Din lista celor mai activi subiecți, care declară conflictele de interese conform legislației în vigoare, face parte primara comunei Chirca din Anenii Noi, cu 17 declarații privind conflictele de interese reale, înregistrate în privința soțului.
Alte 15 situații au fost prezentate de către primarul din Băcioi, municipiul Chișinău, majoritatea fiind în raport cu cumnata sa. Un alt primar, care declară constant la ANI despre situațiile privind conflictele de interese, este cel din comuna Aluniș, raionul Florești. Sora acestuia este angajată în cadrul primăriei, iar deseori apar situații în care sunt emise diferite acte juridice sau administrative.
În topul primarilor responsabili se înscriu și cei din satele Olișcani, raionul Șoldănești, Voinova, raionul Strășeni, Drăgușenii Noi, raionul Hîncești, și Cocieri, raionul Dubăsari, care au câte patru conflicte de interese declarate.
Edilii din satele Chirianca din raionul Strășeni, Dobruja din raionul Șoldănești, Molovata Nouă din Dubăsari, Cărpineni din raionul Hîncești și Popeasca din raionul Ștefan Vodă au declarat fiecare câte trei conflicte de interese.
„Procedura de declarare și soluționare este una destul de simplă și rapidă. Un model de declarație a conflictelor de interese este publicată și pe pagina web a ANI, deși subiecții pot realiza această procedură și în formă liberă. După recepționarea declarației privind conflictul de interese, inspectorii de integritate, în decurs de trei zile lucrătoare, expediază în atenția subiecților una dintre soluțiile prevăzute de prevederile legale”, a menționat instituția într-un comunicat.
Menționăm că, pe 29 ianuarie, primarii mai multor localități au sesizat imperfecțiuni în legislație și le-au cerut autorităților să intervină cu modificări și ajustări. Asta după ce ANI a constatat mai multe cazuri de încălcare a regimului juridic al conflictelor în privința lor.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.