Oportunități pentru antreprenorii din regiunea Cahul, care le pot transforma ideile în afaceri de succes

Oportunități pentru antreprenorii din regiunea Cahul, care le pot transforma ideile în afaceri de succes
„EU4Moldova: StartUp City Cahul”

Locuitorii din regiunea de sud a Moldovei au acum mai multe oportunități de dezvoltare a afacerilor bazate pe tehnologii informaționale. Odată cu lansarea proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul”, mai multe programe dedicate antreprenorilor locali urmează a fi implementate în acest an în regiune. Inițiativele au fost prezentate în cadrul unui eveniment public la care au fost invitați să participe activiști civici, reprezentanți ai mediului academic, antreprenori, oameni de afaceri locali etc. La eveniment au fost prezentate proiectele antreprenoriale din cadrul „EU4Moldova: Startup City Cahul”, istorii de succes și experiențe ale antreprenorilor tech, dar și oportunități de programe în care cei interesați pot învăța cum să-și transforme ideile în afaceri. „EU4Moldova: Startup City Cahul” este implementat de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia.

„Susținerea transformării digitale a economiei moldovenești este unul dintre domeniile prioritare cheie ale cooperării UE-Republica Moldova. Proiectul EU4Moldova: Startup City Cahul a fost conceput pentru a stimula inovația și crearea de întreprinderi în regiunea  de sud a țării. Acest eveniment este începutul unui număr de activități fascinante cu potențialul de a face o diferență reală, pregătind mai bine întreprinderile locale pentru provocările și oportunitățile din era digitală. Cu acest sprijin și împreună cu partenerii noștri din Suedia, UE este aici pentru a oferi o contribuție tangibilă la îmbunătățirea vieții cetățenilor moldoveni”, a afirmat Peter Michalko, Ambasadorul UE în Republica Moldova.

„Deși ecosistemul emergent de startup-uri din Moldova este în continuă creștere, oportunitățile de a primi sprijin calificat pentru dezvoltarea afacerilor nu sunt încă distribuite uniform în toate regiunile țării. Acest prim eveniment privind antreprenoriatul tehnologic în cadrul proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul își propune să faciliteze cooperarea între talentele tehnologice cu comunitatea de afaceri și, cel mai important, cu antreprenorii în devenire din regiunea de sud. Împreună cu Uniunea Europeană, partenerii noștri de la ATIC și oamenii din Cahul, Suedia contribuie la dezvoltarea economică echilibrată și incluzivă prin inovare, antreprenoriat, ocuparea forței de muncă în cadrul întreprinderilor mici și mijlocii din Cahul”, susține Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Moldova.

„EU4Moldova: StartUp City Cahul” 

Oportunități de dezvoltare a antreprenoriatului tech la Cahul

Cu ajutorul „EU4Moldova: Startup City Cahul” regiunea va deveni o comunitate antreprenorială inovativă, cu lideri comunitari, evenimente și întâlniri, inițiative educaționale, programe pentru startup-uri și instituții publice care își unesc eforturile pentru ca toate activitățile prevăzute în proiect să aibă loc.

 • Platforme de conectare la comunitate. La Cahul urmează a fi creat Centrul EU4Innovation – un centru regional de excelență în IT. Cu o suprafață de 1500 de m2, centrul va dezvolta mai multe servicii locale și cca 137 de programe și activități comunitare pentru antreprenorii locali, în scopul încurajării utilizării tehnologiilor.
 • Educație antreprenorială. Educația antreprenorială va fi accesibilă tuturor: elevii – la școală, în timpul disciplinelor opționale din cadrul „Tekwill în fiecare școală”; studenții – la universitate în cadrul „Startup Academy în universități”; profesioniștii și non-IT – la cursurile „Startup Academy pentru antreprenori” etc.
 • Oportunități de dezvoltare a startup-urilor. Sunt implementate mai multe acțiuni pentru încurajarea creării de startup-uri (afaceri bazate pe inovații) și stimularea dezvoltării lor, atragerea de investiții și extinderea ariei lor de operare la nivel regional, național și chiar internațional. În acest sens, vor fi organizate mai multe evenimente în care startup-urile locale vor avea acces la conferințe și ateliere de lucru, informații despre potențiale surse de finanțare și programe de accelerare, schimb de experiență cu alte startup-uri din diferite domenii, întruniri cu potențialii investitori ș.a. Printre proiectele cele mai reprezentative sunt: Moldova Startup Week, Cahul Hackaton, Cahul Demo Day etc.
 • Digitalizarea afacerilor locale. Pentru ca startup-urile locale să-și poată digitaliza activitatea și să devină mai competitive în mediul digital, o serie de acțiuni urmează a fi organizate pentru conectarea actorilor din diferite industrii, în funcție de necesități (educație, afaceri, marketing, tehnologie, consultanță financiară, mentorat, programe de accelerare cu expertiză națională și internațională). Prin intermediul proiectului va fi oferit suport pentru IMM-urile locale sub formă de servicii și soluții de automatizare, servicii de digitalizare, acces la consultanță în domeniul legal și fiscal, consiliere în comerțul electronic, educație în utilizarea și promovarea serviciilor digitale etc.

„Creșterea abilităților și competențelor antreprenoriale ale cetățenilor din regiune pot aduce schimbări pozitive în comunitate, așa cum afacerile bazate pe tehnologii digitale pun bazele unei economii locale vibrante. Iată de ce, în următorii 4 ani, ne propunem să oferim asistență și suport la cel puțin 20 de startup-uri locale și să susținem peste 15 inițiative non-IT. De asemenea, vom dezvolta mai multe programe educaționale de antreprenoriat de care să beneficieze peste 2600 de persoane. Pentru a crea mai multe platforme de interacțiuni și de conectare a antreprenorilor locali, vom organiza cca 24 de evenimente”, menționează Ana Chirița, directoare proiecte strategice ATIC, directoarea EU4Moldova: Startup City Cahul.

„EU4Moldova: StartUp City Cahul” 

Așteptările reprezentanților locali din domeniul antreprenoriatului

Cei care activează în domeniul IT și al antreprenoriatului în Cahul apreciază investițiile în dezvoltarea regiunii.

„Sperăm să fie un început bun, să se dezvolte IT-ul, în sens de a crește numărul de companii. În Cahul, din ce cunosc eu, suntem 2-3 companii din acest domeniu. Sper ca proiectul „EU4Moldova:Startup City Cahul” va impulsiona dezvoltarea altor companii în domeniu, dar și calitatea specialiștilor în IT. Trebuie să recunoaștem, aceasta este o problemă la nivel local”, a menționat Radion Morari, administrator companie locală.

„Proiectul este de o importanță majoră pentru regiunea Cahul și suntem mândri că este implementat anume aici. Viitorul vieții sunt tehnologiile – un pilon important pentru dezvoltarea regiunii. Noi, în calitate de instituție publică, suntem interesați de pregătirea profesională a specialiștilor, care ne-ar ajuta la nivel național să dezvoltăm țara”, Artur Nebunu, manager „Incubatorul de Afaceri Cahul”.

„EU4Moldova: StartUp City Cahul” 

Despre EU4Moldova: Startup City Cahul

„EU4Moldova: StartUp City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia.

Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină, în special, dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei, precum și oferă oportunități de studiu al tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM).

Ca și parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie -centrul de inovație EU4Innovation – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în alte zone de dezvoltare ale orașului. UE investește în dezvoltarea proiectului 6,8 milioane EUR, care sunt oferite prin intermediul Suediei și implementate de ATIC.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Un bărbat din Federația Rusă a mers la război pentru a-și găsi fiul dispărut, dar a ajuns prizonier al soldaților din țara sa

Un bărbat din Federația Rusă a mers la război pentru a-și găsi fiul dispărut, dar a ajuns prizonier al soldaților din țara sa

Scurgerile din conductele Nord Stream ar putea avea un impact fără precedent asupra mediului

Scurgerile din conductele Nord Stream ar putea avea un impact fără precedent asupra mediului

Maia Sandu sugerează că victoria Ucrainei ar putea crea premise de rezolvare a conflictului transnistrean

Maia Sandu sugerează că victoria Ucrainei ar putea crea premise de rezolvare a conflictului transnistrean

Advertoriale
Te confrunți cu alergia, iar spray-urile de nas provoacă dependența? Încearcă Euphorbium compositum SN

Te confrunți cu alergia, iar spray-urile de nas provoacă dependența? Încearcă Euphorbium compositum SN

Generația Inteligenței Financiare: Ce sunt creditele și depozitele (VIDEO)

Generația Inteligenței Financiare: Ce sunt creditele și depozitele (VIDEO)

Negru de Purcari - în lista celor mai bune vinuri din lume ale anului 2021

Negru de Purcari - în lista celor mai bune vinuri din lume ale anului 2021

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
  DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
 • DESCIFRAT| Cum (NU) face față Chișinăul inundațiilor de după ploi cu un sistem de canalizare pluvială din 1980. Care sunt soluțiile (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Tarife mai mari pentru energie termică. ANRE a aprobat noile majorări
 • 2
  Scurgerile din gazoductele Nord Stream: UE și NATO susțin că ar fi„acte de sabotaj”, iar Zaharova acuză SUA de „atac terorist”
 • 3
  Mai mulți sportivi profesioniști din Rusia au început să fie mobilizați
 • 4
  În baza listei întocmite de primărie și câte trei metri steri în prima etapă: Cum se întâmplă distribuirea lemnului de foc populației
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.