Proiectul de colectare a medicamentelor expirate de la populație, inițiativă ce se trage încă din noiembrie 2019, bate pasul pe loc. După ce în luna februarie 2020, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale(AMDM) spunea că este la etapa de elaborare a unui regulament în acest sens, un an mai târziu, aflăm că lucrurile sunt fix la aceeași etapă. Cel puțin asta reiese dintr-un răspuns pentru AGORA, oferit de AMDM.
În februarie 2020, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale spunea că, la acea etapă cadrul legal în vigoare nu permitea agenției gestionarea deșeurilor solide, inclusiv farmaceutice. Elaborarea unui regulament privind incinerarea și coincinerarea deșeurilor era la etapa discuțiilor. Aceasta ar fi permis ulterior demararea proiectului de colectare și gestionare a medicamentelor expirate de la populație.
Un an mai târziu, într-un răspuns pentru AGORA, observăm că lucrurile nu s-au mișcat din loc.
„Actualmente este în proces de elaborare Regulamentul privind gestionarea deșeurilor farmaceutice, ce prevede și procesul de colectare a medicamentelor inutilizabile de la populație. Colectarea medicamentelor inutilizabile de la populație va fi posibilă după aprobarea Regulamentului privind gestionarea deșeurilor farmaceutice”, notează AMDM.

Responsabilii de la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale nu au oferit nicio explicație pe marginea tergiversării procesului. Mai mult, răspunsul „Consistent” oferit la solicitarea AGORA a venit în tocmai 25 de zile, deși legea cu privire la accesul la informație prevede un termen maxim de 15 zile.

AGORA a întrebat la ce etapă se află proiectul, care sunt impedimentele legale pentru demararea lui, ce s-a realizat până acum și ce pași urmează, ce prevede partea de implementare a proiectului și care sunt termenii estimativi când procesul de colectare a medicamentelor expirate va fi aplicat.
Pentru prima oară despre acest proiect s-a vorbit la sfârșitul lunii noiembrie 2019. Fosta conducere a Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale anunța că pregătește un exercițiu, iar în câteva luni în farmaciile din țară urma să fie posibilă colectarea medicamentelor expirate de la cetățeni, pentru a fi distruse. În sate, unde sunt puține farmacii, punctele de colectare urmau să fie amplasate în centrele de sănătate sau în oficiile medicilor de familii. Medicamentele expirate se anunța că vor fi distruse la o uzină de ciment.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
