Consilierii PAS îl acuză pe Ion Ceban că ar fi început să curețe orașul de panouri publicitare pentru a favoriza o companie din anturajul său. Reacția primarului

Consilierii PAS îl acuză pe Ion Ceban că ar fi început să curețe orașul de panouri publicitare pentru a favoriza o companie din anturajul său. Reacția primarului

Consilierul PAS, Roman Cojuhari,  l-a acuzat, în cadrul unei conferințe de presă, pe primarul Ion Ceban că ar fi început să curețe orașul de panouri publicitare pentru a favoriza astfel companie Epamedia. Potrivit alesului local, acesta este ultimul apel pe care fracțiunea PAS îl face la adresa primarului general în ceea ce privește gestionarea situației din jurul panourilor publicitare. Cojuhari spune că următorul pas va constitui adresarea la Procuratură pentru a constata acțiunile de depășire de atribuțiilor de serviciu a edilului și a subalternilor săi. 

„Încă din primăvara anului 2020, Ion Ceban, fără un studiu de impact și contrar unui regulemanent existent a dat indicații ca panourile publicitare să fie eliminate de pe străzile municipiului. Argumentul inițiativei fără precedent a fost banal: orașul trebuie să arate bine. Încă atunci atât agenții economici cât și oamenii care gândesc rațional înțelegeau că interesele primarului urmăresc mai mult decât banala eliberare a orașului de panourile publicitare”, a spus Cojuhari.

Potrivit consilierului, lucrurile au început să se clarifice când compania Epamedia, care deține un contract de exclusivitate cu Primăria Municipiului Chișinău privind reconstrucția stațiilor în schimbul pe peste 1500 de panouri publicitare, a fost preluată de compania Moldpresa grup, controlată din anturajul PSRM și al lui Ion Ceban, personal:

Publicitate

„Ulterior, Primăria a publicat un draft de regulament nou cu privire la publicitatea stradală. Acesta practic interzicea panourile publicitare pe străzile principale, dar oferea libertate totală pentru publicitatea amplasată pe stațiile de așteptare. Astfel devine clar că prin eliminarea panourilor Epamedia capătă monopolul pe piața publicității datorită spațiilor publicitare din stațiile de așteptare”.

De cealaltă parte, primarul, Ion Ceban, a declarat într-o conferință de presă că regulamentul propus spre dezbatere este din decembrie 2019, prezentat inițial de o echipă din societatea civilă.

„Colegii care s-au expus nici măcar nu cunosc terminologia specifică, deși au activat în domeniu, dar chiar au grade de rudenie în domeniu. Regulamentul trebuie să existe. Orașul este mai frumos, până acum parcă era o clounadă. Eu cred că e mai bine așa, așa cred că și oamenii. Așa nu cred unii consilieri municipali care au interese clare în această privință. Niciunul dintre cele 1500 de panouri nu vor fi cedate companiei Epamedia. Atât timp cât eu voi fi primar asta nu va fi”, a declarat Ceban.

În ultimii cinci ani, conducerea municipalității de la Chișinău a tot anunțat că orașul ar urma să fie curățat de panouri de publicitate și gherete amplasate ilegal.

Vezi și: Lupta gheretelor în capitală. Un agent economic s-a trezit în plină evacuare, la doar câteva zile de la primirea autorizației de funcționare: „Dacă vine culiocul, bine. Dacă nu, e demolată” (VIDEO, FOTO)

Actualul primar general, Ion Ceban, susține că municipalitatea își propune ca fiecare loc din oraș dedicat comerțului ambulant, să fie stabilit prin intermediul unor licitații transparente, iar actele permisive să fie eliberate pentru o perioadă de cinci ani. O primă astfel de licitație s-a desfășurat pe 2 decembrie 2020, fiind puse la bătaie 15 locuri de comerț. În cadrul acesteia, 11 terenuri municipale au fost date în arendă, la un cost total de circa 20 de milioane de lei.

La fel, viceprimarul Ilie Ceban a mai menționat că agenții economici care au gherete amplasate în raza a 200 de metri de instituțiile sociale, urmează să fie trași la răspundere contravențională. La data de 9 decembrie 2020, Primăria anunța că în jur de 300 de gherete unde se comercializează produse de tutungerie în preajma intituțiilor educaționale urmează să fie evacuate timp de o săptămână.

În ceea ce privește panourile publicitare, toți agenții economici au fost obligați să-și demonteze panourile de la începutul verii. În cazul în care se opun, primăria anunța că vor fi scoase în mod forțat. Totuși, la mijlocul lunii decembrie 2020, edilul capitalei, Ion Ceban, declara că unii judecători care examinează dosarele cu privire la panourile de publicitate din Chișinău ar fi fost mituiți, iar consilierii municipali ar încearca să blocheze votarea în ședință a „regulamentului pe publicitate”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal