Două deputate din Platforma DA se adresează miniștrilor: Cer o campanie de informare pentru combaterea violenței după cazul fetelor bătăușe

Două deputate din Platforma DA se adresează miniștrilor: Cer o campanie de informare pentru combaterea violenței după cazul fetelor bătăușe

Bullying-ul și violența în rândul elevilor necesită acțiuni imediate. De această părere sunt deputatele Platformei DA Maria Ciobanu și Stela Macari care solicită organelor responsabile să inițieze o campanie de informare la nivel național orientată spre combaterea și prevenirea fenomenului. Parlamentarele au adresat în acest sens un demers către ministrul Educației, Culturii și Cercetării, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și ministrul Afacerilor Interne. 

Inițiativa deputatelor vine după c în spațiul public a apărut cazul adolescentelor care au bătut și umilit o colegă. Stela Macari susține că agresivitatea în rândul elevilor poate să se manifeste divers, începând cu amenințări. La fel, deputata crede că, este prioritară sensibilizarea părinților.

„Zilele trecute, cu toții am fost terifiați de incidentul violent produs în raport cu adolescenta agresată fizic și moral de către alte minore. Din nefericire acest fenomen capătă amploare, iar noi nu suntem martori al primului incident de acest fel în rândul adolescenților, adolescenți, care își expun isprăvile pe rețelele de socializare, indicând faptul că nu au remușcări asupra faptelor comise de aceștia, sfidând astfel practic demonstrativ normele morale și sociale de bun-simț din societate. Am decis să acționăm pentru a stopa acest fenomen periculos, prin sesizarea și implicarea instituțiilor responsabile”, susține Stela Macari.

La rândul său, depuatat Platformei DA Maria Ciobanu consideră că „conducerea liceelor nu trebuie să închidă ușa în fața jurnaliștilor, ci să deschidă larg ușile pentru angajați ai MAI, ai MECC, MSMPS și ai altor entități, care să le vorbească liceenilor despre drepturile și obligațiile lor, despre legile scrise și nescrise, despre morală, bun-simț, cumsecădenie și, principalul, despre faptul că bogăția și luxul nu îți permit să te crezi superior, deasupra legii”.

În demersul lor deputatele Platformei DA fac referire și la un studiu al UNICEF, publicat în decembrie 2019 referitor la bullying-ul în rândul adolescenților din Republica Moldova, în care se constată că dreptul copiilor la educație, sănătate și bunăstare este constant încălcat în țara noastră prin violența în rândul minorilor înregistrată în instituțiile de învățământ și în afara acestora.

Amintim că polițiștii investighează un caz de violență în rândul minorilor. Mai exact, o elevă de 15 ani a fost agresată de alte două tinere, iar cazul a devenit public după ce imaginile video au ajuns în mediul online.

Victima și mama ei au depus o plângere la poliție. Martorii susțin că acesta nu ar fi primul caz de agresiune publicat.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.