Începe procesul în cazul lui Donald Trump. Când va fi pronunțat verdictul

Începe procesul în cazul lui Donald Trump. Când va fi pronunțat verdictul

Procesul lui Donald Trump începe oficial marți, 9 februarie 2021, în Senatul american, fiind a doua astfel de procedură, numită „impeachment”, prin care trece miliardarul american. El este singurul președinte al Statelor Unite care a fost pus sub acuzare în două rânduri pentru acțiunile sale în calitate de șef al Casei Albe, scrie digi24.ro.

Cei 100 de senatori, în număr egal, 50 de democrați și 50 de republicani, vor fi jurați și vor vota la final dacă îl condamnă sau îl achită pe fostul președinte pentru că ar fi încurajat violențele de la Capitoliu din 6 ianuarie.

În cazul unui vot egal, diferența o poate face vicepreședintele țării, care este și președintele Senatului - în acest caz, democrata Kamala Harris. Numai că, pentru un verdict, la impeachment este nevoie de o majoritate de două treimi din voturile senatorilor.

Donald Trump a refuzat să compară în fața lor și să depună personal mărturie, considerându-se nevinovat. El susține că declaraţiile pe care le-a făcut înaintea violenţelor produse la Capitoliu au fost corecte. „Mi-a fost analizat discursul şi fiecare cuvânt, din fiecare paragraf, fiecare propoziţie şi toată lumea crede că a fost total adecvat”, a declarat Donald Trump.

Argumentele avocaților

Luni, cu o zi înainte de începerea procesului, echipa de avocați a fostului președinte i-a acuzat pe democrații din Camera Reprezentanților - instituția care a formulat actul de acuzare - că s-au angajat într-un „teatru politic” și că vor „să reducă la tăcere” un adversar politic. Avocații susțin că procesul din Senat este neconstituțional, pentru că Donald Trump nu mai este președinte.

Donald Trump şi-a încheiat mandatul de preşedinte la 20 ianuarie 2021, după ce a pierdut alegerile din 3 noiembrie 2020 în faţa lui Joe Biden. Cu o săptămână înainte, însă, la 13 ianuarie, a fost pus sub acuzare (procedura de impeachment), prin vot, de Camera Reprezentanților.

Echipa apărării, formată din avocații Bruce Castor, David Schoen şi Michael van der Veen, contestă constituţionalitatea procedurii de impeachment, prin care un oficial cu rang înalt, inclusiv președintele, este pus sub acuzare și dacă este găsit vinovat, este demis din funcție. Avocații argumentează că în Constituţia SUA nu există prevederi referitoare la „inculparea în vederea demiterii” în cazul unei persoane fizice care nu deţine funcţii oficiale.

Săptămâna trecută, avocaţii au argumentat că Senatul nu mai are jurisdicţie pentru judecarea acuzaţiilor formulate în cadrul procedurii de demitere a preşedintelui, întrucât Donald Trump nu mai este preşedinte. „Prevederea constituţională necesită ca persoana să fie în funcţie, pentru a fi judecată în vederea demiterii”, au arătat avocaţii.

Acuzațiile la adresa lui Donald Trump

Conform procedurilor, Donald Trump va fi judecat în Senat pentru acuzaţia că ar fi încurajat asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie. „Instigare la insurecție”, așa sună formularea oficială din actul de punere sub acuzare.

În documentul de punere sub acuzare trimis Senatului săptămâna trecută, „procurorii” din Camera Reprezentanților au pledat pentru condamnarea lui Donald Trump, pentru a pentru a proteja democraţia americană şi securitatea naţională şi pentru a descuraja orice viitor preşedinte care ar putea lua în considerare provocarea de violenţe pentru a obţine puterea. Ei au argumentat că Trump are „o responsabilitate unică” pentru asaltul asupra Capitoliului.

Preşedintele Donald Trump este acuzat că a pretins în mod repetat că a câştigat scrutinul prezidenţial şi a încurajat, prin discursul rostit la 6 ianuarie în faţa simpatizanţilor adunaţi în zona Eclipse din centrul Washingtonului, acţiunile violente asupra Capitoliului, în timp ce Congresul valida victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial.

„Preşedintele a periclitat în mod grav securitatea Statelor Unite şi a instituţiilor guvernamentale. A ameninţat integritatea sistemului democratic, a interferat în tranziţia paşnică a puterii şi a pus în pericol o ramură co-egală a sistemului de guvernare. Prin urmare, a trădat încrederea acordată în calitate de preşedinte, afectând în mod evident poporul Statelor Unite. Prin acest comportament, Donald Trump a demonstrat că va rămâne o ameninţare pentru siguranţa naţională, pentru democraţie şi pentru Constituţie, dacă i se va permite să rămână în funcţie; a acţionat într-o manieră incompatibilă în mod evident cu sistemul de autoguvernare şi cu statul de drept”, arată actul de inculpare, elaborat înainte de expirarea mandatului prezidenţial.

Cum se va desfășura procesul din Senat

Procesul lui Donald Trump va începe marți cu o dezbatere de patru ore asupra constituţionalităţii procedurii, în contextul în care Donald Trump nu mai este preşedinte.

Vor urma apoi 32 de ore de dezbateri, începând de miercuri după-amiază. Dacă acuzarea va decide să cheme martori, Senatul va dezbate această temă şi va organiza un vot asupra acestui aspect.

Nouă democrați din Camera Reprezentanților vor juca rolul de procurori. Ei se numesc oficial „manageri ai impeachment-ului” și speră să-i convingă pe membrii Senatului - împărţi egal între democraţi şi republicani - să-l condamne pe Trump şi să-i interzică să mai deţină vreodată o funcţie publică.

Avocaţii lui Trump i-au acuzat pe cei nouă congresmeni democraţi care joacă rolul procurorilor de „incorectitudine intelectuală şi lipsă de conţinut faptic” pentru modul în care au prezentat discursul lui Trump de la 6 ianuarie.

„Aceasta a fost doar o tentativă egoistă a conducerii democrate de a profita de sentimentele de şoc şi confuzie de care au fost cuprinși americanii, din întreg spectrul politic, când au văzut distrugerea de la Capitoliu comisă de câteva sute de persoane”, au scris avocaţii lui Trump.

Data verdictului

Verdictul ar putea veni chiar săptămâna viitoare, mai rapid decât în cazul oricărei alte proceduri de impeachment din istoria americană, scrie The New York Times.

Totuși, dacă Senatul îl găsește vinovat pe Donald Trump, atunci senatorii ar mai putea organiza un vot pentru a decide dacă este cazul să-i interzică să mai candideze în viitor. Un astfel de vot ar avea nevoie doar de o majoritate simplă, ceea ce ar fi posibil de atins cu ajutorul votului vicepreședintei Kamala Harris.

Dacă Senatul îl achită pe Donald Trump, atunci fostul președinte, în vârstă de 74 de ani, poate să candideze pentru un nou mandat la Casa Albă. Sondajele de opinie publică arată că el rămâne de departe cea mai populară figură la nivel național din Partidul Republican.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.