea Calea Ferată are acumulate datorii la salarii de peste 69 de milioane de lei

UPDATE: Deși comisia economie, buget și finanțe a anunțat mai devreme că întreprinderea Calea Ferată are acumulate datorii la salarii de peste 35,5 milioane de lei, administrația întreprinderii, în cadrul audierilor, a vociferat suma de 69 de milioane de lei. 

Î.S. „Calea Ferată a Moldovei are datorii față de buget de 21 milioane de lei, datorii la plata serviciilor comunale de 24 de milioane de lei, datorii pentru combustibil de 25 de milioane de lei, creanțe bancare de 201 de milioane și datorii față de furnizori de 200 de milioane de lei.

Actuala administrație a întreprinderii susține că o bună parte din datorii reprezintă moșteniri de ani la rând.

„Volumul marfar a scăzut esențial. Până la pandemie, în ianuarie și februarie, am avut venituri de 20 de milioane de lei pe lună. Am micșorat cheltuielile la maxim. Am avut în 2020 o mare problemă că erau blocate conturile în bănci pe datorii trecute, cu sechestre. Noi am solicitat să se introducă un moratoriu, ca să nu ne fie blocate conturile”, susține administratorul întreprinderii.

Deputatul Platformei DA și membrul comisiei spune că situația de la întreprinderea Calea Ferată „ este mult mai gravă”. În cadrul audierilor, administratorul întreprinderii nu ar fi putut prezenta cifra aproximativă a terenurilor și clădirilor care sunt gestionate de „Calea Ferată”.

„Situația reală este mai gravă, decât m-am așteptat. Acest lucru l-au constatat toți membrii Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe. Datoriile acestei întreprinderi strategice sunt de 459 mln lei, inclusiv datoriile la salarii - 69 mln lei (nu 35 mln). Administratorul întreprinderii nu a putut prezenta nici măcar aproximativ cifra terenurilor și clădirilor, care sunt gestionate de Calea Ferată și care nu sunt utilizate în procesele tehnologice. Grav este că întreprinderea dispune de mii de hectare de terenuiri, care nu sunt delimitate și înregistrate după CF. Cum sunt folosite aceste terenuri și cine obține venituri de la exploatarea lor, poate înțelege fiecare școlar.

Parlamentarul mai spune că membrii Comisiei economie, buget și finanțe nu au primit răspuns la mai multe întrebări adresate. Acesta afirmă că „Calea ferată” este administrată de un director interimar, care ar fi coleg de facultate cu fostul președinte, Igor Dodon.

„Eu nu am primit de la APP un răspuns plauzibil la întrebarea de ce timp de 14 luni compania este administrată de un director interimar, coleg de facultate al lui Dodon, fără experiență în domeniu, asistat de un consilier municipal socialist și o rudă a lui Igor Dodon. Noi nu am auzit nici care este planul real al APP și al conducerii ÎS Calea Ferată rpivind achitarea restanțelor la salarii. La remarca mea despre furturile de motorină și ale altor active nu a fost nicio reacție. Domnul director a solicitat doar sprijin financiar direct sau indirect din buget. Am primit un răspuns evaziv pe subiectul perspectivei litigiului judiciar împotriva întreprinderii inițiat în Ucraina, care a fost reluat recent, în cadrul căruia de la Calea Ferată se cer 70 mln euro”, a scris Slusari pe pagina sa de Facebook.

Știrea inițială: La finele anului 2020, datoria creditoare a Întreprinderii de Stat „Calea Ferată a Moldovei” constituia 459,4 milioane de lei, iar restanțele salariale de 35,5 milioane de lei, potrivit comisiei economie, buget și finanțe, situația financiară precară a fost generată de gestionarea ineficientă pe parcursul perioadelor anterioare, dar și de scăderea accentuată a volumului traficului de mărfuri și de pasageri din cauza pandemiei COVID-19.

„Membrii Comisiei economie, buget și finanțe au insistat asupra prezentării unui plan concret de acțiuni, formulat de către Ministerul Economiei și Infrastructurii, APP în calitate de fondator și administrația Î.S. „Calea Ferată a Moldovei”. Acesta trebuie să conțină soluții viabile și reale pentru a îmbunătăți situația la „CFM”, în primul rând – rezolvarea imediată a problemei salariilor angajaților”, se arată într-un comunicat emis de reprezentanții Parlamentului.

Tot astăzi, Comisia economie, buget și finanțe a avizat proiectul de hotărâre cu privire la constituirea Comisiei speciale privind analiza situației economico-financiare de la Î.S. „Calea Ferată a Moldovei” și rezultatul activității ramurii de transport feroviar pentru perioada 2010-2020. Propunerea a fost lansată de un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare PSRM.

Î.S. „Calea Ferată a Moldovei” are circa 6.800 de angajați.

Amintim că, la sfârșitul lunii decembrie, muncitorii întreprinderii de stat „Căile Ferate ale Moldovei” au început să protesteze după ce nu și-au primit salariile timp de câteva luni și nu ar avea din ce să trăiască.

După cum a declarat președintele sindicatului muncitorilor feroviari Ion Zaporojan, întreprinderea de stat nu are bani pentru salarii, din cauza datoriei la bugetul de stat. Aproape șapte mii de angajați ai întreprinderii din țară nu au primit salarii din septembrie 2020. La data de 14 ianuarie se anunțase că suma totală datorată angajaților este de peste 60 de milioane de lei,

Citește și: Percheziții CNA: 15 angajați ai Căii Ferate s-au ales cu 34 de cauze penale pentru corupție

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.