
Programul de Guvernare propus de Gavrilița. Care sunt prioritățile de politici pe termen scurt în domeniul sănătății, economiei, justiției (DOC)
Programul de Guvernare depus la Secretariatul Parlamentului conține o serie de priorități. Mai exact, planul prevede o serie de acțiuni pe care și le propune noua guvernare în mai multe domenii, printre care și acțiuni referitoare la prioritățile de politici pe termen scurt în domeniul sănătății, economiei, justiției.
・
În document este precizat că prima acțiune a Guvernului este de a suplini imediat funcțiile de demnitate publică la toate ministerele și alte autorități publice și își va numi reprezentanți noi în teritoriu.
Domeniul Sănătății
Pentru gestionarea eficientă a crizei sanitare COVID-19, Guvernul îți propune să:
- creeze un consiliu de experți medici care să furnizeze Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică în comun cu instituțiile specializate ale statului analize și prognoze ale situației pandemice în Republica Moldova și în lume, astfel ca deciziile CNESP să fie eficiente, rezonabile și echitabile. În același timp, deciziile CNESP se vor baza și pe o analiză amplă a impactului economic și social.
- asigure acces nelimitat, imediat și gratuit tuturor persoanelor cu simptome clinice sau contacților din focare la teste PCR sau rapide antigenice la COVID19.
- organizeze acces rapid și 100% gratuit la tratament pentru pacienții cu forme ușoare și ușor moderate de COVID-19 în condiții de domiciliu. (...)
- asigure accesul populației la vaccin anti-COVID sigur și calitativ pentru atingerea imunității colective necesare și stopării răspândirii infecției, ect.
Domeniul justiției
În paralel, Guvernul își va asuma răspunderea pe inițiative legislative și va adopta hotărâri de guvern pentru a „curăța instituțiile statului de influență obscură”, pentru a combate schemele de corupție și pentru a pregăti organizarea alegerilor anticipate.
Cabinetul de miniștri vor să reformzeze Procuratura Anticorupție (PA) după modelul DNA din România. Iar până la lichidarea efectivă a CNA, vom adopta legea vizând resubordonarea instituției către Guvernul Republicii Moldova și introducerea răspunderii conducerii sub aspectul rezultatelor și al performanțelor.
În document mai este precizat că, Executivul va elabora și aproba proiectul de lege pentru modificarea Constituției care ar permite confiscarea averii pe care funcționarii și demnitarii nu o pot justifica (...) și vor asigura accesul gratuit pentru presă la orice informație de interes public.
Pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate libere și corecte, Guvernul propune:
- Să asigure deschiderea unui număr suficient de secții de votare în străinătate, astfel încât fiecare cetățean moldovean de peste hotare să-și poată exercita dreptul de vot.
- Să introducă în legislație posibilitatea cetățenilor moldoveni din diasporă de a vota pe parcursul a două zile.
- Să adopte un mecanism de sancționare eficientă și cu maximă celeritate a știrilor vădit false în cadrul alegerilor și a furtului de identitate prin intermediul rețelelor sociale.
- Să acorde competențe suplimentare pentru instituțiile statului în vederea sancționării concurenților electorali care admit finanțarea ilegală a campaniei.
- Să îmbunătățească legislația în vederea transparentizării modului de finanțare a partidelor și a campaniilor electorale, inclusiv modificarea Codului penal în vederea înăspririi pedepselor pentru finanțarea ilegală a partidelor și a campaniilor electorale.
- Și să interzică transportarea organizată a alegătorilor către secțiile de votare, fie de către concurenții electorali, fie de părți terțe, coroborată sau nu cu acordarea de beneficii/mijloace financiare în schimbul votului pentru un concurent sau altul.
Pentru creșterea veniturilor populației și protecția socială a grupurilor vulnerabile, Executivul vrea:
- Să ridice pensia minimă cu cel puțin 15%.
- Să urgenteze recalcularea pensiei pentru limita de vârstă în așa fel încât cei care au muncit între cinci și șapte ani după pensie să beneficieze de acest drept deja în 2021, iar cei de la trei la cinci ani, începând cu 2022.
- Să aloce resursele financiare necesare pentru a acoperi cererea actuală de asistenți personali pentru persoanele cu dizabilități severe.
- Să asigure accesul pentru încă cel puțin 4.000 de bătrâni singuratici la servicii de îngrijire la domiciliu.
- Să crească veniturile familiilor prin creșterea scutirii pentru persoanele întreținute până la șase mii de lei și reintroducerea scutirii pentru soț/soție în valoare de cel puțin 10 mii de lei.
Programul de Guvernare în întregime îl puteți vedea aici.