
Morari a încercat să-l elimine pe Stoianoglo din cauza sa penală. Ce a decis CSJ (DOC)
Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a depus o cerere de recuzare a procurorului general, Alexandr Stoianoglo. Motivul invocat este că, participând la emisiuni televizate, Stoianoglo l-a acuzat public. Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins ca neîntemeiată cererea învinuitului.
・
Mai exact, Viorel Morari a invocat că, prin acuzațiile publice aduse, Alexandr Stoianoglo i-a încălcat dreptul la un proces echitabil și prezumția nevinovăției, „împrejurări ce pun la îndoială rezonabilă imparțialitatea” acestuia.
De partea cealaltă, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a solicitat respingerea cererii, fiindcă procurorul general „nu exercită nemijlocit urmărirea penală şi nu conduce personal urmărirea penală”.
Într-un final, examinând argumentele invocate în cererea de recuzare, judecătoarea Liliana Catan a concluzionat că aceasta este nefondată.
„Procurorul general poate fi recuzat doar în cazul în care exercită nemijlocit urmărirea penală sau conduce personal urmărirea penală în condițiile legi”, a spus magistrata. Această cauză penală se află însă în gestiunea PCCOCS, entitate care efectuează și conduce urmărirea penală. Totodată, actele emise de procurorul general „s-au limitat doar la pornirea procesului penal şi a organizării desfășurării urmăririi penale, nu şi la efectuarea acțiunilor de urmărire penală”, acestea fiind exercitate de PCCOCS.
Amintim că Viorel Morari, care se declară nevinovat, a fost pus sub învinuire pe patru capete de acuzare - exces de putere, fals în acte publice, reținerea sau arestarea ilegală și tragerea cu bună știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate. Acțiunile ar fi fost comise pe când conducea Procuratura Anticorupție. Acesta mai fusese acuzat de îmbogățire ilicită, învinuire la care procurorii ulterior au renunțat.

