
Primele doze de vaccin anti-COVID vor ajunge în R. Moldova la mijlocul lui februarie. Cine sunt producătorii
Primele doze de vaccin anti-coronavirus vor ajunge în Republica Moldova la mijlocul lunii februarie. Asta deși, anterior, autoritățile spuneau că vaccinurile vor veni până la finele lui ianuarie. Este vorba de preparatele Pfizer/BioNTech și Oxford/AstraZeneca.
・
Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, vom primi 24.570 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech (Comirnaty) și 264.000 de doze produse de Oxford/AstraZeneca. Livrarea a fost confirmată de platforma internațională COVAX, pe 30 ianuarie.
Vaccinul produs de Pfizer/BioNTech (Comirnaty) va fi depozitat la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, care va asigura condițiile necesare de păstrare la temperaturile cuprinse între -60 de grade și -90 de grade. Ulterior, vaccinurile vor fi distribuite către punctele de vaccinare, cu respectarea lanțului frigorific.
Vaccinul produs de Oxford/AstraZeneca va fi livrat în Republica Moldova în tranșe, începând cu sfârșitul lunii februarie, pentru trimestrul I și trimestrul II. Acest vaccin trebuie păstrat la o temperatură cuprinsă între 2 și 8 grade cu plus.
Platforma COVAX a fost lansată în aprilie 2020, de OMS, Comisia Europeană și Franța, ca răspuns la pandemia COVID-19. Structura a primit cereri pentru aprovizionarea cu vaccinuri din partea a 72 de țări. La prima etapă, doar 18 țări au fost selectate, inclusiv Republica Moldova.
Republica Moldova va recepționa gratuit prin intermediul COVAX suficiente doze pentru a vaccina 20% din populație. Ulterior, țara noastră va procura prin intermediul COVAX vaccinuri la un preț preferențial, spun autoritățile, fără a oferi sume de comparație.
Pe 11 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că, până la finele lunii, în țară vor ajunge primele vaccinuri anti-coronavirus, astfel încât, începând cu februarie, să se purceadă la imunizare. Potrivit planului de imunizare, primii beneficiari vor fi lucrătorii medicali.
De menționat că atât preparatele Pfizer/BioNTech, cât și cele produse de Oxford/AstraZeneca au fost autorizate pentru administrare la nivelul Uniunii Europene.