Oportunități pentru antreprenorii din regiunea Cahul, care le pot transforma ideile în afaceri de succes

Oportunități pentru antreprenorii din regiunea Cahul, care le pot transforma ideile în afaceri de succes
„EU4Moldova: StartUp City Cahul”


Locuitorii din regiunea de sud a Moldovei au acum mai multe oportunități de dezvoltare a afacerilor bazate pe tehnologii informaționale. Odată cu lansarea proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul”, mai multe programe dedicate antreprenorilor locali urmează a fi implementate în acest an în regiune. Inițiativele au fost prezentate în cadrul unui eveniment public la care au fost invitați să participe activiști civici, reprezentanți ai mediului academic, antreprenori, oameni de afaceri locali etc. La eveniment au fost prezentate proiectele antreprenoriale din cadrul „EU4Moldova: Startup City Cahul”, istorii de succes și experiențe ale antreprenorilor tech, dar și oportunități de programe în care cei interesați pot învăța cum să-și transforme ideile în afaceri. „EU4Moldova: Startup City Cahul” este implementat de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia.

„Susținerea transformării digitale a economiei moldovenești este unul dintre domeniile prioritare cheie ale cooperării UE-Republica Moldova. Proiectul EU4Moldova: Startup City Cahul a fost conceput pentru a stimula inovația și crearea de întreprinderi în regiunea  de sud a țării. Acest eveniment este începutul unui număr de activități fascinante cu potențialul de a face o diferență reală, pregătind mai bine întreprinderile locale pentru provocările și oportunitățile din era digitală. Cu acest sprijin și împreună cu partenerii noștri din Suedia, UE este aici pentru a oferi o contribuție tangibilă la îmbunătățirea vieții cetățenilor moldoveni”, a afirmat Peter Michalko, Ambasadorul UE în Republica Moldova.

„Deși ecosistemul emergent de startup-uri din Moldova este în continuă creștere, oportunitățile de a primi sprijin calificat pentru dezvoltarea afacerilor nu sunt încă distribuite uniform în toate regiunile țării. Acest prim eveniment privind antreprenoriatul tehnologic în cadrul proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul își propune să faciliteze cooperarea între talentele tehnologice cu comunitatea de afaceri și, cel mai important, cu antreprenorii în devenire din regiunea de sud. Împreună cu Uniunea Europeană, partenerii noștri de la ATIC și oamenii din Cahul, Suedia contribuie la dezvoltarea economică echilibrată și incluzivă prin inovare, antreprenoriat, ocuparea forței de muncă în cadrul întreprinderilor mici și mijlocii din Cahul”, susține Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Moldova.

„EU4Moldova: StartUp City Cahul” 

Oportunități de dezvoltare a antreprenoriatului tech la Cahul

Cu ajutorul „EU4Moldova: Startup City Cahul” regiunea va deveni o comunitate antreprenorială inovativă, cu lideri comunitari, evenimente și întâlniri, inițiative educaționale, programe pentru startup-uri și instituții publice care își unesc eforturile pentru ca toate activitățile prevăzute în proiect să aibă loc.

 • Platforme de conectare la comunitate. La Cahul urmează a fi creat Centrul EU4Innovation – un centru regional de excelență în IT. Cu o suprafață de 1500 de m2, centrul va dezvolta mai multe servicii locale și cca 137 de programe și activități comunitare pentru antreprenorii locali, în scopul încurajării utilizării tehnologiilor.
 • Educație antreprenorială. Educația antreprenorială va fi accesibilă tuturor: elevii – la școală, în timpul disciplinelor opționale din cadrul „Tekwill în fiecare școală”; studenții – la universitate în cadrul „Startup Academy în universități”; profesioniștii și non-IT – la cursurile „Startup Academy pentru antreprenori” etc.
 • Oportunități de dezvoltare a startup-urilor. Sunt implementate mai multe acțiuni pentru încurajarea creării de startup-uri (afaceri bazate pe inovații) și stimularea dezvoltării lor, atragerea de investiții și extinderea ariei lor de operare la nivel regional, național și chiar internațional. În acest sens, vor fi organizate mai multe evenimente în care startup-urile locale vor avea acces la conferințe și ateliere de lucru, informații despre potențiale surse de finanțare și programe de accelerare, schimb de experiență cu alte startup-uri din diferite domenii, întruniri cu potențialii investitori ș.a. Printre proiectele cele mai reprezentative sunt: Moldova Startup Week, Cahul Hackaton, Cahul Demo Day etc.
 • Digitalizarea afacerilor locale. Pentru ca startup-urile locale să-și poată digitaliza activitatea și să devină mai competitive în mediul digital, o serie de acțiuni urmează a fi organizate pentru conectarea actorilor din diferite industrii, în funcție de necesități (educație, afaceri, marketing, tehnologie, consultanță financiară, mentorat, programe de accelerare cu expertiză națională și internațională). Prin intermediul proiectului va fi oferit suport pentru IMM-urile locale sub formă de servicii și soluții de automatizare, servicii de digitalizare, acces la consultanță în domeniul legal și fiscal, consiliere în comerțul electronic, educație în utilizarea și promovarea serviciilor digitale etc.

„Creșterea abilităților și competențelor antreprenoriale ale cetățenilor din regiune pot aduce schimbări pozitive în comunitate, așa cum afacerile bazate pe tehnologii digitale pun bazele unei economii locale vibrante. Iată de ce, în următorii 4 ani, ne propunem să oferim asistență și suport la cel puțin 20 de startup-uri locale și să susținem peste 15 inițiative non-IT. De asemenea, vom dezvolta mai multe programe educaționale de antreprenoriat de care să beneficieze peste 2600 de persoane. Pentru a crea mai multe platforme de interacțiuni și de conectare a antreprenorilor locali, vom organiza cca 24 de evenimente”, menționează Ana Chirița, directoare proiecte strategice ATIC, directoarea EU4Moldova: Startup City Cahul.

„EU4Moldova: StartUp City Cahul” 

Așteptările reprezentanților locali din domeniul antreprenoriatului

Cei care activează în domeniul IT și al antreprenoriatului în Cahul apreciază investițiile în dezvoltarea regiunii.

„Sperăm să fie un început bun, să se dezvolte IT-ul, în sens de a crește numărul de companii. În Cahul, din ce cunosc eu, suntem 2-3 companii din acest domeniu. Sper ca proiectul „EU4Moldova:Startup City Cahul” va impulsiona dezvoltarea altor companii în domeniu, dar și calitatea specialiștilor în IT. Trebuie să recunoaștem, aceasta este o problemă la nivel local”, a menționat Radion Morari, administrator companie locală.

„Proiectul este de o importanță majoră pentru regiunea Cahul și suntem mândri că este implementat anume aici. Viitorul vieții sunt tehnologiile – un pilon important pentru dezvoltarea regiunii. Noi, în calitate de instituție publică, suntem interesați de pregătirea profesională a specialiștilor, care ne-ar ajuta la nivel național să dezvoltăm țara”, Artur Nebunu, manager „Incubatorul de Afaceri Cahul”.

„EU4Moldova: StartUp City Cahul” 

Despre EU4Moldova: Startup City Cahul

„EU4Moldova: StartUp City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia.

Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină, în special, dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei, precum și oferă oportunități de studiu al tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM).

Ca și parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie -centrul de inovație EU4Innovation – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în alte zone de dezvoltare ale orașului. UE investește în dezvoltarea proiectului 6,8 milioane EUR, care sunt oferite prin intermediul Suediei și implementate de ATIC.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Romanul „Ard pădurile”, de Paula Erizanu, nominalizat la Premiile „Sofia Nădejde”

Romanul „Ard pădurile”, de Paula Erizanu, nominalizat la Premiile „Sofia Nădejde”

840 de milioane de euro colectaţi din donaţii pentru restaurarea Catedralei Notre-Dame din Paris

840 de milioane de euro colectaţi din donaţii pentru restaurarea Catedralei Notre-Dame din Paris

Maia Sandu de la tribuna ONU: „Republica Moldova este un stat angajat pentru pace”

Maia Sandu de la tribuna ONU: „Republica Moldova este un stat angajat pentru pace”

Advertoriale
MAIB și ASEM au semnat un acord de parteneriat. Iată ce proiecte și evenimente sunt pe lista de colaborare

MAIB și ASEM au semnat un acord de parteneriat. Iată ce proiecte și evenimente sunt pe lista de colaborare

Celebrăm împreună Ziua Cooperării Europene cu un eveniment în aer liber, o cursă de ciclism, dar și proiecții online (VIDEO)

Celebrăm împreună Ziua Cooperării Europene cu un eveniment în aer liber, o cursă de ciclism, dar și proiecții online (VIDEO)

Trei filme dedicate actorului de origine basarabeană Ion Sapdaru şi o retrospectivă Lucian Bratu, la Zilele Filmului Românesc la Chișinău

Trei filme dedicate actorului de origine basarabeană Ion Sapdaru şi o retrospectivă Lucian Bratu, la Zilele Filmului Românesc la Chișinău

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Ministra Sănătății anunță că certificatul COVID-19 ar urma să devină obligatoriu pentru mai multe activități iar școlile vor activa în format fizic
 • 2
  Guvernul a aprobat indexarea venitului lunar minim garantat. De la 1 octombrie acesta va constitui 1.196 lei
 • 3
  „Încet, încet, vine timpul și pentru ANRE”: Veaceslav Ioniță susține că a fost chemat la CNA pentru a fi audiat în cazul ANRE
 • 4
  Mai multe ilegalități, depistate la o carieră de piatră din nordul țării. Au fost sesizate mai multe instituții de stat
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.