Dumitru Talmazan, despre schimbările în SMM pe timp de pandemie, tendințe, afacerea din Chicago, tinerii antreprenori, familie | Nota de Plată (VIDEO)

Dumitru Talmazan, despre schimbările în SMM pe timp de pandemie, tendințe, afacerea din Chicago, tinerii antreprenori, familie | Nota de Plată (VIDEO)

Am așteptat cu nerăbdare să vă dau această notă de plată. Da, e a lui Dumitru Talmazan, antreprenorul și expertul în social media marketing care a pregătit o bună parte din specialiștii prezenți pe piața din R. Moldova și a ajutat sute de companii să se promoveze online. Anul 2020 a fost o perioadă de cotitură pentru echipa sa, cât și pentru sectorul digital la nivel local, internațional. Urmărește un interviu despre noile tendințe în domeniu, schimbările provocate de pandemie, noua afacere creată pe timp de criză, parteneriatul din Chicago, cum reușește Dumitru să își educe financiar cei doi băieți și ce părere are despre noua generație de antreprenori, cât și despre relația de parteneriat dintre soț și soție.

Ca și pentru majoritatea antreprenorilor din țară, anul 2020 a fost o perioada schimbărilor absolute pentru Dumitru Talmazan. O bună parte din clienți și-au mărit bugetele pentru publicitatea online și astfel echipa a fost nevoită să își adapteze produsele la noile necesități.

„Mai mult de 50% din clienți și-au mărit bugetele pentru publicitate, pentru că piața s-a eliberat, iar multe branduri au ieșit. Respectiv, brandurile mari au băgat mai mulți bani. Pe partea de agenție am crescut, dar pe partea de instruire am avut o cădere foarte joasă. Toate programele erau pe offline. Nu am avut studiou, nu am avut adaptare ca tehnică, experiență. Din martie și până în iunie, ne-am învățat să facem business nou. Am avut niște lecții înregistrate, dar piața nu știa ce înseamnă zoom, noi nu știam cum să monetizăm asta. Am micșorat prețul, dar trebuia să muncești mai mult ca să atingi acel scop financiar. Eu am început să înțeleg ce înseamnă adaptere, black magic, lumină...Am avut o etapă în care trebuia să înțeleg ceea ce nu știam. După septembrie, situația a început să se îmbunătățească. O parte din produse le-am exclus, o altă parte le-am reprofilat”.

O companie poate câștiga atâta cât poate să își imagineze fondatorul

Autor:

Dumitru spune că piața înregistrează o lipsă acută de specialiști în social media marketing, iar posibilitățile de dezvoltare ale acestora vor crește exponențial în 2021.

„S-au creat foarte multe perspective în online și mulți au început să facă afaceri în online. Este o insuficiență de specialiști care să deservească această masă. O să avem în 2021 o extrem de mare solicitare de specialiști. Ei nu sunt. Nu sunt școli. Eu nu pot angaja un marketolog de pe banca universității. Un director de marketing câștigă de la 15.000 - 30.000 de lei, un specialist în social media de la 4.000 - 15.000 de lei. Un freelancer câștigă 100-500 de euro și dacă se concentrează atunci 1.000 de euro. Sunt cifre ușor de atins dacă ai creier”.

Cât privește venitul unei companii în acest sector și în general, antreprenorul e convins că totul depinde de imaginația celui care stă la baza afacerii. De altfel, o agenție de social media marketing poate câștiga în țara noastră un venit anual de aproape 500.000 de euro anual.

„O companie poate câștiga atâta cât poate să își imagineze fondatorul. Comparativ cu anul 2019, noi am crescut cu 50%. Eu nu cred în cifre până nu văd asta. Dacă tu vrei 10.000 de euro, hai să vedem cât costă ora ta sau ce poți face tu. Eu nu cred că pot câștiga un milion de euro. Eu încă nu văd asta. Sunt încă mititel pentru asta, dar jumătate(500.000 de euro) eu cred. În Moldova, noi avem afaceri pe care le consultăm și fac 10.000 - 20.000 de euro pe lună. Avem studenți care fac 5.000-7.000 de euro pe lună, vânzând pe Amazon”.

Eu nu aș accepta lângă mine un om care nu vrea mai mult decât

Autor:

Cât privește echipa care se află în spatele unui produs, Dumitru spune că pentru a oferi servicii de calitate ai nevoie de profesioniști și care costă la rândul lor.

„Oamenii sunt foarte importanți. Azi ai o postură, mâine poți avea alta. Noi am dat oamenii afară de două ori și nu pentru că nu ne-a plăcut. Am făcut maxim posibil. Au intervenit doi oameni în echipă care au stricat tot sistemul. Trebuia să fac amputare. Dacă nu o făceam, pierdeam conceptul. Eu și colega mea a dus toți clienții timp de două săptămâni și am angajat alți oameni. Eu nu permit angajaților să manipuleze. Dacă nu ai făcut ceva corect, eu îți arăt. Dacă nu ai abilitatea necesară, atunci te trimit undeva să o dezvolți. A treia oară nu mai vorbesc cu tine. Eu mă temeam să iau oameni mai puternici ca mine. Nu aveam bani. Ai nevoie de un serviciu calitativ? Ai nevoie de oameni buni. Vrei oameni buni? Ai nevoie de bani. Salarii mari nu ai, pentru că nu ai clienți buni”.

Întrebat despre cum privește relațiile de parteneriat în afaceri între soț și soție, Dumitru a menționat că pentru el e vital ca partenera sa de viață să se dezvolte continuu, însă în alt domeniu de activitate.

„Eu nu aș accepta lângă mine un om care nu vrea mai mult decât. Eu nu sunt adeptul ca soțul și soția să facă același business. Și nu e vorba că se vor certa, pentru că sigur o să se certe. Dar e nevoie și de timp liber. Dacă la mine se întâmplă că business-ul meu nu crește, atunci e posibil ca la ea să fie. În ultimii doi ani de zile, eu reinvestesc totul, Dorina ține familia”.

Urmărește interviul integral Nota de Plată și află despre noul parteneriat pe care îl dezvoltă Dumitru Talmazan la Chicago, unde a ales să muncească de la vârsta de 15 ani, care sunt greșelile antreprenorilor, cum e noua generație de oameni de afaceri, cum își educă financiar copiii și unde și-ar investi banii.

Nota ta de plată e să dai lai like, share și să te abonezi la canalul de youtube AGORA.

03:00 Cursuri, începutul în domeniul social media marketing

09:31 Greșelile în antreprenoriat

10:40 Cum a fost anul 2020, business pe timp de pandemie

14:50 Cursurile online

17:40 Munca în construcții, Polul Nord, experiența în calitate de chelner

25:00 Ce a schimbat anul 2020, tendințe în 2021, lipsa specialiștilor

26:45 Cât câștigă un specialist în social media marketing

31:10 Dumitru Talmazan în calitate de director, tipurile de angajați

37:01 Necesitatea unei secretare, salariul de 9.000 de lei

40:40 Concurența între agențiile de social media marketing

43:18 În ce ar investi 100.000 de euro, proiecte eșuate

47:27 Veniturile unei companii în social media marketing

49:46 Afacerea din Chicago

54:35 Riscul de a te arde în calitate de antreprenor, funcția de director

57:38 Cum sunt tinerii antreprenori

01:01:52 Cum își educă financiar cei doi băieți

01:08:27 Relația de parteneriat cu soția

01:10:37 Majorarea veniturilor în 2020

01:13:40 De ce nu se mută cu traiul peste hotarele țării

01:16:06 Cărți recomandate

01:18:53 Oameni de afaceri din R.Moldova care ar putea deveni un exemplu pentru tinerii antreprenori

01:21:27 Ce urmează după instagram

01:25:14 Care e nota de plată

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.