Proprietarul SA Gemeni, gata să răscumpere o parte din costul despăgubirilor stabilite de CtEDO. Avocat: Am venit cu o ofertă la Guvern, dar nu am primit răspuns (VIDEO)

Proprietarul SA Gemeni, gata să răscumpere o parte din costul despăgubirilor stabilite de CtEDO. Avocat: Am venit cu o ofertă la Guvern, dar nu am primit răspuns (VIDEO)

Compania care deține în prezent pachetul de control la SA Gemeni spune că ar fi gata să-și asume o parte din costul despăgubirilor pe care ar urma să le achite statul ca urmare a condamnării sale la CtEDO. Cel puțin, reprezentanții agentului economic spun că Twins Estate (actualul proprietar) a încercat, încă în toamna anului trecut, să ajungă la un acord cu Guvernul Republicii Moldova, când au avut o discuție directă cu fostul prim-ministru Ion Chicu, dar și cu ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi. Despre o astfel de posibilitate sau scenariu autoritățile nu au menționat până în prezent nimic. Agentul guvernamental a solicitat însă la Curtea Supremă de Justiție revizuirea unei decizii, care ar readuce în prezent situația din 2006, lucru contestat de actualul proprietar.

Istoricul dosarului

În 2004, cinci acționari ai Societății pe Acțiuni Gemeni – Ludmila Ojog, Valeria Roibu, Mihail Roibu, Dragoș Roibu și Igor Ojog – au inițiat procedura de insolvență a companiei și au dorit să împartă proprietățile între ei. Potrivit NewsMaker, în instanța de judecată, grupul de acționari și-au pierdut proprietățile, ca urmare a intervenției unor persoane terțe. Drept urmare, aceștia s-au adresat la CtEDO, care în 2011 a emis o hotărâre constatând încălcarea dreptului la proprietate.

Nouă ani mai târziu, la 18 februarie 2020, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a obligat Republica Moldova să achite în acest dosar 1,5 milioane de euro prejudicii și să le restituie reclamanților părți din clădire și terenuri care le aparțineau până în 20 iulie 2005, sau (n. r. - în schimbul acestor proprietăți) să le achite acestora 2,1 milioane de euro cu cedarea către Guvern a 36,5% din acțiuni.

Extras din Decizia CtEDO:

a) Statul pârât urmează să returneze reclamanţilor părţile din clădiri care erau în proprietatea acestora imediat înainte de adoptarea hotărârii din 20 iulie 2005, împreună cu terenul aferent, libere de careva limitări a dreptului de proprietate, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi guvernului a 36.55% din acţiunile Gemeni S.A. returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora.

b) În cazul omisiunii restituirii proprietăţii, potrivit modului de mai sus, statul pârât urmează să plătească reclamanţilor 2.120.000 euro, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi guvernului a 36.55% din acţiunile Gemeni S.A. returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora.

Situația face că din 2005 și până în prezent, au avut loc mai multe schimbări în rândul acționarilor și proprietarilor societății pe acțiuni, iar astăzi cei cinci reclamanți dispun de mai puțin de 2% din acțiuni. Astfel că, apare întrebarea: În cazul în care se achită cei peste două milioane de euro, cum și de unde ar urma să preia Guvernul cota de 36% din acțiunile SA Gemeni?

Ce a făcut Guvernul 

Urmare a deciziei CtEDO, la 17 aprilie 2020, Guvernul a modificat bugetul de stat transferând 70 de milioane de lei (aproximativ 3,5 mln de euro) pentru achitarea despăgubirilor în acest caz. Deși termenul de plată a expirat la 18 mai 2020, până în prezent, Republica Moldova a achitat doar prejudiciile pe acest dosar, adică 1,5 milioane de euro. Cealaltă obligație, urmează să fie satisfăcută după ce Curtea Supremă de Justiție se va pronunța pe acest caz. Pentru că în martie 2020, agentul guvernamental a solicitat la CSJ revizuirea propriei decizii adoptate 2006 în dosarul Gemeni. De atunci, CSJ a amânat de mai multe ori ședințele stabilite pe acest caz.

Finanțarea pentru sistemul judecătoresc, redusă cu 70 de milioane de lei. Banii vor merge la reclamanții din cazul „Gemenii”

În opinia lui Cazac, solicitarea agentului guvernamental ar atrage după sine exproprierea actualilor proprietari ai centrului comercial, iar riscul unei noi condamnări internaționale pe acest caz ar fi unul iminent, întrucât astăzi vorbim și de investiții străine în acest proiect.

„Guvernul este cel care alege cum să execute hotărârile CtEDO. Reclamanții trebuie să primească sau una sau alta de la Guvern. Nu este alegerea lor. Ei au depus cerere la CSJ și spun că vor încăperile. Mai puțin spun de unde o să ia toate acțiunile. Încăperile astăzi valorează mult mai mult decât două milioane de euro. Dacă o să fie scenariul cel mai rău și va fi expropriat Gemeni, noi deja am dat aceluiași Minister al Justiției și Guvernului, investitorii români au dat o notificare pe diferend investițional pe tratatul dintre România și Moldova. Au spus că voi vă apropiați, sunteți pe abisul unei exproprieri. Dacă voi expropriați Gemeni, asta este diferend investițional și o să ne vedem la Washington”, a declarat avocatul SA Gemeni, Octavian Cazac, în cadrul unui interviu pentru AGORA.

O declarație a fostului premier Chicu ar putea fi folosită împotriva Republicii Moldova la Curtea de Arbitraj Internațional. Avocat: E o probă de vis (VIDEO)

SA Gemeni, gata să răscumpere acțiunile?

„În toamna anului 2020, Gemeni a venit cu o ofertă fermă la Guvern, către Ion Chicu, Fadei Nagacevschi, absolut oficial, fără telefoane și mesaje pe viber. Am spus: „Noi vrem să ne împăcăm. Noi știm că cele două milioane sunt răspunderea statului. Noi suntem gata să ieșim la o soluție, să plătim o anumită sumă de bani, să contribuim cumva, dar voi să ne dați nouă aceste acțiuni. Să găsim o cale, o formulă”. Statul este cel care răspunde la CtEDO. SA Gemeni poate spune: „Noi nu purtăm răspundere, dar ca să vă oprim pe voi să nu faceți o greșeală mai mare, să nu ne expropriați pe noi total, haideți să discutăm”. Noi nu am avut nicio ședință la Curtea Supremă de Justiție. Nu știu de ce judecătorii amână așa de mult. Dosarul este extrem de complicat și cum n-ai da, se încalcă legea. Singura cale, după mine, este să nu fie expropriat Gemeni. Au răspuns prin tăcere. Am primit un mail de la Fadei Nagacevschi în care a spus: „Mie nu-mi vine să cred că am citit așa ceva”. 

- În sensul bun? 

- Nu știu, întrebați-i. Stau și mă gândesc ce fel de oameni sunt și cum apără ei interesele statului?”, a declarat Cazac. 

Octavian Cazac nu exclude că una din opțiuni ar fi ca SA Gmeni să transfere Guvernului un cost al celor 36% din acțiuni, bani care ar urma să stingă sau să reducă din suma pe care statul trebuie să o achite reclamanților. 

Statul nu este obligat acum să ne exproprieze pe noi, statul poate să rezolve asta prin plata echivalentului și să se lămurească cu noi referitor la aceste acțiuni. Gemeni ar putea cumpăra de la stat acele acțiuni, în anumite condiții discutate amiabil. Dar, să revizui tot ce a fost înseamnă să pui Gemeni să execute hotărârea CtEDO.

Octavian Cazac

„De ce eu ca avocat trebuie să discut aici in studio? De ce această discuție nu e în toamna anului 2020 sau mai devreme, cu cei care iau deciziile? Pe termen scurt ar părea că scapi de o problemă, dar pe termen lung, tu creezi o problemă imensă, o expropriere o rezolvi prin altă expropriere mai mare și mai costisitoare, la alte prețuri și alte condiții”, a mai punctat apărătorul. 

De menționat că pentru întârziere, Republica Moldova urmează să achite și penalități. Avocatul Octavian Cazac, care în prezent reprezintă interesele proprietarului actual al centrului comercial, spune că SA Gemeni și-a asumat achitarea penalităților pentru toată perioada în care întârzie plata către reclamanți, adică plata celor peste 2,1 milioane de euro.  

„Eu cred că această sumă (n.r. - cele 2,1 milioane de euro), demult trebuia plătită și închis acest dosar. Dar, este important că SA Gemeni a depus la Guvern o garanție prin care își asumă aceste penalități, pentru ca Guvernul să nu fie sub presiunea timpului de a presa exproprierea SA Gemeni”, a declarat Octavian Cazac. 

Judecătoarea care a luat decizia în cazul „Gemeni”, desemnată în funcția de vicepreședintă a Curții Supreme de Justiţie

Contactat de AGORA pentru un comentariu, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, ne-a spus că este ocupat și ne-a rugat să revenim mai târziu. Ulterior, însă, nu ne-a mai răspuns la apel.

De menționat, că examinarea cererii de revizuire depusă de agentul guvernamental a fost amânată pentru data de 4 februarie curent. 

Vezi aici interviul integral cu avocatul Octavian Cazac, reprezentant al SA Gemeni în dosarul de re-deschidere a lichidării Centrului Comercial

Anterior presa a scris că fostul președinte al Ucranei Petro Poroşenko a deținut 47,86% din acţiunile SA „Gemeni”, prin intermediul firmei „Geomold” care era condusă de Oleksii Moskalenko, un alt cetăţean ucrainean. Fondator era însă un off-shore din Cipru, Tamarix Limited, cu un capital social de peste 52 mln. de lei.

ZdG a scris că acest centru era gestionat de două firme, „G OTIV Prime Real Estate B.V., care face parte din grupul de companii OTIV Prime Holding, înregistrate în Olanda și care ar fi fost controlate de Vlad Plahotniuc.

Din aprilie 2019, „Gemenii” a intrat în posesia companiei Twins Estate SRL, care deține și grupul de companii Rogob.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Acționarii majoritari ai SA „Gemeni” acuză presiuni asupra CSJ. Sesizează conducerea țării printr-o scrisoare deschisă

Acționarii majoritari ai SA „Gemeni” acuză presiuni asupra CSJ. Sesizează conducerea țării printr-o scrisoare deschisă

Judecătoarea care a luat decizia în cazul „Gemeni”, desemnată în funcția de vicepreședintă a Curții Supreme de Justiţie

Judecătoarea care a luat decizia în cazul „Gemeni”, desemnată în funcția de vicepreședintă a Curții Supreme de Justiţie

Cazul „Gemeni”, în examinare la CSJ. Compania: Republica Moldova riscă să piardă alte 100 de milioane de euro la CtEDO

Cazul „Gemeni”, în examinare la CSJ. Compania: Republica Moldova riscă să piardă alte 100 de milioane de euro la CtEDO

Advertoriale
LUXADAL DENT – locul în care experiența unică a pacientului reprezintă scopul echipei zi de zi

LUXADAL DENT – locul în care experiența unică a pacientului reprezintă scopul echipei zi de zi

Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău (FOTO, VIDEO)

Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău (FOTO, VIDEO)

Descoperă noile oferte Moldcell potrivite pentru toată familia

Descoperă noile oferte Moldcell potrivite pentru toată familia

EMISIUNI
 • PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)
  PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
Cele mai populare
 • 1
  Gradul de vulnerabilitate pentru compensații la energia consumată, deja disponibil pe compensatii.gov.md. Cum verificăm
 • 2
  Unde se pot adresa cetățenii nemulțumiți de categoria de vulnerabilitate energetică atribuită
 • 3
  78% dintre toți solicitanții de compensații au fost încadrați în categoria foarte vulnerabilă. Statistică expusă de Dan Perciun
 • 4
  Dacă săptămâna viitoare s-ar organiza alegeri prezidențiale, Maia Sandu ar obține încă un mandat
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.