Amintiri din studenție: „A fi inginer de infrastructură a transporturilor este una din cele mai frumoase și romantice profesii date omului”. De vorbă cu Sergiu Bejan, decan al Facultății Urbanism și Arhitectură UTM

Amintiri din studenție: „A fi inginer de infrastructură a transporturilor este una din cele mai frumoase și romantice profesii date omului”. De vorbă cu Sergiu Bejan, decan al Facultății Urbanism și Arhitectură UTM
Foto: Arhiva personală

Oare câți dintre foștii studenți își amintesc momentele din anii de studenție? Unii spun că au fost cei mai frumoși și mai importanți ani din viață, alții - îi consideră complicați. Cert este un lucru, aceștia vin la pachet cu diverse evenimente, care își pun amprenta asupra personalității noului adult. Și ca să aflăm ce ia determinat să urmeze o facultate, ce-au luat din acea perioadă și ce provocări au întâlnit, am hotărât să inițiem mai multe interviuri și să întrebăm foștii studenți despre cum au fost acele vremuri.Decanul Facultății Urbanism și Arhitectură de la Universitatea Tehnică a Moldovei, Sergiu Bejan, a pășit pentru prima dată pragul universității în calitate de student cu 28 de ani în urmă. În opinia lui, a fost un student ca și toți ceilalți din acea perioada, copil de la început și matur la absolvire.

S-a născut la sat, în Feștelița r-l Ștefan Vodă. Tot acolo a cântat în taraful satului ”Izvoraș” timp de opt ani, la specialitatea ”Nai”. Încă de mic copil a îndrăgit matematica, fizica, istoria, dar în deosebi geografia. Ține minte și astăzi orele de desen tehnic,  disciplină care nu se regăsește astăzi în curricula școlară. 

„Școala a pus bazele formării profilului real a acelui copil și inginer în zilele de azi”, consideră Sergiu Bejan.

Cred că este necesar ca în gimnaziile și liceele de astăzi trebuie de scos sintagma profil ”real” sau ”umanist”, copii treuie să studieze o singură programă de învățământ, ”pofta va veni mâncând” din materia didactică, aceasta se observă și la noi la UTM unde o parte din studenții înmatriculați sunt de la profil ”umanist”.

Sergiu Bejan, decanul FUA, UTM

Sunt multe momente care i-au rămas întipărite, unele mai năzbâtioase ca altele, precum fuga de la lecții pentru fotbal, sarea lui Berthollet la orele de chimie, când  confecționau „petarde” mici, desfacerea scheletului la biologie, statul în unghere pentru fereastra stricată cu mingea, dar, își amintește și lucruri legate de carte.

 „Cartea, învățatul era mai mult o responsabilitate față de părinți și profesori, îmi plăcea când primeam un rezultat bun, de exemplu, învățam o poezie sau rezolvarea unei probleme la fizică. Totuși, cea mai grea era gramatica la limba română, întotdeauna se simțea o „concurență” între colegi ,cine va avea mai multe note de ”5” sau ”10” acuma”, își amintește decanul.

În spatele alegerii facultății la care să meargă stă o  istorie întreagă. Imediat după absolvirea școlii în anul 1993 (11 clase) la vârsta de 17 ani, cu un coleg de clasă au decis să se ducă la Academia de Poliție, însă s-au ciocnit de refuzul fostului Comisar a raionului de atunci de a nu le oferi îndreptarea de care aveau nevoie, 

„Am mers cu recomandarea Comisariatului Militar la Academia Militară „Alexandru cel Bun” din Chișinău, aici după două luni de cazarmă, s-au schimbat condițiile admiterii, unde din 85 de locuri de admitere pentru cei cu 11 clase s-au acordat doar 5, restul 80 s-au dat celor după absolvirea liceului militar și militarilor în termen”, își amintește Sergiu Bejan.

 La recomandarea unui ofițer al academiei a decis să mergem la UTM. Totuși, nu a vrut să plece singur, iar înainte de a merge la Chișinău pentru a depune actele, a plecat în sat și a convins încă doi veri de-ai săi să depună actele la UTM. 

La  UTM, stând bine cu științele exacte, am dorit să depunem actele la Facultatea de Energetică, dar era prea târziu, unica facultate care mai primeau actele în acea zi era Facultatea Urbanism și Arhitectură, iarăși o întâmplare, unul din membrii comisiei spunând că daca depunem la specialitatea „Drumuri auto” actualmente „Căi Ferate, Drumuri, Poduri”, aveam șansa toți trei să fim înmatriculați. Am susținut și examene de intrare (matematica, fizica și limba română), convorbire la limba străină (franceza) și uite așa am ajuns la UTM.

Sergiu Bejan, decanul FUA, UTM

Le dă dreptate celor care spun că cei mai frumoși ani ai vieții sunt anii studenției. Cât a fost student , a trecut prin criteriile sovietice de învățare și comportare, dar, se a simțit și duhul prieteniei. Pe atunci erau practic toți la fel, cu acelea-și probleme, cu aceeași sărăcie și se împărțeau cu o ultimă bucată de pâine. 

„Țin minte cum cu o lună înainte de sesiune, toți băieții din grupă veneau la cămin (16 studenți), cei care locuiau în oraș, unde se făceau proiectele și lucrările în grup, unul știa mai bine la tehnologie, altul la poduri, altul la proiectarea drumurilor și așa în ajutorul unuia altuia, din anul trei toți am avut bursă, fiindcă pe atunci dacă învățai de la nota „7” în sus puteai fi bursier și desigur puteai concura pentru un loc în cămin, lucru foarte important pentru cei veniți din afara Chișinăului”, povestește Sergiu Bejan.

La facultate se traducea mult din rusă, fiind o lipsă de carte în limba română, se lucra desigur totul de mână, conspecte, lucrările de an și proiectele. Își amintește că muncea mult în afara orelor, pentru întreținere (săpat de grădini, descărcat vagoane și tiruri, construcții, etc.), îl ajutau și părinții, dar nu uita că avea încă trei surori acasă. 

Desigur anii studenției țin și de dragoste, de dezamăgiri, anume în acești ani am întâlnit și a doua jumătate, nu demult am sărbătorit 20 de ani de la căsătorie.

Sergiu Bejan, decanul FUA, UTM

Niciodată  nu și-a regretat alegerea profesiei, iar daca s-ar întoarce în timp, ar lua aceleași decizii. Crede că profesia de inginer (inginer de infrastructură a transporturilor) este una din cele mai frumoase și romantice profesii date omului, care a servit și servesc deopotrivă sutelor de generații în mii de ani a omenirii,  drumurile și podurile fiind cele mai solicitate și vechi construcții pentru satisfacerea trebuințelor oamenilor.

Cred că în Republica Moldova încă nu sa înțeles până la capăt importanța inginerului de construcție a infrastructurii transporturilor, fapt care cu mult prevalează în multe state dezvoltate, inclusiv și la vecinii noștri. Este știut, că având o rețea de infrastructură bine pusă la punct, dispar din areal și mute alte probleme zilnice ale oamenilor, se schimbă comportamentul lor, dispare agresiunea din trafic, sporește nivelul satisfacției și speranței de viață.

Sergiu Bejan, decanul FUA, UTM

Își amintește și de relațiile dintre profesor și student, pe atunci dascălii fiind o autoritate pentru ei, nu îndrăzneau studenții să le reproșezi ceva, iar la susținerea proiectelor se formau cozi, lucru rar întâlnit astăzi, în opinia decanului, dar și contingent ingineresc cu mult mai mare.

Fiind venit de la țară,  toată studenția a trăit-o în căminele UTM (căminul 5 și 6). Anul I a fost mai greu pentru el, plecat de la bucătăria mamei și trebuia singur să-și facă mâncare, să facă curat, să spele, și altele. 

Se cânta foarte mult la chitară, unii mai profesioniști alții amatori, lucru care strângea în comunitatea de la cămin prietenii și forma sorți, se pregăteau bucate împreună, se mai făceau ”năzdrăvănii”, dar în general căminul a lăsat o amintire frumoasă.

Sergiu Bejan, decanul FUA, UTM

Legăturile dintre colegii de grupă , susține că erau asemănătoare celor dintre frați. Cu unii ține legătura și astăzi, dar cel mai mulți au plecat peste hotare. În acea perioadă, băieții au plecat sau au luat o altă profesie din cauza situației economice din acea perioadă și lipsa locurilor de muncă., păcat că erau foarte buni la carte.

Foto: Arhiva personală

„Când apare ocazia, ne mai vedem uneori, cu unii din ei care activează pe teritoriul RM ne vedem și sunam mai des, din 16 absolvenți în 1998, doar patru care muncesc pe specialitate, restul au îmbrățișat alte profesii” afirmă decanul.

Își amintește că în anul I-II, a vizionat aproape tot ce ține de teatru, film, discoteci din Chișinău, admise pentru ei în acel timp cu bani mai puțini, sau obțineau bilete de la sindicatul studențesc. Vara mergeam la scăldat la lacul din Valea Crucii din sector Botanica, jucam fotbal, a lucrat și paznic la o grădiniță de copii tot din același sector .

Anii studenție au venit la pachet și cu multe provocări. Încerca să combine studiile, munca în afara orelor, iar de timp personal mai puțin se cunoștea.

Dacă băieții din grupă aflau că ai susținut examenele sau proiectele pe o cale necinstită, automat pierdeai respectul din partea lor.

Sergiu Bejan, decanul FUA, UTM

„Era nevoie de mult timp pentru a elabora un proiect de an sau lucrare de an, cu volume scrise și grafice foarte mari fără AutoCAD (program CAD utilizat în proiectarea planurilor de construcție), iar profesorului putea să nu-ți accepte lucrarea doar pentru că nu-i plăcea scrisul de pe foaia de titlu”, mărturisește Sergiu Bejan.

Cu o experiență de profesor și decan la Facultatea Urbanism și Arhitectură, Sergiu Bejan vede o diferența între studenții de cândva și cei din prezent în ceea ce privește împărțirea timpului pentru învățătură.

„Deseori aud de la studenți „eu muncesc și nu am timp pentru a învăța...”, când prioritățile sunt puse altele decât studiile, cele din urmă nu aduc satisfacție și la un moment dat se transformă în restanțe, disconfort, pierdere de interes față de specialitatea aleasă, sunt convins că eforturile depuse asupra noastră prin modelarea de sine și străduința, fac ca reușitele finale să aducă numai rezultate foarte bune”, a conchis decanul.

Acest interviu face parte dintr-o serie de materiale  marca AGORA  despre foștii studenți și amintirile din anii de studenție, ce ia determinat să urmeze o facultate, ce-au luat din acea perioadă și ce provocări au întâlnit.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Amintiri din studenție: „Puteam să stau ore întregi asupra unei gâzulițe și să nu mă plictisesc”. De vorbă cu Violeta Cazacu, profesoară de biologie timp de aproape jumătate de secol

Amintiri din studenție: „Puteam să stau ore întregi asupra unei gâzulițe și să nu mă plictisesc”. De vorbă cu Violeta Cazacu, profesoară de biologie timp de aproape jumătate de secol

Amintiri din studenție: „Nici să visez atunci, că va veni și ziua, când voi deveni și eu ziarist”. De vorbă cu Mihail Guzun, absolvent și fost decan al Facultății de Jurnalism USM

Amintiri din studenție: „Nici să visez atunci, că va veni și ziua, când voi deveni și eu ziarist”. De vorbă cu Mihail Guzun, absolvent și fost decan al Facultății de Jurnalism USM

De vorbă cu studenți moldoveni de peste hotare: Cum decurge procesul de instruire în condiții de pandemie

De vorbă cu studenți moldoveni de peste hotare: Cum decurge procesul de instruire în condiții de pandemie

Advertoriale
Aridon Group – 30 de ani de succes, realizări, clienți fideli și echipă dedicată (VIDEO)

Aridon Group – 30 de ani de succes, realizări, clienți fideli și echipă dedicată (VIDEO)

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Grijile mari ale copiilor mici (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Putin planifică prima vizită externă de la începutul războiului în Ucraina. Iată unde va merge
 • 2
  Rusia intră de azi în default tehnic: Țara este în incapacitatea de-ași îndeplini obligațiile față de creditorii externi
 • 3
  Primarul capitalei: Suntem chemați în judecată pentru anularea deciziei CMC privind tarifele la călătoria cu transportul public
 • 4
  Săptămâna începe cu ploi și temperaturi de până la +30. Cum va fi vremea în următoarele zile
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.