Slusari: În așteptarea sistemului de irigare promis, „agricultorii pot bloca drumuri”

Slusari: În așteptarea sistemului de irigare promis, „agricultorii pot bloca drumuri”

Președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Platforma DA, Alexandru Slusari, spune că agricultorii ar putea relua protestele cu blocări de drumuri. Și asta pentru că aceștia riscă să piardă un nou sezon agricol, în lipsa sistemului de irigare promis.

„Azi am constatat o problemă foarte gravă în raionul Ștefan Vodă privind irigarea terenurilor agricole. Vă amintiți cum striga vasalul lui Dodon, prim-ministrul Chicu, că pentru anul 2021 vine cu un program național de irigare în valoare de 135 mln euro? Din vara lui 2020, asociația utilizatorilor de apă, creată pentru 10 sate din raionul Ștefan Vodă, solicită Agenției Proprietății Publice (APP) transmiterea în gestiunea sa a utilajului de irigare, parte a unui sistem unical de irigare, construit în ideea unui complex inter-republican de irigare. În perspectivă, prin intermediul acestui sistem pot fi irigate câteva zeci de mii de hectare în satele Copceac, Marianca de Jos, Feștelița, Alava, Brezoaia, Ermoclia, Popeasca, Talmaza și or. Ștefan Vodă”, spune deputatul.

„Tot de atunci, se desfășoară un ping-pong între APP și concernul Apele Moldovei, aflat în stare de insolvabilitate. Agenția, nu știu de ce, nu poate transmite acest sistem direct asociației. Doar prin intermediul concernului Apele Moldovei, care refuză să recepționeze utilajul, sub pretextul că nu există evaluare și delimitare și nu este clar cine trebuie să plătească pentru asta. Că nu sunt surse financiare în buget. Aceasta bătaie de joc durează deja opt luni! În toată această perioadă se fură țevile și pompele, întrucât nu este clar cine asigură paza utilajului. Agricultorii imploră APP să le permită măcar asigurarea pazei sistemului”, a adăugat Alexandru Slusari.

Publicitate

Parlamentarul mai spune că, la ultima ședință de lucru pe acest subiect, „agricultorii au anunțat că pot bloca drumuri”: „Este un gest de disperare împotriva iresponsabilității crase ale inacțiunilor unor funcționari”.

Alexandru Slusari va cere audierea acestui subiect în cadrul comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară.

Amintim că, în vara anului 2020, premierul de atunci, Ion Chicu, promitea că Guvernul va oferi mijloace financiare pentru reabilitarea sistemelor de irigare în raioanele Căușeni și Ștefan Vodă, cele mai afectate de secetă în ultimii ani.

Menționăm că zeci de agricultori au protestat în centrul capitalei, pe parcursul lunii decembrie, cerând compensații pentru culturile afectate de secetă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal