Procurorul care a cerut mandat de arest pentru Andrei Braguța obține victorie la CSJ, în lupta pe care o duce pentru restabilirea în funcție (DOC)

Procurorul care a cerut mandat de arest pentru Andrei Braguța obține victorie la CSJ, în lupta pe care o duce pentru restabilirea în funcție (DOC)

Ivan Filimon, procurorul eliberat din funcție pentru gestionarea defectuoasă a dosarului tânărului Andrei Braguța, care decedat în custodia statului în luna august 2017, obține victorie la Curtea Supremă de Justiție, în lupta pe care o duce pentru restabilirea în funcție, informează Ziarul de Gardă.

Filimon a fost demis prin hotărârea Colegiului de Disciplină şi Etică (CDE) din 21 decembrie 2017. CSP a validat hotărârea pe 19 ianuarie 2018. La scurt timp, Filimon a mers la CSJ, cerând să fie restabilit în funcţie.

Mai exact, Filimon a cerut CSJ „ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate”. Procurorul a cerut să fie verificată constituționalitatea prevederilor art. 79 din Legea cu Privire la Procuratură, articol care se referă la modalitățile de contestare a hotărârilor CSP.

Publicitate

Sursa citată scrie că, la 26 martie 2018, colegiul CSJ, format din președinta şedinţei Tatiana Vieru și judecătorii Iuliana Oprea, Maria Ghervas, Ion Druţă şi Luiza Gafton a admis solicitarea lui Ivan Filimon „cu privire la ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate, în pricina civilă la cererea de chemare în judecată depusă de Filimon Ivan împotriva CSP cu privire la contestarea hotărârii CSP nr. 12-8/18 din 19 ianuarie 2018 şi hotărârii Colegiului de disciplină şi etică de pe lângă CSP nr. 13-75/17 (III) din 21 decembrie 2017”.

La 1 februarie 2018, Filimon a depus o cerere de chemare în judecată împotriva CSP cu privire la contestarea aceleiași hotărârii a CDE și a deciziei CSP din 19 ianuarie 2018 de a valida hotărârea, în baza art. art. 189, 191 al.(3), 224 al.(1) lit.f), 258 din Codul Administrativ.

Iar la 30 septembrie 2019, completul Curții de Apel Chișinău, format din președintele Anatolie Minciuna și judecătoarele Victoria Sîrbu și Viorica Mihaila au respins cererea de chemare în judecată depusă de Ivan Filimon.

La 17 iunie 2020, Colegiul CSJ format din președinta ședinței, Tamara Chișca-Doneva, și judecătorii Maria Ghervas, Nina Vascan, Victor Burduh și Nicolae Craiu au admis recursul depus de către Ivan Filimon și au remis cauza la rejudecare la CA Chișinău, în alt complet de judecată.

Motivarea deciziei a fost publicată abia peste 6 luni, în decembrie 2020.

Mai multe detalii vedeți aici.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal