Perchezițiile la IP Cahul. UPDATE: Al șapte-lea poliţist din cadrul Inspectoratului de poliţie Cahul a fost reţinut pentru corupere pasivă și abuz în serviciu

Perchezițiile la IP Cahul. UPDATE: Al șapte-lea poliţist din cadrul Inspectoratului de poliţie Cahul a fost reţinut pentru corupere pasivă și abuz în serviciu

UPDATE: 15:24 Al șapte-lea poliţist din cadrul Inspectoratului de poliţie Cahul, cercetat pentru fapte de corupţie, a fost reţinut. Angajata Serviciului patrulare s-a prezentat la CNA pentru audieri cu câteva minute în urmă şi a fost reţinută pentru 72 de ore. Aceasta este cercetată, alături de alţi șase poliţisti, pentru corupere pasivă şi abuz în serviciu. UPDATE: 13:49 Şase angajaţi ai Inspectoratului de poliţie Cahul sunt cercetaţi penal de ofiţerii Direcţiei generale teritoriale sud a CNA şi procurori. Din cei şapte, cinci sunt inspectori ai Serviciului de patrulare şi doi activează în Serviciul supraveghere tehnică şi accidente rutiere al Inspectoratului de poliţie Cahul. Aceştia sunt bănuiţi de abuz în serviciu şi corupere pasivă, fapte care sunt cercetate în cadrul a şase cauze penale.

Urmărirea penală a fost începută la sfârşitul lunii octombrie 2020, după ce Direcţia generală teritorială Sud a CNA a fost sesizată de un locuitor al satului Crihana Veche, raionul Cahul. Acesta s-a plâns că a fost stopat pe traseu de un echipaj al IP Cahul şi că i s-ar fi cerut 300 de euro mită pentru a nu fi documentat pentru conducerea unei motociclete în stare de ebrietate şi fără permis de conducere. În temeiul acestui denunţ, a fost iniţiată o urmărire penală, iar pe parcurs au mai fost pornite încă cinci dosare penale pentru abuz în serviciu şi corupere pasivă.

Poliţiştii ar fi abuzat de funcţia lor şi, în afara serviciului, folosind maşina Inspectoratului ar fi oprit mai mulţi şoferi de la care ar fi pretins mită. Potrivit materialelor acumulate, s-a stabilit că aceştia stopau automobilele în raza municipiului Cahul şi, invocând diferite pretexte, îi intimidau pe şoferi, somându-i să le dea mită.

Publicitate

Din materialele video şi audio se constată că, pentru a nu le întocmi procese-verbale şi a nu-i sancţiona, aceştia îi condiţionau pe conducătorii auto să le ofere recompense ilicite în diferită valută: lei, euro, lire sterline etc.

La moment, şase poliţiştii din cei şapte sunt reţinuţi pentru 72 de ore şi riscă până la 10 ani de puşcărie, amendă penală şi privare de dreptul de a ocupa funcţii publice în cazul în care instanţa îi va declara vinovaţi. Amintim că, în anul 2020, CNA a avut în gestiune 50 de dosare care au vizat peste 80 de poliţişti, bănuiţi de corupere pasivă, trafic de influenţă sau alte abuzuri.

Reprezentanții CNA au precizat că perchezițiile continuă și la această oră.

„Revenim cu detalii. Mai urmează reţineri”, se arată într-un comunicat al CNA.

Știrea inițială: Ofițerii Centrului Național Anticorupție(CNA) efectuează percheziții la Inspectoratul de Poliție Cahul. Cinci persoane au fost reținute de oamenii legii. Aceștia sunt bănuiţi de abuz în serviciu şi corupere pasivă. Informația a fost confirmată pentru jurnaliștii AGORA de ofițera de presă al CNA, Angela Starinschi.

„La faţa locului sunt ofiţerii Direcţiei generale teritoriale sud a CNA şi procurorii anticorupţie care efectuează acţiuni de urmărire penală în cadrul mai multor cauze de corupţie care vizează angajaţi ai Inspectoratului de poliţie Cahul, mai exact ai serviciului 112. Aceştia sunt bănuiţi de abuz în serviciu şi corupere pasivă. Deocamdată sunt cinci persoane reţinute. Operaţiunea este în desfăşurare şi urmează şi alte reţineri. Vom reveni cu amănunte”, a declarat Angela Starinschi.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal