După mai multe luni de pauză, Oficiile Consulare ale României în R. Moldova au reluat procesul de depunere a jurământului pentru cei care au primit aprobarea de la ANC privind redobândirea cetățeniei române. În fiecare săptămână, începând de marți și până vineri, zeci de oameni vin la poarta consulatelor pentru procedura solemnă. Unii spun că au așteptat această zi timp de trei ani, iar stoparea procesului din cauza pandemiei le-a dat planurile peste cap.
„Suntem pentru a da jurământul astăzi. Cererile din România au venit greu, în iunie, și deodată le-am depus la consulatul României. Au venit abia săptămâna trecută”.
„De pe data de opt mai. La două săptămâni, am primit scrisoarea, m-am programat și acum mi-a venit rândul la jurământ. Așteptați de mult timp aici? Nu chiar, de 20-30 de minute. Au început să se lucreze din luna iunie”.
„S-au făcut programările din septembrie și s-a început să se lucreze. Când ați primit ordinul? Din martie. E pandemie și peste tot se lucrează așa”.
Potrivit legislației, jurământul se depune personal, conform vizei de domiciliu sau a vizei de reședință temporare a deponentului. De regulă, procedura ar trebui să aibă loc în cel mult șase luni de la emiterea Ordinului ANC, însă din cauza pandemiei, termenul a fost depășit în majoritatea cazurilor. Astfel, pentru unii, procesul de redobândire a cetățeniei române a durat aproape trei sau patru ani.
„Trei ani am așteptat și nu de mult timp mi-a venit răspuns să fac jurământul. Trebuia să am jurământul mai devreme, dar am așteptat câteva luni, șase luni am așteptat. Stați aici de mult timp? Da, cam jumătate de oră”.
„În luna iunie, trei ani am așteptat. Era bine dacă era automat, mai repede, odată ce ți-a dat acordul să ne facă actele românești. Să nu stăm în rând câte un an de zile”.
În prezent, peste 77 de mii de oameni așteaptă să depună jurământul de credință statului român, majoritatea fiind din Republica Moldova. Miza principală – posibilitățile de călătorie pe care le oferă pașaportul românesc.
„Pentru ce faceți pașaport român? Păi copiii sunt peste hotare și îmi vine și mie mai ușor să plec la dânșii, să nu trebuiască viză pe parcurs, pentru că vedeți cu pașapoartele biometrice nu se poate de călătorit, dar dacă ai pașaport român, te duci și vezi copiii la orice sărbătoare”.
Activitatea Oficiilor Consulare ale României în R. Moldova a fost sistată în perioada 16 martie - 27 iulie 2020.
Vezi și aceste știri

Motorina promisă de România va ajunge, în curând, în R. Moldova. Ajutorul umanitar a fost aprobat de Guvernul român

România va încerca să producă un vaccin anti-COVID-19

România a actualizat lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. R. Moldova nu a fost inclusă

România: 1.825 de cazuri noi de coronavirus, depistate în ulimele 24 de ore. Rata de pozitivare a testelor este de 12%

Alexandr Nevzorov, condamnat în lipsă la opt ani de închisoare, într-un dosar de „fals de război”. Reacția jurnalistului: Cred că Rusia nu va mai exista peste nouă ani
