Fiecare al doilea procuror consideră că în Republica Moldova aproape că nu există corupție (SONDAJ)

Fiecare al doilea procuror consideră că în Republica Moldova aproape că nu există corupție (SONDAJ)

Doi din trei judecători și fiecare al doilea procuror consideră că în Republica Moldova este puțină corupție sau nu există deloc. Alții însă sunt de părere că în țara noastră există foarte multă corupție. Răspunsurile au fost oferite în urma unui sondaj a Centrului de Resurse Juridice. Judecătorii, procurorii și avocații au fost întrebați despre inițiativele legislative pentru îmbunătățirea activității justiției; independența judecătorilor și a procurorilor; calitatea justiției; autoadministrarea sistemului judecătoresc, a procurorilor și a avocaților; reforma procuraturii; precum și cu privire la fenomenul corupției în țară și în sectorul justiției, scrie Anticoruptie.md.

Fiind întrebați despre percepția lor cu privire la nivelul corupției în țară, 12% din judecători, 9% din procurori și 6% din avocați au declarat că în Republica Moldova nu există corupție. În același timp, 51% din judecători, 43% din procurori și 16% din avocați consideră că în țară există puțină corupție. De partea cealaltă, 28% dintre judecători, 43% dintre procurori și 74% dintre avocați au răspuns că în Moldova există multă corupție.

La întrebarea despre evoluția fenomenului corupției în sectorul justiției din 2011 până în prezent, mai bine de două treimi din judecători și 54% din procurori au considerat că fenomenul corupției nu există sau a scăzut. În același timp, 22% din judecători, 40% din procurori și 61% din avocați consideră că în această perioadă corupția în justiție a rămas la același nivel sau a crescut.

Judecătorii, procurorii și avocații au mai menționat că cea mai coruptă procuratură ar fi Procuratura Anticorupție, urmată în top de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Iar în ceea ce privește cauzele corupției, toate cele trei profesii au indicat printre principalele motive neatragerea la răspundere a corupților, lipsa de transparență a organelor de conducere și autoadministrare, deficiențele în sistemul de promovare în funcție și salariile mici.

Sondajul a fost realizat în rândul a 149 de judecători, 212 procurori și 201 avocați.

Mai multe detalii puteți vedea aici.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.