Potrivit AMTAP, Ministerul Educației motivează decizia de micșorare a bugetului prin aplicarea Metodologiei de finanțare a învățământului superior din R. Moldova care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2021 și care prevede alocații bugetare în funcție de numărul de studenți.
Astfel, instituția de învățământ reiterează că ministerul nu ține cont de costurile reale suportate de instituțiile de învățământ artistic în procesul de educație, iar reprezentanții AMTAP nu au fost consultați în legătură cu cifra de finanțare aplicată pentru un student.
„Din acest motiv nu suntem în stare să verificăm dacă bugetul a fost realizat corect, iar coeficienții calculați corespunzător. Considerăm că noua Metodologie de finanțare trebuia să treacă printr-o etapă de testare și pregătire a instituțiilor de învățământ superior, pentru a identifica anumite carențe ce urmau a fi înlăturate fără a dăuna calitatea procesului de învățământ, iar instituțiile avizate să aibă timp să ia anumite măsuri de optimizare a cheltuielilor. Deși noua Metodologie de finanțare a fost aprobată în iunie 2020, cu regret nici astăzi nu am fost informați despre cifra de referință de finanțare pentru un student echivalent, iar această opacitate informațională a condiționat suspansul în care ne-am aflat până la data de 28 ianuarie 2021, când a fost comunicat bugetul de finanțare pentru 2021. În absența unui proiect de buget pentru anul 2021, AMTAP a fost luată prin surprindere de diminuarea drastică a bugetului”, se menționează în declarația oficială a AMTAP.
La fel, instituția menționează că bugetul sistemului de învățământ superior s-a micșorat cu circa 15 milioane 339 mii de lei, iar diminuarea cu 22,5 % a bugetului AMTAP va avea consecințe grave asupra calității procesului educațional.
„Conducerea AMTAP va fi nevoită să modifice planurile de studii, micșorând drastic numărul de ore, ceea ce va avea consecințe nefaste asupra procesului de studii: profesorii – mulți dintre ei artiști consacrați, nume de referință ce duc faima Republicii Moldova în lume –, neavând ore suficiente, vor fi constrânși de a căuta alte activități pentru a-și suplini veniturile, iar studenții, neavând profesori, vor pleca la studii în alte țări, și acolo și vor rămâne.
Pentru o funcționare normală a AMTAP este necesară suplinirea bugetului alocat cu minim 9.109.100,00 lei, care vor acoperi deficitul format, ceea ce va asigura retribuirea muncii personalului didactico-științific (cu norme stabilite la 1 septembrie 2020) și nondidactic (fără sporul pentru performanță și fără premiul anual unic), precum și achitarea parțială a consumului de utilități. În caz contrar se pune în pericol existența Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, cu efecte colaterale negative ulterioare asupra culturii naționale și a întregii societăți.
Cerem Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova să revizuiască cât mai curând cifra de finanțare a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice.
În caz contrar reprezentanții instituției vor protesta public împotriva deciziei Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova de a diminua cu 22.5% bugetul instituției”, mai susține conducerea AMTAP.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.