După ce ne tratăm, ne intoxicăm. Medicamentele expirate: Soluțiile altor state și ce întârzie să facă Republica Moldova

După ce ne tratăm, ne intoxicăm. Medicamentele expirate: Soluțiile altor state și ce întârzie să facă Republica Moldova

După ce ne tratăm, ajungem să ne intoxicăm. Așa poate fi descrisă, pe scurt, situația din Republica Moldova când vorbim despre medicamentele expirate. Suntem țara fără vreo alternativă, în cazul în care am vrea să ne debarasăm responsabil de produsele medicale de care nu mai avem nevoie. În timp ce autoritățile întârzie să vină cu soluții, la care lucrează de ani de zile, alte țări au pus deja pe roate mecanisme funcționale. Despre soluțiile altora și eșecurile noastre, vorbim într-un nou material de Jurnalism de Soluții, marca AGORA.

Soluții care dau roade în Franța 

În statele dezvoltate, este o normalitate ca medicamentele expirate să fie predate farmaciilor. Să luăm, de exemplu, Franța. Acolo, rețelele de farmacii sunt obligate prin lege să le primească de la consumatori. Inițial, cetățenii sunt îndemnați să separe pastilele care au expirat sau de care nu mai au nevoie, odată cu finalizarea tratamentului, de cutia de carton și prescripția medicală, astfel încât ambalajele să meargă direct la reciclare, în urna corespunzătoare sortării deșeurilor. 

Mecanismul din Franța, implementat și în alte state, a demonstrat că funcționează. Iată și câteva date. Proiectul a fost lansat în 2007 în toate unitățile farmaceutice din țară. În 2011, aproape 15.000 de tone de medicamente au fost returnate farmaciilor, grație campaniilor de informare realizate la nivel național.

Boxă pentru colectarea medicamentelor neutilizabile dintr-o farmacie franceză. Sursa foto: F. Boileau / www.lamontagne.fr

Un studiu realizat în 2016 de compania de consultanță BVA a relevat că 80% dintre francezi spun că returnează medicamentele neutilizate, iar 74% dintre aceștia au menționat că o fac „întotdeauna”, comparativ cu 69%, în 2015. 

Ce se întâmplă cu medicamentele colectate? 

Odată aduse în farmacii, medicamentele neutilizate ajung în gestiunea asociației Cyclamed, care cuprinde toată comunitatea farmaceutică – farmaciile, distribuitorii angro și companiile producătoare de medicamente. Asociația se ocupă de colectarea și distrugerea preparatelor. 

De menționat este că, în Franța, companiile farmaceutice sunt cele care asigură financiar acest proces. Mai exact, plătesc 0,19 cenți de euro pentru fiecare cutie de medicamente vândută. 

Medicamentele neutilizabile sunt distruse în unul dintre cele 55 de incineratoare din țară. Toate respectă standardele de mediu în vigoare, precum și generează energie, astfel încât asigură cu electricitate mii de case pe tot parcursul anului. Mai mult, cenușa rămasă în urma incinerării este reciclată pentru terasamentele drumurilor sau ale autostrăzilor.   

Experiența stângace a României 

Încă din anul 2013, legislația europeană recunoaște faptul că poluarea solului și a apei cu deșeuri farmaceutice este o problemă în creștere pentru mediul înconjurător. 

România s-a aliniat rigorilor în 2014, odată cu emiterea unui ordin de către Ministerul Sănătății, care spunea că „medicamentele expirate provenite de la populaţie vor fi depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare”.

Totuși, presa de peste Prut a semnalat unele lacune legislative. Mai exact, în România nu este clar cine trebuie să plătească prețul de neutralizare al medicamentelor expirate aduse la farmacie de către clienți. Iar prețul este foarte mare: între 1.000 și 1.500 de euro per tonă, prin comparație cu gunoiul menajer, în cazul căruia costurile se ridică la 60-70 de euro per tonă. Statul nu a implementat principiul „poluatorul plătește” în industria farma, așa cum este în Franța, de exemplu. Experții în gestionarea deșeurilor spun că situația actuală e în favoarea producătorilor și a farmaciilor care, evident, nu se vor autoreglementa în defavoarea lor.

În 2020, jurnaliștii de la vice.com au făcut un experiment și au încercat să predea farmaciilor medicamente expirate. În unele cazuri, aceștia au fost nevoiți să completeze formulare prestabilite, în altele – să întocmească un proces verbal de predare-primire. În urma acestui proces, în majoritatea cazurilor, cu anumite excepții, preparatele au fost acceptate. 

Totuși, sunt rețele de farmacii care, în pofida lacunelor din legislație, au inițiat campanii de informare prin care au îndemnat cetățenii români să-și verifice trusa cu preparate medicamentoase și să se debaraseze responsabil de cele expirate. În rezultat, în timpul unei singure campanii, desfășurate în perioada 18 martie – 20 mai 2019, s-a reușit colectarea a șapte tone de medicamente. 

Campaniile de informare și de sensibilizare se pare că dau roade. Un alt exemplu de peste Prut – în noiembrie 2019, farmaciștii din Brașov au reușit să colecteze, timp de două zile, aproape o jumătate de tonă de medicamente expirate, organizând șase puncte de colectare.

După ce ne tratăm, ne intoxicăm. Medicamentele expirate: Soluțiile altor state și ce întârzie să facă Republica MoldovaDupă ce ne tratăm, ne intoxicăm. Medicamentele expirate: Soluțiile altor state și ce întârzie să facă Republica MoldovaDupă ce ne tratăm, ne intoxicăm. Medicamentele expirate: Soluțiile altor state și ce întârzie să facă Republica MoldovaDupă ce ne tratăm, ne intoxicăm. Medicamentele expirate: Soluțiile altor state și ce întârzie să facă Republica MoldovaDupă ce ne tratăm, ne intoxicăm. Medicamentele expirate: Soluțiile altor state și ce întârzie să facă Republica Moldova

„Nu aruncați medicamente expirate la gunoi sau în canalizare (chiuvetă, toaletă), vor ajunge în pânza freatică. Deșeurile medicamentoase (expirate, nefolosite, cele care își schimbă culoarea), trebuie colectate controlat, doar prin incinerare ele se elimină corect”, a fost mesajul campaniei

R. Moldova bate pasul pe loc 

Chiar dacă bicicleta nu trebuie reinventată, în lume fiind deja puse în aplicare mecanisme de colectare și de distrugere a medicamentelor, Republica Moldova bate pasul pe loc. 

Lucrurile păreau să se miște din loc în decembrie 2019: Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a anunțat că, începând cu anul 2020, medicamentele expirate vor putea fi predate farmaciilor, astfel încât acestea să fie incinerate. Nu se anunțase atunci cine ar urma să acopere toate costurile. Conducerea instituției vorbea de un acord prealabil cu un agent economic, dispus să ofere aceste servicii. Se spunea că un cadru legal în acest sens este în elaborare. 

La un an de la acest anunț, situația a rămas aceeași. Cauza – lipsa unui cadru legal care să reglementeze procedura de colectare și de distrugere a medicamentelor. Elaborarea unui regulament privind incinerarea și coincinerarea deșeurilor este la etapa discuțiilor, spunea AMDM în februarie 2020. 

A mai trecut un an. Rezultatul – zero schimbări. Într-un răspuns la o solicitare oficială, instituția ne-a spus că, în continuare, regulamentul este „în proces de elaborare”. Instituția nu ne-a putut explica însă care sunt impedimentele care pun bețe în roate acestui proces. 

Farmaciile, în așteptarea unei soluții legislative 

Am contactat două mari rețele de farmacii din Republica Moldova. Reprezentanții acestora ne-au spus că, fără o bază legală, nu pot iniția colectarea medicamentelor de sine stătător. 

„Având în vedere situaţia actuală în ceea ce priveşte sistemul de gestionare a deşeurilor din Republica Moldova și faptul că deşeurile reprezintă unul dintre domeniile-ţintă care trebuie reglementate, ca și consecinţă, țara noastră nu este acoperită legislativ conform reglementărilor și directivelor europene prin adoptarea unei legislații ce stabilește măsurile necesare pentru protecția mediului și a sănătății populației”, ne-a răspuns în scris una dintre marile companii.

„Elaborarea unui regulament privind colectarea deșeurilor medicale este la etapa discuțiilor. E un proces de durată, în special etapa de pregătire, elaborare și aplicare a cadrului legal. În lipsa cadrului legal, AMDM nu este în drept să inițieze procedura de colectare și distrugere a medicamentelor și dispozitivelor medicale. Considerăm că, pentru lansarea operațională a unui sistem integrat de management al deșeurilor rezultate din activitatea medicală, este necesară elaborarea instrumentelor care vor configura etape concrete pentru atingerea finalității de implementare, pornind de la nivel național până la cel instituțional”, se mai arată în răspunsul primit.

Iar reprezentanții unei alte rețele de top ne-au spus că, încă din 2019, planificau lansarea unui proiect pilot în cinci filiale, unde să fie colectate medicamentele expirate de la cetățeni. Au expediat o interpelare către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, care să le permită acest lucru. În răspunsul primit în ianuarie 2021, instituția le-a comunicat că un astfel de proiect va fi posibil doar după aprobarea unui regulament, la care instituția încă lucrează.

poză simbol; sursa foto: www.cyclamed.org

„Noi avem totul pregătit, doar să ne dea posibilitatea juridică”, ne-au spus reprezentanții companiei. 

Aceștia au adăugat că, în prezent, singura entitate autorizată cu distrugerea deșeurilor medicale este AMDM. Toate medicamentele expirate sunt predate regulat acestei instituții: „Noi le predăm în baza documentelor confirmative de calitate. De exemplu, trebuie să demonstrăm că acestea au fost importate de compania noastră”. Tocmai din acest motiv, în prezent, alte preparate, cum ar fi cele aduse de cetățeni, nu ar putea fi predate instituției. 

Incineratoare sunt, lege nu-i 

Conform practicilor europene, medicamentele neutilizabile, ca și alte deșeuri medicale, se incinerează cu respectarea anumitor standarde privind protecția mediului. În prezent, preparatele expirate colectate din farmacii de către AMDM se mărunțesc, se prelucrează cu var și ciment, se încapsulează și se duc la groapa de gunoi, conform legislației. Procedura necesită foarte multe resurse, inclusiv umane, explica fosta conducere a instituției acum doi ani.

Spitalele, de exemplu, au încheiate contracte cu diverși prestatori de servicii pentru a scăpa de deșeurile medicale. Chiar și așa, într-un final, acestea ajung la groapa de gunoi. Asta după ce trec autoclavarea, un proces prin care sunt sterilizate și dezinfectate sub acțiunea aburilor, la o temperatură de peste 150 de grade Celsius.

Operatorul de gestionare a deșeurilor „MoldRec Group” și-a început activitatea în 2013, ca o asociație neguvernamentală, misiunea fiind mai degrabă de informare și sensibilizare a populației. 

„La un moment dat, am înțeles că sensibilizăm oamenii, ei devin mai receptivi, dar ce facem mai departe, atât timp cât nu există un operator autorizat, care să le ofere oamenilor soluții ce să facă cu deșeurile? Atunci ne-am apucat noi nemijlocit de procesul de colectare. Am început cu deșeurile de echipamente electrice și electronice. Între timp, ne-am reprofilat și am atras mai multe categorii de deșeuri pentru care am încercat să găsim soluții atât în țară, cât și peste hotare”, ne-a povestit directorul companiei, Ruslan Nercaș.

Anul trecut, „MoldRec Group” a decis să debuteze în problema deșeurilor medicale. Mai exact, a cumpărat două incineratoare care corespund standardele europene: „Cea mai bună soluție, la moment, este incinerarea. Medicamentele, în urma procesului termic, se transformă într-o cenușă inertă care poate fi depozitată fără nicio frică și influență asupra mediului. Sunt două instalații ultra moderne, cu capacitate termică extrem de mare. Elimină deșeuri la temperatura de la 1.400 la 1.800 de grade”. 

La fel ca cetățenii simpli, rețelele farmaceutice, și această companie este în așteptarea unei soluții din partea autorităților, care întârzie să vină. 

„Ne-am pomenit în situația în care nu avem o lege cu privire la emisii industriale, un regulament cu privire la incinerarea deșeurilor. Agenția de Mediu, împreună cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a încercat să elaboreze un regulament tranzitoriu, care să pună în aplicare regulamentele europene. Cât ar fi de straniu, este o direcție pe lângă Academia de Științe care ar trebui să avizeze noile tehnologii în RM. Documentația tehnică a fost trimisă la ei. Într-un final, ne-am pomenit că două instalații certificate în UE, cu toate actele în regulă, utilizate în țări europene, nu pot fi aplicate în RM”, ne-a explicat Ruslan Nercaș.

„Atâtea uși am bocănit, că am făcut bătături la degete”

Acesta spune că distrugerea deșeurilor medicale în țară ar fi mai ieftină decât exportul acestora în țări cu astfel de incineratoare: „La capitolul export de deșeuri medicale, prețurile de eliminare la fabricile noastre partenere încep de la 18-20 de euro kilogramul. Dacă asta am face noi în RM, costurile nu ar depăși 4-5 euro”. 

Deocamdată, compania nu cedează și spune că este, în continuare, în așteptarea unui cadru normativ care să-i permită să pună în funcțiune incineratoarele. 

„Poate cineva pur și simplu încearcă să-și arunce o greutate de pe umerii lui și ne aruncă pe noi pe la toate ușile. Atâtea uși am bocănit anul ăsta, legat de autorizația acestor instalații, că am făcut bătături la degete. Dacă cineva voia să avem o soluție adecvată, aveam o soluție pentru eliminarea deșeurilor de medicamente. Suntem, totuși, încrezuți că poate cineva cu dorință de a mișca ceva în țara asta o să se implice. Poate odată cu sfârșitul pandemiei, oamenii vor deveni mai deschiși la chestii noi și o să biruim într-un final. Dacă n-o să găsim o altă soluție, cred că vindem incineratoarele cuiva în afara țării. Nu știu, găsim o soluție”, a punctat Ruslan Nercaș.

Menționăm că materialul face parte dintr-un proiect de Jurnalism de Soluții, lansat de AGORA. Acesta este finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile din articol aparţin autorului şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Colectarea medicamentelor expirate de la populație, un proces înghețat mai bine de un an: AMDM încă nu a aprobat regulamentul

Colectarea medicamentelor expirate de la populație, un proces înghețat mai bine de un an: AMDM încă nu a aprobat regulamentul

Medicamentele expirate nu pot fi, deocamdată, colectate în farmacii

Medicamentele expirate nu pot fi, deocamdată, colectate în farmacii

Soluții: R. Moldova se împotmolește în deșeuri. Soluțiile altor state, preluate doar pe hârtie (VIDEO)

Soluții: R. Moldova se împotmolește în deșeuri. Soluțiile altor state, preluate doar pe hârtie (VIDEO)

Arătăm bine, trăim prost. Soluții: Cum reducem impactul negativ al industriei modei asupra mediului

Arătăm bine, trăim prost. Soluții: Cum reducem impactul negativ al industriei modei asupra mediului

La gunoi sau la spălat? Soluții pentru a folosi mai puține scutece sau cum încetinim poluarea mediului chiar de la naștere

La gunoi sau la spălat? Soluții pentru a folosi mai puține scutece sau cum încetinim poluarea mediului chiar de la naștere

Medicamentele expirate vor fi colectate de la populație începând cu 2020. Iată ce prevede procedura

Medicamentele expirate vor fi colectate de la populație începând cu 2020. Iată ce prevede procedura

Advertoriale
JUMP acum şi începe-ți cariera IT cu Orange Systems

JUMP acum şi începe-ți cariera IT cu Orange Systems

Impactul costurilor ascunse în selectarea furnizorului de igienă

Impactul costurilor ascunse în selectarea furnizorului de igienă

Top 5 beneficii ale uleiului de cocos pentru față și păr

Top 5 beneficii ale uleiului de cocos pentru față și păr

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Șeful Roscosmos publică imagini din satelit și coordonatele clădirilor în care se desfășoară summitul NATO: „În caz că e nevoie”
 • 2
  ANSA scoate din comerț un lot de brânză de vaci. Ar fi identificat grăsimi străine
 • 3
  Procurorii și ofițerii SIS au descins cu percheziții la domiciliul ex-ministrului Alexandru Jizdan: Acesta e bănuit de îmbogățire ilicită
 • 4
  Boris Johnson afirmă că Putin n-ar fi declanșat războiul din Ucraina „dacă era femeie”. Peskov dă replica: „Freud visa la un asemenea obiect de studiu”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.