Chiar dacă în ultima lună situația de pe piața valutară pare să se fi stabilizat după fluctuațiile de la începutul acestui an, experții economici spun că moneda națională își va continua trendul descentend. Perioada unui nou „boom valutar” s-ar putea înregistra în toamnă.
„Există riscuri foarte mari ca Republica Moldova să intre într-o recesiune. Situația devine tot mai gravă. Din această cauză, consider că moneda națională în următoarele trei, patru luni va continua să se deprecieze. 19 lei și 75 de bani pentru un dolar american ar fi primul nivel de rezistență. Următorul nivel este mai sus. Este de 22 de lei și 20 de bani pentru un dolar. Noi ne apropiem de perioada sezonieră, lunile iunie, iulie, august. Această perioadă este puțin mai calmă. Apoi urmează lunile septembrie - octombrie, când pot apărea anumite explozii atât pe piața valutară, cât și în celelalte sectoare reale ale economiei”, susține doctorul în economie Sveatoslav Mihalachi.
Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, spune că în acest an, situația de pe piața valutară va fi influențată de trei factori.
„Anul 2015 este unul mai specific față de alți ani și mai puțin va conta factorul sezonier. E vorba de trei factori care sunt diferiți față de alți ani. Remiterile de peste hotare, care vor fi în descreștere cu 20% și vor determina un relativ deficit de valută în piață. Exporturile la fel vor fi în descreștere în funcție de mai mulți factori. Ne putem aștepta la o scădere cu 10-20%. Al treilea factor care este foarte important ține de faptul că în 2015 nu vom mai avea acele intrări de granturi și finanțări externe pe sectorul public. Respectiv trei factori determină deja deficitul de valută în piață”, a subliniat Negruța.
Declarațiile au fost făcute în cadrul trainingului „Impactul fluctuaţiilor cursului valutar asupra mediului de afaceri. Cauze, efecte, soluţii”, organizat de JCI Chișinău.
Vezi și aceste știri

Zelenski susține că aproape toți oamenii blocați în subsolurile uzinei Azovstal au fost evacuați

Maia Sandu despre nivelul înalt de inflație: Toate instituțiile statului trebuie să-și facă treaba mai bine decât și-au făcut-o până acum
