Primele doze de vaccin anti-COVID vor ajunge în R. Moldova la mijlocul lui februarie. Cine sunt producătorii

Primele doze de vaccin anti-COVID vor ajunge în R. Moldova la mijlocul lui februarie. Cine sunt producătorii

Primele doze de vaccin anti-coronavirus vor ajunge în Republica Moldova la mijlocul lunii februarie. Asta deși, anterior, autoritățile spuneau că vaccinurile vor veni până la finele lui ianuarie. Este vorba de preparatele Pfizer/BioNTech și Oxford/AstraZeneca.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, vom primi 24.570 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech (Comirnaty) și 264.000 de doze produse de Oxford/AstraZeneca. Livrarea a fost confirmată de platforma internațională COVAX, pe 30 ianuarie.

Vaccinul produs de Pfizer/BioNTech (Comirnaty) va fi depozitat la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, care va asigura condițiile necesare de păstrare la temperaturile cuprinse între -60 de grade și -90 de grade. Ulterior, vaccinurile vor fi distribuite către punctele de vaccinare, cu respectarea lanțului frigorific.

Publicitate

Vaccinul produs de Oxford/AstraZeneca va fi livrat în Republica Moldova în tranșe, începând cu sfârșitul lunii februarie, pentru trimestrul I și trimestrul II. Acest vaccin trebuie păstrat la o temperatură cuprinsă între 2 și 8 grade cu plus.

Platforma COVAX a fost lansată în aprilie 2020, de OMS, Comisia Europeană și Franța, ca răspuns la pandemia COVID-19. Structura a primit cereri pentru aprovizionarea cu vaccinuri din partea a 72 de țări. La prima etapă, doar 18 țări au fost selectate, inclusiv Republica Moldova.

Republica Moldova va recepționa gratuit prin intermediul COVAX suficiente doze pentru a vaccina 20% din populație. Ulterior, țara noastră va procura prin intermediul COVAX vaccinuri la un preț preferențial, spun autoritățile, fără a oferi sume de comparație.

Pe 11 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că, până la finele lunii, în țară vor ajunge primele vaccinuri anti-coronavirus, astfel încât, începând cu februarie, să se purceadă la imunizare. Potrivit planului de imunizare, primii beneficiari vor fi lucrătorii medicali.

De menționat că atât preparatele Pfizer/BioNTech, cât și cele produse de Oxford/AstraZeneca au fost autorizate pentru administrare la nivelul Uniunii Europene.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal