La sfârșitul anului 2020, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) avea înregistrate 1.050 de cereri îndreptate împotriva R. Moldova. Indicele face ca țara noastră să se claseze pe locul 11 din 47 de state la acest capitol, potrivit datelor publicate în raportul de activitatea a instanței pentru anul trecut. În urma hotărârilor pronunțate de CtEDO, Guvernul R. Moldova a fost obligat să le achite reclamanților aproape 2 milioane de euro.
Din totalul celor 1.050 de cereri, 532 vizau un organ judiciar . Cifra este în scădere față de anul 2019 când astfel de cereri erau 635. Alte 250 de cereri au fost comunicate Guvernului în anul 2020.
La fel, anul trecut CtEDO a pronunțat 32 de hotărâri, dintre care în 28 hotărâri a fost constatată cel puțin o violare a Convenției din partea Republicii Moldova.
În două cauze, în privința R. Moldova, nu a fost constatată nici o violare a Convenției, iar alte două cauze a fost constatată responsabilitatea Federației Ruse.
Suma prejudiciilor pe care Guvernul R. Moldova a fost obligat să le achite reclamanților se ridică la 1,97 milioane de euro, aproape de patru ori mare față de anul 2019- 508.465 euro.
Analiza pe articole a hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului pronunțate în cauzele moldovenești în anul 2020 relevă încălcarea următoarelor articole de către Republica Moldova:
- Articolul 2 – Dreptul la viață (1 cauză)
- Articolul 3 – Condiții inumane, tratament inuman și degradant/investigaţii defectuoase (5 cauze);
- Articolul 5 – Dreptul la libertate și la siguranță (2 cauze);
- Articolul 6 – Dreptul la un proces echitabil (15 cauze);
- Articolul 8 – Dreptul la respectarea vieții private și de familie (2 cauze);
- Articolul 13 – Dreptul la un remediu efectiv (2 cauze);
- Articolul 14 – Interzicerea discriminării (1 cauză);
- Articolul 1 din Protocolul nr. 1 din Convenție – Protecția proprietății (15 cauze);
- Articolul 3 din Protocolul nr. 1 din Convenție – Dreptul la alegeri libere (1 cauză);
- Articolul 2 din Protocolul nr. 4 din Convenție – Libertatea de circulație (1 cauză).
Până la data de 31 decembrie 2020, Curtea a pronunțat 473 de hotărâri împotriva Moldovei, dintre care în 413 a fost constatată cel puțin o violare a Convenției de R.Moldova, pentru care au fost achitate prejudicii în sumă de circa 17 milioane de euro.
De remarcat este faptul că Moldova, după numărul de hotărâri și după numărul violărilor constatate, devansează state ca Germania, Spania, Norvegia, Olanda, Portugalia, care după numărul populație depășesc cu mult Moldova și care au aderat cu mult timp înainte la Convenția Europeană pentru Drepturile Omului.
Mai mult de jumătate din violările constatate în privința Moldovei sunt pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil (206), protecția proprietății (143), tratamentul inuman și degradant (153), dreptul la libertate și siguranță (105).
Vezi și aceste știri

(DOC) Au fost selectați candidații care vor fi propuși Executivului pentru funcția de judecător la CtEDO din partea R. Moldova

CEDO obligă Guvernul R. Moldova să achite despăgubiri totale de peste 129.000 de euro pentru trei cauze pierdute

O altă condamnare la CtEDO pentru reținere ilegală și tortură. Guvernul R. Moldova e obligat să achite victimei peste 15 mii de euro
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
